cherry Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Mam 2 pytania: 1) Dlaczego jak jadę po fsb płynnie (mobo to ak31 v3.1) to przy 166 plyta tylko zapiszczy i nic, nawet na mnozniku 5.5 i Vc 18.75V? 2) Dlaczego gdy ustawiam DRAM Clock na HostCLK to przy FSB<>133 taktowanie pamiątek nadal mam 266 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Co do 1-szego to Vdimm zmien czyli napiecie pamieci. Mozliwe ze i to nie pomoze i to by oznaczalo, ze masz slabe pamieci. Co do 2-giego- ustawiasz "stala" wartosc pamiatek i tyle ;). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cherry Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Pamiątki są dobre (Nanya), a zegar pamiątek moe tylko ustalić jako "By SPD" lub "Host CLK" przy czym to drugie nie działa tak jakym tego oczekiwał (nie da się ustawić snchronicznie ?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 NANYA to shit. Ja mialem takie Kingstony na kosciach Nanya i szly na minimalnych timingach na 163!!!. Jak chcesz uzyskac 166 to wszystko na low cl2,5 i reszta tez tylko napiecie ustaw duze. Hm jak ustawisz 133 dla pamieci to jak bedzie Fsb 145 to pamieci nadal 133 tak mi sie wydaje :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cherry Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Najgorsze jest to, że one zawsze na 133 pracują :( HostCLK działa chyba jedynie dla fsb=100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 1. FSB 166 => PCI 41.5, bo z tego co wiem płyta niema dzielnika PCI 1/5, więc nie pochodzi, a może również pamięci. 2. Shuttle pokazują taktowanie pamięci tylko 200 lub 266 (ew. 333). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 1. FSB 166 => PCI 41.5, bo z tego co wiem płyta niema dzielnika PCI 1/5, więc nie pochodzi, a może również pamięci. 2. Shuttle pokazują taktowanie pamięci tylko 200 lub 266 (ew. 333). To że nie ma dzielnika 1/5 w niczym nie przeszkadza.Mi wszystko poszło na 166 (tylko napięcie na pamiątkach na 2,7 zmieniłem). Odnośnie pokazywania taktowania pamięci to pokazują tylko 200 lub 266.No bo przy magistrali 166 powinno by sie pokazac 333,a sie nie pokazało. Prawdopodobnie wynika to z tego że ta płyta ni obsługuje ddr2700. NANYA to shit. Ja mialem takie Kingstony na kosciach Nanya i szly na minimalnych timingach na 163!!!. Jak chcesz uzyskac 166 to wszystko na low cl2,5 i reszta tez tylko napiecie ustaw duze. Hm jak ustawisz 133 dla pamieci to jak bedzie Fsb 145 to pamieci nadal 133 tak mi sie wydaje .Co do pierwszego to wszystko zależy czy mamy orginalne Nanye czy kingstony na Nanyach.No bo z teg oco wiem te drugie prawie nigdy nie pójdą na 166,a jeśli już sięuda to na min. timingach. Za to jeśli masz org. to sprawa wygląda zupełnie inaczej. Ja mam takie i na najszybszych ustawieniach wystarczyło zwiększyć napięcie do 2,7 i już wszystko pracowało stabilnie. Odnośnie ostatniego stwierdzenia to masz rację.Nawet przy 166 pokazuję że pamięci chodzą na 266 (choć oczywiście jest inaczej). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cherry Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Mam Kingstona na Nanyach CL2.5, ale na fsb165 spokojnie rusza cl2 z timingami na maksa bez zwiekszania napiecia. Niiestety po przestawieniu na najniżesze bajery fsb166 nie działa nadal :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Mnie nawet nie idzie na 156, i stąd stwierdzenie, że nie pójdzie na 166, a napewno pamięci mam dobre. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Mnie nawet nie idzie na 156, i stąd stwierdzenie, że nie pójdzie na 166, a napewno pamięci mam dobre.prawdopodobnie któreś z urządzeń nie wytrzymuje wysokiego taktowania PCi(=39).Możesz albo spróbować od razu na 166,jeśli masz dzialnik 1/5.A jak nie masz to po faworach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cherry Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Niestety wszystkie urządzenia wyłączyłem (łącznie z kontrolerem ide), a grafikę mam trio64v+ które spokojnie chodzi na pci=41.5 a pewnie i więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 i znow te pci powtazam sie poraz enty jak to jest ze wam hdd sie nie sypia??? no jak u mnie prz fsb150 to juz sektorki przed glowica zaczynaja uciekac ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...