pawlakpawlak Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Witam Zamierzam kupić do mojego laptopa podstawkę chłodzącą Pierwsze na jakie patrze to takie z allegro i zastanawiam się, czy taka zwykła za 3-40 złotych wystarczy i da jakieś efekty? Kolejna na którą zwracam uwagę to THERMALTAKE T1000. I ostatnia to Zalman nc1000. Wiem, ze zalman jest najwydajniejszy z tych wszystkich, jednak jest tez najdrozszy. Minimum 160zł trzeba na niego wydac a to bardzo duzo :( I w związku z tym mam pytanie, czy ten Thermaltake jest skuteczny i dobry? Czy warto dokladac do Zalmana, czy tez moze taka tania wystarczy? Może ktoś z was uzytkuje jakies i moze mi powiedziec co nie co o tej co ma i jak sie spisuje itp Będę wdzięczny Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Ja proponuję samodzielne zrobienie podstawki. Będzie taniej, niż to, co kupisz za te 40zł, a jednocześnie dużo wydajniej. W końcu co innego wentylek 70x70x10mm na 5V, a co innego 120x120x25mm na 12V (chyba, że zrobisz regulację napięcia) ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakpawlak Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Tylko jak taką regulację zrobić? ;) A poza tym wiatraczki muszą mieć regulowaną ilość obortów - dobra sprawa, a takie 70x70 będą głośno chodzić... I poza tym nie mam czasu na zrobienie tego samemu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Nie wiem, co w tym takiego trudnego - kupujesz zasilacz sieciowy 12V z regulacją napięcia, albo bez + zwykły regulator obrotów jak w stacjonarkach. Zrobienie całości zajmie może godzinkę i nie wymaga jakichś specjalnych materiałów - karton, zszywacz, klej, taśma i ew. okleina, żeby lepiej się prezentowało. A wydajność będzie większa, bo powietrze możesz sobie nakierować dokładnie tam, gdzie trzeba - w kupowanych czegoś takiego nie ma, bo muszą być uniwersalne i w rezultacie chłodzone są miejsca, które w ogóle się nie grzeją, albo nie chłodzą tego, co trzeba. Jak chcesz mieć coś solidniejszego - robisz podstawkę z blachy aluminiowej. Wyjdzie drożej, ale jak się postarasz, to i tak będzie taniej i wydajniej, niż w przypadku Zalmana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlakpawlak Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) A mógłbyś napisać i podać linki (choćby z allegro) co mi jest potrzebne i co kupić? To wtedy zobacze czy gra warta świeczki :) Bo ja sie nie orientuje w takich rzeczach, więc nie wiem na co patrzeć... i były by to 2-3 wentylatorki... Będę wdzięczny Edytowane 20 Lutego 2009 przez pawlakpawlak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Tu masz wszystko - http://forum.purepc.pl/Laptopy-notebooki-u...93#entry2468993 Polecam użycie wentylatora 120x120 - efekt duuuużo lepszy ^_^ Pamiętaj, że nie ma sensu dawać nie wiadomo jak cichego wentylatora - w końcu laptop też hałasuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...