s3in Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 (edytowane) Co polecilibyście zmienić pierwsze? Chce wymienić: MOBO: GA-M61SME-S2 -> xxx RAM: 1GB DDR2 (jedna kość) -> 4GB DDR2 (dual) ZASILACZ: Modecom Fell II 350W -> xxx Na jedną konkretną część mam max 230zł z przesyłką. Przymierzam się do kupna jakiejś lepszej karty (teraz jest Galaxy 7600GS) idąc w kierunku nowych gier i nie chce jej wkładać między słabsze części. Ponieważ nie będę podkręcać mocno niczego dlatego też zastanawiam się czy zmieniać mobo ale wyczytałem gdzieś, że zamiast PCI x16 które powinno mieć ma tylko x8. To prawda?/Dużo to zmienia? Edytowane 29 Stycznia 2009 przez s3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Mobo powinno mieć PCI-E x16. Napisz jaki masz procesor i ile do wydania na grafę. Tak wstępnie mogę polecić Pentagrama PSF-460 lub CAV-500 (jeżeli znajdziesz za tyle). A co do mobo to sprecyzuj czego od niej oczekujesz. Za 230zł dużego wyboru nie ma, ale coś się znajdzie. Warto poszukać czegoś na 760G, ASRock już chyba wprowadził takie płyty do sprzedaży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3in Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Mam procesor AMD X2 5400+ a mobo chciałem wymienić tylko dlatego bo słyszałem że to PCI jakieś wolniejsze jest. Rozumiem, że jeżeli miałbym podkręcać coś to warto zmienić ale tak to chyba nie, mam racje? NeoMagNeT, czyli mówisz, że najlepiej zmienić teraz zasiłkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 (edytowane) Dokładnie, Feele to nie są zbyt pewne zasilacze. Feele III mają już jakieś lepsze zabezpieczenia, ale i tak lubią padać znienacka. Potem grafa, np na takiego HD4670 lub 9600GT. Według strony producenta płyta ma pci-e x16. Gdzie wyczytałeś, że ma x8?? Edytowane 29 Stycznia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3in Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Chociażby tutaj http://forum.pclab.pl/t430472.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Aha, czyli to producent wprowadza ludzi w błąd. prz 7600GS raczej róznicy nie ma czy x8 czy x16, przy mocniejszych może byś już zauważalna. Jeżeli Ci zależy to możesz wymienić. Ale poczekałbym na Twoim miejscu na płyty oparte o 760G, jest to tańsza wersja chipsetu 780G. Takie płyty powinny być dosyć tanie, już kilku producentów zapowiedziało płyty na tym chipsecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3in Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 A jeszcze jedno pytanie, żeby nie zakładać już nowego tematu. Jeżeli nie podkręcam kompa to kupić pamięć z CL5 (Kingston, za 150zł z przesyłka 4gb dorwałem w dualu) czy dorzucić do cl4,ew niższe. (jakieś OCZ i inne cuda) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 PCI-Ex x8 da radę. Przepustowość jego wystarczy jeszcze na kilka lat grania,tak więc mobo na razie nie zmieniaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 (edytowane) dokladnie. jesli chcesz jakas normalna grafe, to pcie8 da ci 1% roznicy. dopiero przy potworkach klasy radka 4870x2 widac roznice miedzy pcie 8 a 16. jakbyc mial tam np pcie 4 albo nie daj boze 1 to by bylo gorzej, ale do osemki mozesz spokojnie wkladac grafe i grac zmien zasilacz, dokup albo zmien ram i mozesz wkladac nowa karte Edytowane 30 Stycznia 2009 przez teraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 (edytowane) Między CL4 a CL5 różnica jest marginalna. Sam to testowałem i różnice widziałem jedynie w SuperPI. Więc różnicy praktycznie niema. Bierz tańsze. Rozejrzyj się jeszcze za Goodramem, bardzo tanie i działają ze wszystkim ;) Edytowane 30 Stycznia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3in Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Na razie złapałem kingstony w dualu (2x2gb) za 150zł z przesyłką a później jeszcze na ten zasilacz zapoluje:) Dzieki wielkie za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...