Skocz do zawartości
spider3k

Dlugie Wlaczanie Sie Windowsa Vista Na Laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem niedawno laptopa, zainstalowalem Windowsa Vista Home Premium itd. Problem jest w tym ze laptop wlacza mi sie okolo 2-3 minuty do pelnej gotowosci! Czy jest to normalne?

Dziekuje za odpowiedz.

PS W autostarcie powylaczalem wszystkie niepotrzebne badziewia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO jeżeli po uruchomieniu system nie ma zawieszeń i zamuleń to źle nie jest.

Jakiego masz antywirusa? np. Kaspersky zaraz po uruchomieniu systemu skanuję pamięć i sektory startowe dysku co samo trwa ok. 1 min , uruchamianie Visty jest również spowalniane przez duża ilość gadgetów w sidebarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, ja mam standardowo avasta, który działa o wiele wiele szybciej niż na przykład f-secure czy kaspersky, sidebara nawet nie próbuję uruchomić, ponadto zawsze wyłączam niepotrzebne programy i procesy z autostartu. O ile na stacjonarce, która ma nieporównywalnie wyższą wydajność to naprawdę przynosi wyczuwalne zmiany to na laptopie nie zawsze. Pamiętaj, że wraz z systemem uruchamiają się najróżniejsi asystenci i pakiety oprogramowania dołączone wraz z systemem przez dostawcę sprzętu, co w znaczny sposób oddziaływuje na wydajność i czas uruchamiania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi