Metropolis Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Witam. Posiadam 2 dyski: 1 ATA western digital wd3200jb 320gb i drugi SATA II samsung HA751LJ 750gb. Przez pewien czas miałem tylko system vista ultimate 64 bit sp1 zainstalowany na samsungu i uruchamiał się dość szybko. Potem ze względu na to, że na viscie nie działał skaner zainstalowałem XP na dysku ATA, który również dobrze chodził. Problem pojawił się, gdy zrezygnowałem całkowicie z Visty i zainstalowałem XP na dysku sata. Każda wersja (zwykły sp2 czy sp3 oraz mx7) uruchamiają się długo. Oto parametry komputera: Procesor: Core2Quad Q9300 4x2,5GHz 6mb L2 cache Płyta główna: Asus P5K-E Karta Graficzna: Gainward Radeon 4870 512mb ddr5 256 bit; Pamięć Ram: 2x2gb Kingston PC2-6400 CL6 Napęd DVD: Samsung SH-S223F Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Czy to długie uruchamianie objawią się na jakimś konkretnym etapie uruchamiania np. ładowania systemu czy końcowe uruchamianie programów? Czy po zrezygnowaniu z visty dysk SATA dzieliłeś od nowa na partycje i formatowałeś , przed zainstalowaniem XP? Bootloader visty usunięty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metropolis Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Czy to długie uruchamianie objawią się na jakimś konkretnym etapie uruchamiania np. ładowania systemu czy końcowe uruchamianie programów? Czy po zrezygnowaniu z visty dysk SATA dzieliłeś od nowa na partycje i formatowałeś , przed zainstalowaniem XP? Bootloader visty usunięty? Chodzi o długie ładowanie systemu. Jak już się załaduje to programy się w miarę szybko uruchamiają. Znaczy po zrezygnowaniu z visty to sformatowałem tylko partycje systemową, a z danymi pozostawiłem bez zmian. Co najlepsze później znów instalowałem viste i znów szybko się uruchamiała. Gdy jednak ją usunąłem i zainstalowałem XP to ładował się długo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 (edytowane) Ile to jest długo dla ciebie? Ile razy pasek przelatuje? Sprawdź transfer danych w hdd tune pod xp? Może jakiś sterownik źle działa, np nie aktywuje trybu dma albo coś. Jak ja chce przyspieszyć bootowanie xp, to wyłączam prefetch w rejestrze, defragmentuje dysk O&O defrag i wyłączam zbędne usługi. (wielkość wzrostu wydajności według tej kolejności Zadbaj też o to żeby mieć najnowsze Intel Chipset driver W tych warunkach świeży system startuje po maksymalnie 4 przejściach pasków, a na starym kompie z athlonem 2500 512mb ramu i vią kt600 nawet doszedłem tylko do 1.5 ;-) . Powodzenia. Edytowane 2 Marca 2009 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...