Skocz do zawartości
lathael

Skrzynka Do 2800zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Od jakiegoś czasu (czterech miechów) przymierzam się do kupna nowego komputera do gier a starego wyrzucnia przez okno:) Ostatnio zakupiłem świetny monitor 22 cale LG W2284F-PF. Forum przeglądam codziennie i mam już swóje typy narządów wewnętrznych. Problem z tym że ceny ostatnio szaleją i nie mają zamiaru spadać więc mam już dosyć czekania i codziennego sprawdzania kursu dolara. A więc:

1. Intel Pentium Dual Core E5300 - 339 (wiem że lepiej by było e8400 ale kosztuje 679 a e7XXX jest niewiele tańszy więc stwierdziłem że najbardziej opłaca się kręcony e5300 do 3,5)

2. Gigabyte EP45-DS3L /intel P45/ - 399 zł

lub

DFI Infinity Blood Iron P45 Solid Raid /Intel P45/ - 499 zł

lub

MSI P45 NEO3-FR /intel P45/ - 439 zł

lub inny, może na podstawce P35 lub P43

3. OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Reaper - 249zł

lub

A-Data 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Extreme Edition - 269 zł

4. Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS] - 225 zł

lub

Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 - 185 zł

5. Gainward GeForce GTX 260 Limited Edit 216SP 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI - 959 zł

(wahałem sie między tym a 4870 ale jestem zdecydowany na tego GTX droższego od 4870 512 o 60 zł)

6. Pioneer DVR-216D SATA (black) - 99 zł

7. Antec Gamer Three Hundred - 259 zł

8. Pentagram 500W Silent Force CAV-500-A12S - 230 zł

Cena całości około 2800zł

Największe wątpliwości mam do procesora ale z e8400 cena wyniosłaby 3150 a to już za dużo (chyba żeby zmienić pozostałe komponenty na nieco tańsze i z e8400 zmieściłbym się w 2800). Liczę też że w przyszłości może zakupię Quada więc fajnie by było żeby mobo dobrze sobie radził z ich kręceniem.

Druga wątpliwość to właśnie mobo. Warto dopłacać do DFI?

I który ram byłby lepszy? Wiem że podobno Adaty się popsuły ale może jednak lepiej je wybrać od OCZ?

Jakie proponujecie zmiany?

Dzięki za pomoc! Liczę na waszą wiedzę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

choć nie są to duże pieniądze, to IMO nie ma sensu dopłacać do procka, skoro E5200 osiągnie to samo..

Mobo: Może być Gigabyte

RAM: Różnica między 1066 a 800 jest niewielka.. można by wziąć np. Kingston 4GB (2x2GB) PC800 CL5 HyperX (220PLN)

HDD: WD

Reszta ok.

Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można jeszcze na mobasie przyciąć i wziąć asusa P5QL-E (raid i 8 faz), do E5200 styknie.

Mam pytanie co do różnicy P43 a P45:

P43 jest trochę okrojone w stosunku do P45 ale jak bardzo? Co stracę nie wybierając P45 i czy wpłynie to na wyniki w grach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składasz zestaw taki jak Ja chciałem kupić 2 miesiące temu. Mówili że przed świetami sie nie kupuje, więc czekam aż do dzisiaj :damage_wall: , az niechce mi sie już na ceny patrzeć -300zł w plecy :damage_wall:

Mój zestawik>>TU<<

tylko Ja chciałem kupić hd4850

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składasz zestaw taki jak Ja chciałem kupić 2 miesiące temu. Mówili że przed świetami sie nie kupuje, więc czekam aż do dzisiaj :damage_wall: , az niechce mi sie już na ceny patrzeć -300zł w plecy :damage_wall:

Mój zestawik>>TU<<

tylko Ja chciałem kupić hd4850

hehe nawet płytka P5QL-E nie tak dawno kosztowała 259 a teraz 395 na esc. normalnie porażka...tak samo e8400 kiedyś 480 a teraz 679. jedyny ratunek to wybranie mniej wymagającego zestawu dlatego wybrałem e5300.

Dolar raczej już nie spadnie i będzie się stabilizował na 3,4 zł choć może się mylę - dziś znów zdrożał o 2%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU może być, ale jak chcesz dobrze wykręcić weź DFI Blood Irona P45, ale uważaj ! Jeżeli nie znasz się dobrze na OC to weź inną P45 - uwierz DFI Blood Iron jest dla mini profesjonalistów, amatorzy mogą sobie nie poradzić, nie obrażam Cię i nie mówię, że się nie znasz.. Tylko musisz znać nie tylko podstawy OC a zaawansowane funkcje, bo na DFI trudniej się podkręca niż na np. MSI P45 .... ja bym wybrał na twoim miejscu MSI jeżeli znasz tylko podstawy, bo kupisz DFI i nie będziesz umiał OC-nąć :)

Ja powiem tyle do ramów, że miałęm 800MHz i mam 1066MHz i różnica w najnowszych grach jest znacząca mowa tutaj o GTA 4 - dość znaczny przyrost mi przyniosła zmiana

Nie bierz P43 jeżeli masz zamiar ostro kręcić, bo na P43 można wycisnąć z 1GHz - z większą ilością są problemy na tych P43 (mam i wiem co mówię )

Co do zasiłki wybrałbym coś mocniejszego dla spokoju, w końcu będziesz robił OC itd. Corsair jest faworytem OC/cena a 520-550W będzie idealne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasugerowałem się opinią z przyklejonych o P5QL-E:

"Zalety:

-cena mniejsza w porównaniu do P45

-wydajnościowo bardzo zbliżona do P45

-100 % kondensatory typu SOLID

-8 fazowe zasilanie procesora

-Wyposażenie

Wady:

-Brak CF

-Słabsze nieco OC w stosunku do P45"

Jakbym chciał kiedyś zmienić na Quada Q9550 to 8 faz może się przydać ale w sumie sam już nie wiem. Może się jednak zdecyduję na p45. Jedyne co chcę kręcić to procek. Jeśli chodzi o OC to dopiero się uczę więc DFI może sobie odpuszczę:)

Korsarza bym wybrał gdyby był nieco tańszy. A Pentagram ma dobre opinie choć też 500W rzeczywiście może kiedyś nie wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E5300 nie osagnie tego samego co E8xxx a roznica miedzy ramami 800 a 1066 nie jest znaczaca.

Mozesz oszczedzic na ramach/mobo/zasilaczu/karcie (radeona 4870 za 800zl kupisz) i kupic lepszego bo warto.

Do tego kompa starczy dobre 400W spokojnie. Ramy kosztujace prawie tyle co procek to troche nieekonomiczne ^_^

Sam ostatnio zmienialem cpu i ze wzgledu na ceny wzialem uzywanego e7300 za 330zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Skapnęło mi trochę więcej grosza ale tak do max 3350 zł (im taniej tym lepiej). W tym tygodniu kupuję!

Wybrałem taki zestaw:

Intel Core 2 Duo E8400 739 zł

MSI P45 NEO3-FR 439 zł

OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Reaper 285 zł (kusi mnie wersja 1066 droższa o 40 zł albo A-daty 1066 za 290 :)

Western Digital 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII [WD5000AACS] 249 zł

Gainward GeForce GTX 260 Limited Edit 216SP 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI 999zł

Pioneer DVR-216D SATA (black) 99 zł

Antec Gamer Three Hundred 265 zł

Chieftec 500W [CFT-500A-12S] DualXeon 249 zł (podobno dobrze trzyma napięcia i jest cichy, Pentagama 500 CAV nie mają na esc chwilowo)

Suma: 3324.00zł

Co myślicie o tym zestawie?

Zasilacz da radę? Kręcić nie mam zamiaru na razie a jak już to tylko procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. tylko nie 500GB, 320 albo 640 :>

2. Może hd4870 1gb ddr5 ?

3. Może dołóż do pentagram 620W

4. Nie używałem tego mobasa, niech się wypowie ktoś obeznany w nim, bo jakoś ostatnio msi mi nie wchodzi.

@UP [xeon e3110]

przy tych cenach to nie wiem, ale może... Chociaż e8400 na stepping'u E0 też się dobrze kręci.

Edytowane przez halo?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie wezmę Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS] a za zaoszczędzoną kasę może wezmę tego Xeona.

Radek 1 GB jest trochę droższy i bardziej się grzeje a wydajność podobna.

Pentagrama 620 nie mają na składzie więc odpada.

Mobo może wybrać Gigabyte EP45-DS3L lub jakiś ASUS? Zależy mi tylko na tym żeby płytka była sprawdzona i nie sprawiała mi niespodzianek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI P45 NEO3-FR 439 zł

OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Reaper 285 zł (kusi mnie wersja 1066 droższa o 40 zł albo A-daty 1066 za 290 icon_smile3.gif

Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [WD5000AACS]

Gainward GeForce GTX 260 Limited Edit 216SP 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI 999zł

Chieftec 500W [CFT-500A-12S] DualXeon 249 zł

A więc sprzęt mam już w domu i mam wielki problem. ZAWIESZA MI SIĘ!!!

Najczęściej podczas grania:( Na początku zainstalowałem XP i zawieszał mi się pokazując artefakty, czasem podczas uruchamiania xp. Teraz zainstalowałem Viste i zwaisił mi się podczas grania w Call of Juarez. co jest grane?

Sprawdzałem i wszystkie wiatraki działają. Jedynie co mnie zastanowiło to to że zasilacz jest zamontowany wiatrakiem w dół (Antec) czyli od strony blachy. Nie powinien na odwrót? Sprzęt był składany w esc.

Sterowniki instalowałem najnowsze.

Jakimi programami mam przetestować sprzęt? Może to temperatury ale nie sądzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI P45 NEO3-FR 439 zł

OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Reaper 285 zł (kusi mnie wersja 1066 droższa o 40 zł albo A-daty 1066 za 290 icon_smile3.gif

Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [WD5000AACS]

Chieftec 500W [CFT-500A-12S] DualXeon 249 zł

A więc sprzęt mam już w domu i mam wielki problem. ZAWIESZA MI SIĘ!!!

Najczęściej podczas grania:( Na początku zainstalowałem XP i zawieszał mi się pokazując artefakty, czasem podczas uruchamiania xp. Teraz zainstalowałem Viste i zwaisił mi się podczas grania w Call of Juarez. co jest grane?

Sprawdzałem i wszystkie wiatraki działają. Jedynie co mnie zastanowiło to to że zasilacz jest zamontowany wiatrakiem w dół (Antec) czyli od strony blachy. Nie powinien na odwrót? Sprzęt był składany w esc.

Sterowniki instalowałem najnowsze.

Jakimi programami mam przetestować sprzęt? Może to temperatury ale nie sądzę.

Pewnie ram się gryzie z msi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś przeczytałem, że bios płyty MSI v1.3 gryzie się z grafiką nowszymi kartami nVidii. Zaktualizowałem do wersji 1.6 i na razie się nie zawiesił. włączyłem call of juarez na max detali i działał stabilnie. zobaczymy jak będzie jutro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnieś napięcie na RAMie. Powinno pomóc.

Akualizacja Biosu nie pomogła. Grałem pół godziny po czym komp sie zrestartował. Zapuściłem memtest i też sie zrestartował, wiec to pewnie RAM.

Jak zwiększyć napięcia ramu i o ile? Czy jest to niebezpieczne dla kompa? Nie znam sie na tym.

Btw. 3dMarka06 przeszedł bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi