neomagnet Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Witam, Powiem z góry - wiem, że były takie tematy i że na google jest tego masa. Wszystko to przekopałem i nadal nie kapuję o co kaman. System to Mandriva 2008.1, a problem jest następujący: system widzi dysk na sata na którym jest zainstalowany windows (3 partycje), partycje są pokazywane jako takie pół przezroczyste i nic nie można z nimi robić. Znalazłem na necie sposób jak to zamontować, coś mi się tam udało, ale nadal nie mogę wejść w żadną partycję i niczego przeglądać. Nie wiem o co w tym chodzi. Z linuxem juz kiedys miałem przygody nieudane, ale postanowiłem spróbować raz jeszcze i na starcie mam problem. Niech ktoś mi napisze od początku po kolei jak to poprawnie zrobić, co kliknąc, wklepać itd. Z Linuxa jestem kompletnie zielony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) Przede wszystkim upewnij się, że masz zainstalowany sterownik ntfs-3g. Ręczne montowanie (jako root): fdisk -lFdisk pokaże Tobie, które partycje są sformatowane jako ntfs/fat. Potem: mkdir -p /mnt/windowsmount -t ntfs-3g /dev/sdXY /mnt/windowsDostęp do partycji np z midnight commander (katalog /mnt/windows ofkors) Montownie na stałe - przy starcie systemu, edytuj plik /etc/fstab /dev/sdXY /mnt/windows ntfs-3g users 0 0 Edytowane 17 Lutego 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) A jak mam edytować ten fstab? bo jako root się nie mogę zalogować, a jako zwykły użytkownik nie mogę.... Poza tym jak montuję tym 1 spsobem pendriva z systemem plików ntfs to mi potem pokazuje komunikat "Brak dostępu". I to samo jest z partycjami dysków twardych. Edit: Dobra, edytowałem już ten fstab, ale nadal nie mam dostępu do pendriva. Edytowane 18 Lutego 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 A jak mam edytować ten fstab? bo jako root się nie mogę zalogować, a jako zwykły użytkownik nie mogę....W terminalu wpisz su a potem hasło dla roota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) Już to zrobiłem, ale te partycja tak jakby się nie montują. Nie wiem co dalej robić. Mam też inne problemy jeszcze ale z nimi myślę że sobie poradzę. No to teraz już musicie mi pomóc bo nie mam pomysłu co zrobić. Zmieniłem efekty pulpitu i pokazał się komunikat, że aby zadziałały muszę się wylogować, zrobiłem to i już nie mogę się zalogować. Pokazuje się ekran logowanie, wpisuje login i hasło i za chwilę znowu pokazuje się ten ekran i tak w kółko :/ Edytowane 19 Lutego 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Moze sterowniki jakies zainstalowales inne? ew. blad jakis w x'ach itp. co do montowania sprobuj tak sudo mkdir /mnt/pendrive sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdx /mnt/pendrive -o force w sumie nie ma bata zeby nie zadzialal :> Edytowane 23 Lutego 2009 przez sector Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k33l Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Jakiś błąd się pokazuje czy czarna dziura nic nie dostajesz? Umiesz się zalogować przez su na konto roota? Robisz tak: 1. Na jednej konsoli logujesz się na roota i dajesz polecenie tail -f /var/log/messages 2. Wkładasz pendrive i po chwili wiesz jak przypisał go kernel tzn. czy to sda,sdb,sdc itp. Polecam poczytać man mount. uid=wartość, gid=wartość i umask=wartośćUstawia prawa plików dla danego systemu. Domyślnie ich właścicielem jest root i nikt inny nie może ich czytać.Jaki masz uid dowiesz się z pliku /etc/passwd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...