Skocz do zawartości
pawlakpawlak

Podstawka Chłodząca Do Laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam kupić do mojego laptopa podstawkę chłodzącą

Pierwsze na jakie patrze to takie z allegro i zastanawiam się, czy taka zwykła za 3-40 złotych wystarczy i da jakieś efekty?

Kolejna na którą zwracam uwagę to THERMALTAKE T1000.

I ostatnia to Zalman nc1000.

Wiem, ze zalman jest najwydajniejszy z tych wszystkich, jednak jest tez najdrozszy. Minimum 160zł trzeba na niego wydac a to bardzo duzo :(

I w związku z tym mam pytanie, czy ten Thermaltake jest skuteczny i dobry? Czy warto dokladac do Zalmana, czy tez moze taka tania wystarczy?

Może ktoś z was uzytkuje jakies i moze mi powiedziec co nie co o tej co ma i jak sie spisuje itp

Będę wdzięczny

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuję samodzielne zrobienie podstawki. Będzie taniej, niż to, co kupisz za te 40zł, a jednocześnie dużo wydajniej. W końcu co innego wentylek 70x70x10mm na 5V, a co innego 120x120x25mm na 12V (chyba, że zrobisz regulację napięcia) ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, co w tym takiego trudnego - kupujesz zasilacz sieciowy 12V z regulacją napięcia, albo bez + zwykły regulator obrotów jak w stacjonarkach. Zrobienie całości zajmie może godzinkę i nie wymaga jakichś specjalnych materiałów - karton, zszywacz, klej, taśma i ew. okleina, żeby lepiej się prezentowało. A wydajność będzie większa, bo powietrze możesz sobie nakierować dokładnie tam, gdzie trzeba - w kupowanych czegoś takiego nie ma, bo muszą być uniwersalne i w rezultacie chłodzone są miejsca, które w ogóle się nie grzeją, albo nie chłodzą tego, co trzeba.

Jak chcesz mieć coś solidniejszego - robisz podstawkę z blachy aluminiowej. Wyjdzie drożej, ale jak się postarasz, to i tak będzie taniej i wydajniej, niż w przypadku Zalmana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłbyś napisać i podać linki (choćby z allegro) co mi jest potrzebne i co kupić? To wtedy zobacze czy gra warta świeczki :) Bo ja sie nie orientuje w takich rzeczach, więc nie wiem na co patrzeć... i były by to 2-3 wentylatorki...

Będę wdzięczny

Edytowane przez pawlakpawlak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi