Skocz do zawartości
darqious

Stary Komputer I Linux

Rekomendowane odpowiedzi

...ale wybór jest niezwykle trudny (przynajmniej dla mnie) i proszę Was o sugestie ;)

A tak w ogóle to witam :D No więc potrzebna dystrybucja na 10-letni desktop:

AMD K6-2 550 MHz (FPU kaput :? / żeby tak K6-2+ czasami migające na allegro były tańsze...)

192 MB SDR PC100 (w każdej chwili mogę dołożyć dodatkowe 64 MB od kumpla - do 256 MB)

GeForce 2 MX200 32 MB DDR

Fujitsu MPF3102AT 10 GB

wypalarka/napęd CD od LiteOn

a całość oparta na DFI K6XV3+/66 (chip VIA MVP3).

- Distro, które tam trzeba wpakować ma być możliwie jak najszybsze, zamierzam korzystać z X'ów i lekkich menedżerów okien.

- Najlepiej, żeby było zoptymalizowane pod i586 i posiadać trochę repo, jak się pewnie domyślacie kompilacja czegokolwiek na tym sprzęcie się do mnie nie uśmiecha

- Potrzebuję raczej pozycji dla bardziej zaawansowanych userów, nie boję się żadnego distro.

Do tej pory boje stoczyłem z PLD - chyba najsensowniejsza propozycja, jaką do tej pory znalazłem, właśnie z optymalizacją pod i586. Był szybki, nawet bardzo szybki, ale nie zdołałem X'ów uruchomić chociaż cuda na kiju robiłem.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem jak długo wytrzymają tym razem. Bo ostatnim razem port i586 zdechł po bodajże pół roku.

Ja bym obstawiał na Archu (sam go używam od 3 lat i nie ma probelmu), ale możesz też postawić albo Cruksa (można dostać paczki pod i586) albo Slackware (i486). Bo prawdę mówiąc pomiędzy tyi 3 dystrybucjami nie ma różnicy w szybkości działania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze by tak :

ubuntu ( mint ) + kompilacja wszystkiego od podstaw ( wiem zaraz mnie wyklniesz ) ale kompilacja < z flagami pod tego k6 > na twoim kompie z podpisu a pozniej tylko przeniesc odpowiednie paczki DEB ?

powinno to smigac dosc ladnie a czasu nie powinno zabrac duzo

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, próbowałem dziś postawić znajomemu system pod internet na pentium II 300MHz i 192mb ram... Arch z LXDE działa bardzo fajnie ale przeglądanie stron to porażka. Midori jest dość szybka ale wysypuje się co chwilę, Firefox rzęzi jak głupi, flash żre procka ile może... dobrze, że javy nie próbowałem odpalać ;)

nie spodziewałem się, że przeglądanie stron może tak zarżnąć stary sprzęt ;) (pamiętam, że na podobnej konfiguracji pod win98 dało się normalnie pracować...)

Edytowane przez DuG1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Distro, które tam trzeba wpakować ma być możliwie jak najszybsze, zamierzam korzystać z X'ów i lekkich menedżerów okien.

- Najlepiej, żeby było zoptymalizowane pod i586 i posiadać trochę repo, jak się pewnie domyślacie kompilacja czegokolwiek na tym sprzęcie się do mnie nie uśmiecha

- Potrzebuję raczej pozycji dla bardziej zaawansowanych userów, nie boję się żadnego distro.

Polecam Gentoo - pod warunkiem, że masz drugi komputer ;) Ustawiasz sobie DISTCC do kompilacji skrośnej z drugim komputerkiem i kompilacja pojdzie kilkakrotnie szybciej. Sam postawiłem kiedyś Gentoo na komputerze Pentium 200, 128MB RAM, 4MB grafie SiS i dysku 6,4GB. Chodziło ładnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wróciłem, jestem, uff.

Zasugerowałem się trzema pierwszymi odpowiedziami - zgadnijcie co za twór przez noc powstał. "Arch K6-2" :)

Szczerze powiedziawszy... to... :oops: ...trochę tak...

yyy nie chciało mi się kompilować niczego. leń jestem no, ale wczoraj wieczorem się wziąłem do roboty... tylko teraz mam takie pytanie. Skąd makepkg bierze adresy mirrorów? Bo parę paczek (w tym kernel :/ ) próbuje pobrać z niedziałającego (przynajmniej u mnie) od dwóch dni ftp.archlinux.org, przez co zostały one w nocy pominięte. W /etc/makepkg.conf nic takiego nie znalazłem.

Edytowane przez Darqious

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DuG1 - pełnowartościową, dość szybką nawet na takich zabytkach przeglądarką jest Opera ;) polecam, z dobrym urlfilter - żeby reklamy blokował.

Ok, musiałem wnieść trochę poprawek w PKGBUILDy... jednak zostało mi 8 paczek, które nijak nie chcą się dziady zbudować, bez nich ani rusz - znalazłem obraz Lowarcha w sieci, postawiłem go i chcę go update'ować nowymi paczkami, które się nie chcą zainstalować bez innych składników.

Może jestem leniwy, ale jak już coś zacznę robić to nie spocznę póki nie osiągnę celu. Arch będzie działał na tym kompie i możecie się tego spodziewać już niedługo :> otwarte oprogramowanie rox!

No i zawsze to kolejny linuksowy, którego się naumiem używać... Dziękuję Wam i pozdrawiam!

PS. sid amd64 na kompie z sygnaturki też nie jest za szybki. arch64 kusi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi