Skocz do zawartości
Druggist

Znikający Dysk Ata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na innym forum nie uzyskałem pomocy więc może Wy mi pomożecie. Mam dysk Samsung 640 GB, SATA/300, 16MB, NCQ Spin Point F1 na którym jest system oraz nagrywarkę Lite-On też na złączu SATA. Popiąłem w zeszłym tygodniu dysk WD Caviar 160GB ATA do jedynego złącza IDE na płycie i ten dysk znika mi gdy komputer jest długo wyłączony. Muszę wtedy przestawić zworkę na jakiekolwiek inne ustawienie i dysk jest widoczny. Jeśli wyłączę komputer na kilkanaście minut to dysk nie znika, jednak gdy dłużej komputer jest wyłączony BIOS już dysku nie wykrywa. Dysk jest sprawny tak samo jak zasilacz i taśma bo wcześniej używałem go rok w poprzednim komputerze i nie było żadnego problemu. Mam WinXP SP3 i najnowszy BIOS. Dysk jest podpięty na ostatnim złączu taśmy. Możliwe że dyski się gryzą albo coś takiego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś pomoże?

A innych ustawien bios nie gubi?

Może bateria padła, ja tak miałem - jak wyłaczyłem kompa na dłuzej (z sieci energ.) to ustawienia w bios'ie leciały na default - może u ciebie jest podobnie i dlatego nie "łapie" dysku od "kopa". :unsure: IMO warto sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kompa nie odłączam od sieci, jedynie wyłączam go tylko. A BIOS nie wraca na default, dowód: mam wyłączone pokazywanie logo płyty głównej i tak jest jak zaznaczyłem, nic sie nie resetuje - za każdym razem jest tak jak ustawiłęm (w default logo jest widoczne).

Zainstalowałem nowy BIOS 1.7 ale to nic nie zmieniło. Czy jest możliwość zainstalowania starszego BIOSa z pendrive? Nie mam stacji dyskietek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że taśma 80-tka z 2 wejściami, wpięta jest zapewne w jedyne wejście IDE na płycie. Na jakiej pozycji jest zworka w dysku? WD (przynajmniej starsze wersje) miały to do siebie, że ustawienia zworek miały duży wpływ na ich działanie lub nie. Jeśli dysk jest podpięty na ostatnim złączu, to ustaw zworkę na MASTER/SINGLE. Jeśli nie pomoże, to spróbuj CS (cable select). Możesz też spróbować podłączyć innym kablem zasilanie (może wtyczka nie zawsze łączy lub linia zasilania jest wadliwa) lub ustawić opóźnienie wykrywania dysku w BIOS (o ile jest taka opcja). Jeśli dysk w biosie jest ustawiony na sztywno (wykryty przez DETECT IDE) to ustaw na AUTO. Jeśli jest na AUTO, to spróbuj ustawić na sztywno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko dobrze zrozumiałeś. Zworka jest na MASTER, na CS to samo było, że dysk po dłuższym wyłączeniu komputera znikał. Dysk jak na razie pokazuje się raz na jakiś czas. Gdy pisałem mojego poprzedniego posta dysk nie był widoczny. Przez ten czas normalnie wyłączałem kompa na noc. A dzisiaj nagle z rana dysk został wykryty przez BIOS. Szukałem tej opcji, o których pisałeś, ale nie mam ich w BIOSie (opóźnienie wykrywania dysku). Natomiast odnośnie wykrywania dysku to wejściu w BIOSIe w dysk mam 3 opcje: LBA/Large Mode, DMA mode (SingleWordDMAn, MultiWordDMAn i UltraDMA), S.M.A.R.T.. Na razie wszystko jest na auto. Czy to właśnie tutaj mam coś pozmieniać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi