Skocz do zawartości
saleen

Słabiutka Wydajność Radeona 9550

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam spory problem. Kupiłem HIS Radeona 9550 128MB/128bit z tej oto aukcji:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=527957939

9550 są chwalone za wydajność. Zamontowałem go zamiast Palita FX5500 128MB 64-bit.

Rzekomo GFy FX to szmelc, a 64bit to już kastrat totalny. Tak więc mniemam, że Radeon 9550 128-bit powinien masakrować tego kastrata FX. Ale w praktyce... zdecydowanie tak NIE jest. Wywaliłem stery nVidii, włożyłem Radeona, zainstalowałem najnowsze drivery ze strony ATI i... w NFS: U2 jest tak samo jak na FX5500, lub minimalnie lepiej (ale raczej tak samo) , natomiast w GTA: SA jest katastrofa. Tamten 64-bit FX5500 był o niebo lepszy. Nie wiem o co do cholerki może chodzić. Wydaje mi się, że R9550 powinien być o wiele szybszy, nawet bez OC

Zastanawia mnie nieco fakt, że nawet przy odłączonym wentylatorze karta po godzinie katowania w 3D jest ledwie letnia. Na oko PCB w okolicach GPU ma max 50st. Tymczasem FX z radiatorem 5x większym niż seryjny, dosłownie parzył (pewnie 70++, nie szło dotknąć). Nie mam pojęcia czy to OK, ale może wskazuje to na coś?

Wiem, że sterowniki nie są optymalne, a 9550 to karta do OC, niemniej słabiutkie wyniki na serii mnie bardzo zaskoczyły. Podkreślam, że tamten FX5500 to był 64bit. Jest w ogóle możliwe aby karta była uszkodzona w taki sposób, że ma lipną wydajność w 3D? To jest niesamowite, ale GTA: SA chodzi na tym 9550 podobnie jak na GeForce 2 MX440 64MB którego testowo włożyłem 2 tygodnie temu :blink:

Zatem - jakieś sugestie, pomysły, wskazówki? Bardzo bym prosił.

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to ważne, ale twojej karcie czegoś brakuje xD Porównaj zdjęcia./ może to dlatego, że twoja to 128mb, a w teście 256mb

R 9550 zmiata FX5200 z FX5500 też powinien. Sam go miałem. Spróbuj może starszych sterowników.

Edytowane przez Stachuuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak powyżej....postaw system od nowa i zainstaluj Omega Drivers pack v4.8.442 lub troszke starszą wersje.....swoją drogą pobaw się zegarami...na Gpu powinieneś osiągnąć spokojnie powyżej 300...czasem nawet 400 ujdzie,z pamięciami to róznie bywa ;)...Sam kiedyś miałem palita 9550 chłodzonego zwyłym radiatorkiem to wyciągnąlem z niego 410Mhz rdzeń i 450Mhz na pamiątkach....no ale się spalił po 10 godzinach katowania...cóż kwadratowy radiatorek nie wystarczył :D..twoje chłodzenie powinno dać rade.

PzDr

Edytowane przez FeRu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy to ma znaczenie, ale na najnowszych ATI na radeonie 3850 mam wydajnosc zenujaca, wysmienicie mi chodzi na 8.10, potem mam juz tylko gorzej, w 3dm06 srednio 1k pkt mniej wychodzi, sprobuj starszych sterownikow, do tego jak koledzy pisali radlinker zainstaluj, pokrec, ja mialem na 9550 zegary z 250 na 450 gpu i z 200 na 250 mhz pamiec (czyli 500) i dostawala karta 50% wiecej mocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie podkręcisz 9550 to nie będziesz widział różnicy. Jedyny sens kupowania tej karty to właśnie pod OC, dlatego gdy spotykasz się z opiniami, że to dobra karta i lepsza od FX 5200 , co akurat nie jest żadnym osiągnięciem ;P, to domyślnie czytasz już o porządnie wykręconym egzemplarzu. Ja mam swojego jeszcze na półce, kręci się na 425/250 i w swoim czasie była to odbra karta.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starego 9550 łatwo spalić bo na przykład pasta mogła utracić zdolności przewodzenia ciepła i rdzeń bardziej niż w nowej karci się grzeje.

Kurcze, już przy takich cenach tak cedzić, zamiast kupić coś trzy razy wydajniejszego za 50zł :P masz fantazję.

9800XL

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, postawiłem drugi system od nowa, i zainstalowałem Omega Drivers pack v4.8.442 - różnica jest kolosalna. A więc myślę że problem rozwiązany ;)

Jak widać problem był natury programowej, choć sam nie wiem dlaczego. Niby usunąłem drivery nVidii, ale widocznie coś wadziło.

Jeśli nie podkręcisz 9550 to nie będziesz widział różnicy. Jedyny sens kupowania tej karty to właśnie pod OC, dlatego gdy spotykasz się z opiniami, że to dobra karta i lepsza od FX 5200 , co akurat nie jest żadnym osiągnięciem ;P, to domyślnie czytasz już o porządnie wykręconym egzemplarzu. Ja mam swojego jeszcze na półce, kręci się na 425/250 i w swoim czasie była to odbra karta.

Pozdro.

Wiem, wiem. Tylko że jeszcze wczoraj to chodziło autentycznie jak GeForce 2 MX440 64MB ;)

Teraz spróbuję pokręcić, jednak zdziwiła mnie żałosna wydajność na seryjnych zegarach. Jak widać słusznie - był jakiś problem z driverami.

Starego 9550 łatwo spalić bo na przykład pasta mogła utracić zdolności przewodzenia ciepła i rdzeń bardziej niż w nowej karci się grzeje.

Kurcze, już przy takich cenach tak cedzić, zamiast kupić coś trzy razy wydajniejszego za 50zł :P masz fantazję.

9800XL

To jest Medion, poza tym nie ma DVI a ja korzystam z 22 calowej panoramy LCD. Myślę, że 9550 też da radę. Choć z podkręcaniem może być problem bo jestem cichofilem więc w grę wchodzi co najwyżej delikatny nawiew ;)

OK, dzięki w każdym razie. Problem już rozwiązany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi