bturbo Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Czesc, Od dluzszego czasu przymierzam sie do wymiany monitora jednak potrzebuje paru rad osob obeznanych w tym temacie.Z braku czasu niemam niestety mozliwosci zglebiania wszystkich aspektow o ktorych chcialbym sie dowiedziec dlatego zwracam sie z prosba do was.Jest to o tyle pilne ze niedlugo wyjezdzam i chcialbym cos zakupic poki mam na to pare groszy. Tak wiec do rzeczy.Po glowie chodza mi oczywiscie panele LCD i tu pojawia sie pierwszy dylemat - 17" czy 19" cali (moj budzet na ten cel jest raczej niewielki - max 600zł), oczywiscie wolalbym 19 o czym zaraz powiem jednak moze za ta cene lepiej kupic mniejszy panel, za to lepszy?. Druga rzecza na ktora nie moge sie zdecydowac to format obrazu.Przyzwyczailem sie do klasycznego 4:3 jednak czesto obrabiam zdjecia w programach graficznych i panorama bylaby napewno poreczniejsza.Boje sie tylko o jakosc odtwarzania filmow na takim panelu czy obraz nie bedzie porozciagany itd.? jak sie ma sprawa z grami, czy tylko te najnowsze obsluguja rozdzielczosci paneli 16:10? czy dodawane sa paski ograniczajace obraz od gory i dolu? czy nie cierpi na tym wydajnosc karty graficznej?.Dodam jeszcze ze najbardziej zalezy mi na tym aby monitor nie smuzyl i mial w miare naturalne kolory. Ostatnie i chyba najwazniejsze pytanie to na ktora marke i model sie zdecydowac gdyz ich mnogosc nie ulatwia wyboru.Prosilbym jednoczesnie o propozycje formatu 4:3 oraz 16:10 gdybym w ostatniej chwili mial np zmienic zdanie. PS:Jaka jest roznica (oprocz wizualnej) w matrycach swiecacych i matowych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Witaj. Podobny wątek już jest tutaj padło tam kilka propozycji, przejrzyj a może też skorzystasz. Co do Twoich pytań: - na obecne czasy to już raczej tylko panorama; - filmy w 95% mają właśnie proporcje 16:9 ( panoramiczne ), wtedy właśnie na panoramie wyglądają najlepiej, masz tylko małe paski na górze i u dołu; - większość obecnych gierek obsługuje bez problemów 16:10, także nie ma strachu; w grach które są przystosowane tylko do rozdzielczości "kwadratowych" ustawiasz w sterownikach karty graficznej skalowanie 1:1 i wtedy będziesz miał czarne ramki po bokach i wszystko będzie ok; - co do matryc, matówka jest najbardziej popularna, nie ma odbić, jest normalnie; szyba podobno daje trochę lepsze kolorki i minimalnie poprawia kąty ( ile w tym prawdy to muszą powiedzieć osoby co miały jeden i drugi typ powłoki ) ale za to bardzo mocno odbija światło; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bturbo Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Przeczytalem topic ktory mi wyslales i musze przyznac ze sporo rzeczy mi wyjasnil. Jestem juz prawie pewny ze nie chce panelu panoramicznego, bo widze ze 19 kupowac sie nie oplaca a nie potrzeba mi 22 calowego giganta (zreszta cena wykracza poza moj budzet).Co do marki to zdecyduje sie na LG bo widze ze zbiera pochlebne opinie, sam obecnie mam Flatrona F700B i gdyby nie to ze juz mocno daje sie we znaki moim oczom, prawdopodobnie bym go nie zmienial. Wypatrzylem na allegro taki monitorek i chcialbym wiedziec czy warto go kupic: LG L1942S-BF 4:3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 22" to nie jest gigant, będzie troszkę wyższy niż Twoja obecna 17" ale za to więcej na szerokości. Do filmów i gierek, jak znalazł. A i do samego netu też świetnie się sprawdza. No ale decyzja jest Twoja, jak masz ograniczony budżet, to może faktycznie coś mieszczącego się w tej kwocie, mniejszego, ale lepszego. Co do tego modelu który podałeś, to niestety nie jestem w stanie wiele powiedzieć. Matryca TN, czyli słabe kąty ( góra lekko ciemniejsza niż dół ) kolorki mogą nie być tak ładne jak na CRT. Zawsze przechodzenie z CRT na LCD z TN może być ciężkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bturbo Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) Sama przesiadka sie zbytnio nie przejmuje gdyz mialem juz do czynienia z LCD'kami jednak bardziej martwi mnie odpowiedni wybor panelu.Nie wiem czy takie strony istnieja ale czy moglbys podac mi linki gdzie pokazane sa jakies zrzuty ekranow z gierek czy filmow robione na panelach panoramicznych? ewentualnie jakbys pokazal mi chociaz jednego screena z twojego monitora, sorry ze stawiam moze nieco za duze wymagania ale monitor to komponent ktory zmienia sie raczej zadko i chcialbym miec pewnosc na co sie zdecydowac. Edytowane 20 Lutego 2009 przez bturbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 W moim podpisie odnośnie Eizo masz kilka zdjęć przy włączonym monitorze i możesz zobaczyć jak to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 A myślałeś o takim rozwiązaniu na jakie ja się (częściowo) zdecydowałem? Czyli LCD 20'', najlepiej LG 2052? Ja się przesiadam z F700P który pomimo tego samego wyglądu ma dużo lepsze parametry niż twój F700B :). Pozdrawiam, a kiedy tylko kupie ten monitor wrzucę kilka zdjęć i napisze o wrażeniach po przesiadce w moim temacie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bturbo Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Praktycznie to mysle nadal, jeszcze nie jestem zdecydowany moze rzeczywiscie wybiore ta 20" w panoramie ale poki co dozbieram jeszcze troche kasy noi czekam na twoje zdjecia hehe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0mciu Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Praktycznie to mysle nadal, jeszcze nie jestem zdecydowany moze rzeczywiscie wybiore ta 20" w panoramie ale poki co dozbieram jeszcze troche kasy noi czekam na twoje zdjecia hehe.Też stoję przed kupnem monitora i po organaleptycznych :) badaniach stwierdziłem, ze imho kupowanie 19" czy 20" w panoramie to nieporozumienie. Obraz niewiele większy niz na 17" CRT. Jak już kupować to albo 19" lub 20" "klasyczną" lub 22" panoramę. Osobiście bardziej skłaniam się ku klasycznym proporcjom, ale ja w gry nie gram a filmy oglądam na tv. Tutaj: http://proline.pl/imgart/pixel_rozmiary_big.jpg masz małe zestawienie wielkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) - co do matryc, matówka jest najbardziej popularna, nie ma odbić, jest normalnie; szyba podobno daje trochę lepsze kolorki i minimalnie poprawia kąty ( ile w tym prawdy to muszą powiedzieć osoby co miały jeden i drugi typ powłoki ) ale za to bardzo mocno odbija światło;Poprawia znacznie kolory i oraz troche kąty, a odbijanie zalezy od samego modelu monitora - na jednych bardzo malo widac, na innych jest nieco gorzej, choc nie jest to taki efekt jak w telewizorach sprzed kilku lat :) Pomijajac inne parametry: - matowa matryca jest minimalnie lepsza do prac biurowych, internetu - matryca szklana jest minimalnie lepsza zdjęć, filmów, gier Oczywisacie na jednej i drugiej mozna robic wszystko bez najmniejszych problemów, tak naprawde różnice widac tylko jak ma sie do porownania dwa monitory stojace obok siebie :) Edytowane 23 Lutego 2009 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Poprawia znacznie kolory i oraz troche kąty, a odbijanie zalezy od samego modelu monitora - na jednych bardzo malo widac, na innych jest nieco gorzej, choc nie jest to taki efekt jak w telewizorach sprzed kilku lat :) Pomijajac inne parametry: - matowa matryca jest minimalnie lepsza do prac biurowych, internetu - matryca szklana jest minimalnie lepsza zdjęć, filmów, gier Oczywisacie na jednej i drugiej mozna robic wszystko bez najmniejszych problemów, tak naprawde różnice widac tylko jak ma sie do porownania dwa monitory stojace obok siebie :) No i ładnie że uzupełniłeś, tak jak pisałem nie miałem do czynienia więc na 100% nie wiem jak to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bturbo Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Biorac pod uwage rozmiary matryc faktycznie 20" panoramicznej sie nie oplaca kupowac, o 19" juz nie wspominajac (chyba ze w formacie 4:3, np ten o ktorym pisalem wyzej).Mam teraz tylko dylemat czy aby nie pokusic sie na te 22" 16:10 tyle ze rozbieznosc cenowa dosc spora wsrod modeli LG, moze ma ktos propozycje odnosnie konretnego modelu cena/jakosc niekonieczne tej marki tak zeby sie zmiescic w 650zł. Edytowane 23 Lutego 2009 przez bturbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) Do tej kwoty to niestety ale ciężko z czymś dobrym.. Zerknij do mojego tematu, tam są zdjęcia mojej wycieczki do media marktu gdzie pewien samsung jest za 599zł. Podobno bardzo dobry monitor. A sam nie wiem czy 22'' jest też taka super bo wielkość plamki jest dość spora co daje w realu średni obraz z bliska. P.S Ja się jeszcze nawet nie zdecydowałem do końca co do monitora, więc na te zdjęcia nie czekaj za bardzo.. :E Edytowane 24 Lutego 2009 przez david11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bturbo Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) Moze ktos sie wypowiedziec na temat tych monitorów: LG W2242S-BF IIYAMA E2207WS-B1 ASUS VW222S. Nic konkretnego by sie nie dalo sposrod nich wybrac? Edytowane 24 Lutego 2009 przez bturbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (...) A sam nie wiem czy 22'' jest też taka super bo wielkość plamki jest dość spora co daje w realu średni obraz z bliska (...)co za bzdura. nie rób prania mózgu ludziom. ile ty masz ten monitor od oka? 15cm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 LG LCD 22' Flatron W2242S-BF 5ms 8000:1 FV POZNAŃ Tak na marginesie mogę się mylić ale CHYBA widziałem ten monitor w Auchanie w Poznaniu po 479zł. Ale zaznaczam,ze nie mam pewności czy to ten model LG były to na pewno 22" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bturbo Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Kupiłem IIYAME ProLite E2207WS-1, zwlekałem pare dni z napisaniem tej odpowiedzi bo nie chciałem polegać jedynie na pierwszym wrażeniu.Otóż monitorek jest niezapeszając poprostu SUPER.Dokładnie to czego szukałem, ostry obraz, ładne kolory, nie smuży, filmy DVD ogląda się jak na kinie domowym, gierki chodzą bez problemu i odziwo nawet te starsze w rozdzielczości 1680x1050.Mając go przed sobą mogę faktycznie stwierdzić że nie opłaca się kupować mniejszych paneli, 22" w panoramie to naprawde optymalna wielkosc.Wizualnie prezentuje sie nawet lepiej niz na zdjeciu i za ta kase mysle ze to naprawde bardzo dobry wybor. Mam jeszcze tylko jedno pytanie odnosnie uzytkowania, otoz mam glosniki w systemie 5.1 i 3 z nich stoja tuz obok monitora, chcialbym wiedziec czy nie wplynie to negatywnie na jego dzialanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...