Hipo Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Mam taki problem, potrzebuje uruchomić w linuksie drukarke poprzez sieć która jest podłączona do innego komputera. Zainstalowałem CUPS-a i skonfigurowałem drukarke poprzez niego i nic, drukarka jest widoczna w systemie jako ip komputera do którego jest podłączona a nic nie drukuje !! Help co robić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 A zagladales na strone www.cups.org? Poczytaj dokumentacje. Jesli nie znajdziesz tam odpowiedzi, to napisz tutaj jeszcze raz, tylko podaj konkrety, bo jasnowidzami nie jestesmy. Na razie napisales, ze cos tam z drukarka i CUPS grzebales i ze Ci nie dziala? No wybacz, ale co ja mam Ci poradzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Mam taki problem, potrzebuje uruchomić w linuksie drukarke poprzez sieć która jest podłączona do innego komputera. Zainstalowałem CUPS-a i skonfigurowałem drukarke poprzez niego i nic, drukarka jest widoczna w systemie jako ip komputera do którego jest podłączona a nic nie drukuje !! Help co robić a zapodaj może loga z cupsa? bo skoro drukarka jest widoczna więc coś powinno w logach być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 oki to pisze dokładnie co i jak. Zainstalowałem Cups-a, odpaliłem konfiguracje z poziomu przeglądarki, dodałem drukarke tj. IP hosta, model drukarki itd. Na koniec dostałem komunikat że drukarka zostałą poprawnie zainstalowana i jest gotowa do pracy. Jak próbuje cokolwiek wydrukować to wybieram drukarke widoczną jako IP kompa do którego jest podpieta w sieci i otwiera mi się menadźer drukowania czy jak mu tam i wyświetla mi ciągle postep pracy jako przetważa albo w kolejce i nic się nie dzieje. A może ktoś potrafi uruchomić drukarke poprzez sambę ?? będę wdzięczny bo nie musi to być koniecznie CUPS, ważne żeby nie latać z dyskietką tylko póścić drukowanie przez sieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Aha loga nie zapodam bo robie to nie u siebie i nie mam w tej chwili dostępu do linuksa ale jak bedę to wrzucę tu loga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak_PL Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 a nie lepiej podpiąc drukarke do linuxa i ustawic go jako serwer drukarki powiedzmy przez sambe?jest to o tyle dobre ze w linuxie nie potrzeba zadnych sterownikow wszystko jest po stronie np windy : :lol: i dzieki temu rozwiązaniu system mi nie zwalnia przy drukowaniu duzzych dokumentow albo jakichkolwiek mniejszych. Jesli bedziezs chciał tak zrobić to chętnie pomoge... moze nawet zdalnie przez ssh :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Sek w tym ze ten komp jest daleeeekoo od drukarki i nie mozna przeniesc ani jednego ani drugiego, nich któś napisze coś z sensem bo takie rady typu przenieś drukarkie to o kant [gluteus maximus] rozbić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 no i jak nikt nic nie wie na ten temat ?? wyciagam ten topic po raz kolejny na góre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 A może któś poprostu wie w jaki ( jakikolwiek ) sposób drukować przez sieć w linuxie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 http://www.tldp.org/HOWTO/HOWTO-INDEX/os.h...html#OSPRINTING Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 http://www.tldp.org/HOWTO/HOWTO-INDEX/os.html#OSPRINTING Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...