Skocz do zawartości
GIBAS123

Komp Do 2500

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie komp do 2500 ZŁ patrzyłem na zestawy ale coś mi nie pasi :PP

Dobra mówię do rzeczy więc tak mam :

Napęd i Bude ze starego kompa

potrzebuje

Grafe mam już upatrzoną HD4870

Proca Intel Q8200

Ram

Zasilacz

Dysk

P.Główną

Reszta ma się zmieścić w cenie 800 ZŁ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzyłem na zestawy ale coś mi nie pasi

Taki fajny zestawik nie "pasi" xD ?

Procesor : AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 649 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXE - 315 zł

RAM : Kingmax 2GB 1066MHZ - 110 zł

Karta Graficzna : już ją masz :)

Zasilacz: BeQuiet StraightPower 400W - 249 zł

HDD : Seagate 500GB 16MB Cache 7200.12 - 259 zł

Napęd : też już masz :D

Podany przez Ciebie Intel C2Q jest chyba dosyć nisko taktowany - bez podkręcenia się nie obędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto brać Intela Q8200, ze względu na niski mnożnik, duże FSB, niskie taktowanie, a w konsekwencji stosunkowo niedużą podatność na podkręcanie (około 3,2Ghz przy dobrych wiatrach) i niezbyt wysoką wydajność. Do tego płyty pod Intela są droższe i gorzej wyposażone niż odpowiedniki cenowe AMD.

Tak więc uważam, że zestaw, który zacytował wyżej Stachuuu jest bardzo dobry, z tymże zastanowiłbym sie na procesorem Phenom II X4 910 lub 920.

I tak otrzymujemy taki zestawik:

SUMA: 2617zł

Nieco powyżej zakładanej kwoty, ale myślę że warto te 100zł dopłacić... Ew. można zmienić zasilacz na coś tańszego, ale na pewno nie ruszałbym reszty

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, mój błąd.

810 może i jest "słabszy" ale zadziała też na AM3, a to oznacza także że jak by się chciało go kiedyś sprzedać to można dostać więcej, a czy lepszy jest X3... sam nie wiem; wydaje mi się że raczej X4 się lepiej sprawdzi, mimo gorszego o/c, powiedzmy że te 200-300Mhz nadrobi się dodatkowym rdzeniem - oczywiście w programach które to wykorzystają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja brałbym 810 , bo z tego co widzę o/c jest prawie takie samo jak 920, wydajnością nie odstaję (zegar w zegar) więcej niż 0,5fps od 920 mimo 2MB cache mniej. A w stosunku do 710/720 zyskuje średnio kilka klatek na sekundę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ja nie chce robić OC więc co proponujecie do 2500 zł

kompa żeby gry szły max.detale itp. np. GTA IV itp...

nie wiem co robić czy brać Quada czy Duo ?? bo ja chce kompa mieć na przyszłość

a znając życie to Duo za 1-2 lata już na nim nic nie pójdzie :PP

Zaproponujcie zestaw do 2500 zł i się popatrzy ale jednak wolał bym coś z

Quadem i HD4870.

Na chacie mam bude i napęd resztę trzeba kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W chwili obecnej kupowanie komputera i niepodkręcanie jest nonsensem... Musiałbyś wydać o połowę więcej żeby mieć wydajność taką jak po o/c. A co do tematu Quad intela vs. phenom - zdecydowanie phenom...

W/w zestaw jest naprawdę bdb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest wydajniejsze HD4870 czy GTX 260 ???

Jak dla mnie te karty są porównywalne, GTX 260 Core216 może jest trochę wydajniejszy.

Procesor : AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 649 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXE - 315 zł

RAM : Kingmax 2GB 1066MHZ - 110 zł

Karta Graficzna : Sapphire HD4870

Zasilacz: BeQuiet StraightPower 400W - 249 zł

HDD : Seagate 500GB 16MB Cache 7200.12 - 259 zł

Taki zestaw moim zdanie, ewentualnie ten + Phenom II X4 810/910.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czyli jaki komp ???

napiszcie całego kompa żeby był wydajny

Co jest wydajniejsze HD4870 czy GTX 260 ???

Jaki wygodny się znalazł. Koledzy prześcigają się z pomysłami, wklejają propozycje i doradzają a Ty i tak wszystko chcesz na tacy. Poczytaj też trochę, to nie boli. To są Twoje pieniądze, Twój komputer. Nie uważasz, że warto by wiedzieć o nim trochę więcej niż "napisali, że to jest najszybciejsze" ?.

Edytowane przez Visage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak na szybko. Phenom II a nie phenom I, czyli twoj pomysl z 9950 odpada, bo on wczesniej byl malo oplacalny, a dzis gdy mlodszy brat podbija rynek w ogole sobie go mozna odpuscic. Inetel odpadaja w konkretnych polkach cenowych, do 2,5k nie warto bo wydasz na podstawke sporo i sam proc, a AMD i tak to pobije albo sie zrowna a wyjdzie sporo taniej no i bardziej przyszlosciowo. Core 216 jest karta oplacalna, a ostatnio ogladalem sooopro testow i powiem ci ze 4870 czy ten 216 to juz chyba sprawa tylko i wylacznie kupujacego, roznice zaleza od gry i sa nieodczuwalne praktycznie. Ale pamietaj ze majac glowną, proc i karte ATI masz platforme dragon, ktorej nie mialem okazji sprawdzic ani zobaczyc roznicy, ale podobno daje to fajne narzedzia i mozliwosci chocby oc. No i jest wreszcie oc, to forum purepc czyli koledzy wiedza co sie kreci xD A krecenie jest naprawde latwe, w ciagu 5 min mozesz uzyskac kilka waznych fpsow nie narazajc sie w ogole. Nikt nie pisze o rekordach, a jest tu tylu ludzi ktorzy sie na tym znaja, ze nie powinienec miec problemu z czym kolwiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten Phenom II X3 720 jest wmiata w grach i ile trzeba mieć ram do tego bo słyszałem że trzeba mieć nieparzyście rama np.3 GB czy to prawda tak gdzieś przeczytałem. I na ile by go wykręcił nigdy jeszcze nie kręciłem muszę jakiś poradnik przeczytać a gdzie się kręci w BIOSIE ??? Wentyl BOX

Edytowane przez GIBAS123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Gibas :)

Z tym, że trzeba mieć nieparzystą ilość RAMu to kompletna bzdura. Może chodzi Ci o to, że windows xp 32 bit "widzi" maksymalnie ~3,25gb pamięci, choćbyś włożył 8GB :)

Nigdy nikt dokładnie nie powie Ci ile wyciągnie procesor, bo wpływ na to ma nawet temperatura w Twoim pokoju, czy poprawność oprawienia przewodów w gniazdku :)

Generalnie możesz PRZYJĄĆ, że Phenom II X3 wyciągnie co najmniej ~3,6Ghz, a prawdopodobnie osiągnie blisko 4Ghz. Wentyl BOX może być za słaby...

Spróbuję podsumować...

SUMA: 2551zł

Uzasadnienie dlaczego tak, a nie inaczej - koledzy wyżej sugerowali phenoma x3, ja "najsłabszego" x4. W sumie to co kupisz zależy oczywiście od Ciebie, ale jednak biorąc pod uwagę fakt, że 720 jest z serii Black Edition (w uproszczeniu podkręca się lepiej) i jest tańszy o ok. 150zł stwierdziłem, że może lepiej nie dopłacać do 1 rdzenia więcej, ze słabszymi możliwościami podkręcania :)

Chłodzenie - niemal idealny kompromic cena/wydajność :)

Płyta - ta, ponieważ posiada kompletne wyposażenie, łącznie ze zintegrowaną grafiką którą możnaby wykorzystać do oszczędzania energii itp. "bajerów", obsługuje macierze RAID (gdybyś chciał mieć kilka dysków "połączonych" w całość, co przyspieszy ich działanie), ma bardzo dobre możliwości podkręcania i do tego nie jest droga :)

Pamięć - ideałem byłyby dwie kostki 2GB Kingmax 1066Mhz, niestety w agito są niedostępne. Proponuję na początek 2GB w 1 kości (w przyszłości możesz dołożyć kolejne 2 i mieć jeszcze 2 wolne sloty na kolejne kości...). Kingston HyperX osiąga średnio powyżej 1040Mhz po podkręceniu - to bardzo dobry wynik jak na dość tanie kości

Grafika - jak już brać platformę AMD to i grafikę z tej samej stajni (ATI/AMD). GTX 260 posiada niemal identyczną wydajność, a jest droższy - przynajmniej w agito. Więc HD4870 wydaje się być najsensowniejszym rozwiązaniem.

Dysk - powiedzmy, że to doceniana nowość na rynku. Jest bardzo szybki, w rozsądnej moim zdaniem cenie. Uwaga: nie kupuj wersji 32MB - pozornie więcej=lepiej, w tym przypadku seagate serii 12 (7200.12) 16MB jest znacznie szybszy.

Zasilacz - niektórzy twierdzą, że BeQuiet StraightPower ~400W byłby lepszy, ja zaś uważam że warto dopłacić te 20zł do sprawdzonego, mocnego i pewnie co równie ważne cichego zasilacza, jakim jest 500-watowy pentagram.

To by było na tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega ładnie to uzasadnił i wytłumaczył.

Nie podoba mi się jedno stwierdzenie

ja zaś uważam że warto dopłacić te 20zł do sprawdzonego, mocnego i pewnie co równie ważne cichego zasilacza

A to zasilacze BQ są nie sprawdzone :D ? Wiem, że się czepiam :P Zasilacz Pentagram jak najbardziej może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy, że słowo "sprawdzonego" nie było dokładnie tym co miałem na myśli. Chodziło mi raczej o dużą popularność tego zasilacza w ostatnim czasie i dużą ilość pozytywnych opinii nt jego działania. Oczywiście BQ to ponoć również bdb zasilacze, choć szczerze mówiąc za wiele o nich nie wiem - dla mnie są nowością na rynku... ale jest jeszcze 1 rzecz - BQ niedostępne w agito (nie wszystkie modele)

pawel486 nie mylisz się, ale zauważ że budżet to jest ~2500zł - podając zestawik i tak go już przekroczyłem, a do Phenoma 810 trzeba dopłacić ~150zł a Black Edition to nadal nie jest :) Aha - jest jeszcze jedna czasami istotna różnica; w X4 810 przypada 1MB cache/rdzeń, w X3 720 2MB/rdzeń

Swoją drogą jaki jest sens kupowania X3 + MoBo z SB750...? Chyba jedynie 4 fun, za tą samą kasę jest X4 + MoBo bez SB750 :) W przypadku X3 nie masz pewności, że 4. rdzeń jest sprawny :P

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw by Beereq, ale :

- do Karakorum pastę termoprzewodzącą Zalman ZM-STG1

- RAM Kingmax 2x2GB 1066MHZ CL5

- karta graficzna Sapphire HD4870 512MB z nowej rewizji

- zasilacz BeQuiet StraightPower 400W - zasilacz bardzo wysokiej klasy, który może z siebie dać więcej, niż ma na tabliczce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi