rsa Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Cze! Mam pytanie dotyczace make'a. Jak w jezyku bash'a napisać: "Jeśli pliki są takie same napisz są takie same, w przeciwnym wypadku napisz sa rozne"! Prosze o w miare szybka odpowiedz. Wiem, ze mozna to zapisac "skomplikowanymi" skryptami, ale mi chodzi o najprostszą wersję tego co napisałem. Z góry dzieki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zmienne: $plik1, $plik2 if [ "$plik1" == "$plik2" ] ; then echo "takie same" else echo "inne" fi Jeśli chodzi ci o porównanie samych nazw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 A jesli ma sprawdzac zawartosc to: #!/bin/sh if [ ! -e $1 ] || [ ! -e $2 ]; then echo "Some file doesn't exist" exit 1 else if (cmp -s $1 $2); then echo "The files are equal" else echo "The files aren't equal" fi fi exit 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rsa Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Dzieki bardzo za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Oj bigfan nachrzaniłeś ;] Trochę poprawiony. #!/bin/shif [ $# -eq 2 ]; then if [ "`cmp $1 $2`" == "" ]; then echo "$1 $2 są takie same" else echo "$1 $2 są inne" fielse echo "podano złą ilość parametrów" echo "skrypt porównujący pliki po zawartości" echo "działanie: $0 <plik1> <plik2>"fi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Nie jestem najlepszym programista na swiecie :-) Poza tym moj skrypt tez dziala, tyle ze mniej elegancki moze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 ...i się wykłada i nie sprawdza warunków tak jak należy... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Hmm, moj ma problem jedynie przy podaniu tylko jednego argumentu. Twoj ten problem rozwiazuje. Chodzilo mi o pokazanie samego mechanizmu bardziej niz o kontrole poprawnosci wywolania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...