darek2000 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Witam. Chcę złożyć HTPC i mam pytanko odniśnie płyty głównej. Potrzebuję płytę microATX z integrowanym GPU. Cena jest dla mnie dobra (315-325). Do tego będzie procesor AMD Athlon LE-1640 (2.6 ghz, L2 1024 kb), 2Gb ram dual-channel. Sprzęt ma pociągnąć HDTV i pliki video HD .mkv. Po przeglądnięciu kilku ofert wybrałem dwie: Gigabyte GA-MA78GM-S2H Asus M3N78-EM Obie mi odpowiadają, gdyż posiadają wyjścia HDMI i optyczne wyjście audio. Mój sprzet do kina domowego nie posiada niestety wejścia audio elektrycznego. GPU w Gigabyte to ATI HD3200, a Asus posiada GF8300. Pomóżcie wybrać, którą kupić. Edytowane 8 Marca 2009 przez darek2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Proponuję Asus M3A78-EM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Dałeś link do M3N78-AM, a nie do M3N78-EM. Ten gigabyte to dobra płyta i ma lepsza kartę niż ten usus. Z obu płyt będziesz zadowolony. Edytowane 8 Marca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Ja jestem za Asusem M3A78-EM, bo jest na 780G przez co będziesz mógł utworzyć AMD Dragon. Moim zdaniem ten Asus jest lepszy od podanego Gigabyte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek2000 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Wnioskuję że ATI HD3200 jest lepsze od GF8300. Ale generalnie obie z Athlon LE-1640 i 2Gb ramu powinny spokojnie działać z HDTV i filmami HD? PS. Link do asusa już poprawiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 HD3200 jest lepsze, lecz konstrukcja Asusa (M3A78-EM) jest lepsza, niż ta od Gigabyte. Nie myl M3A78-EM na 780G z M3N78-EM na GF8300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Gigabyte ma podobno wysokie temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 HD3200 jest lepsze, lecz konstrukcja Asusa (M3A78-EM) jest lepsza, niż ta od Gigabyte. Nie myl M3A78-EM na 780G z M3N78-EM na GF8300. Ciekawe, bo akurat sporo wlasnie czytalem pochwal odnosnie tego gigabyte, cena niezla jak na te mozliwosci. Ogolnie bardzo chwalona konstrukcja, a o tym asusie tego nie slyszalem za wiele :) Coprawda tez nic zlego, ale pod wzgledem popularnosci nie umywa sie do tego gigabyte, a lepiej miec sprzet ktory jest popularny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Skoro opierasz to tylko na popularności, to cóż... Jak więcej osób będzie miało lepszy produkt, to będzie jeszcze lepiej. Edytowane 8 Marca 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michni Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Mam ta plyte Gigabyte i jestem bardzo zadowolony taktowanie GPU standardowo ustawione jest na 500 mhz ale bezproblemu w biosie ustawisz 950 mhz a temp mostka wzrasta o 2 st. Co do wysokich temperatur mostka...to prawda programy pokazuja w spoczynku 80 st (po wymianie pasty pod radiatorem - byl tam zwykly kamien :P) max temp jaka osiaga to 90 st umnie ale mam wrazenie ze czujniki w tej plycie sa walniete bo radiator jest tylko letni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Co nie zmienia faktu, że i tak ten Asus M3A78-EM będzie lepszym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Ja bym wybrał płytę, która jest tańsza, bo obie są dobre. GA-MA74GM-S2H też powinna wystarczyć do HTPC . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 W sumie tak, jeżeli nie będą na nim odpalane gry. Wtedy warto jest kupić mobo na 780G. PS. 3000 post :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Skoro opierasz to tylko na popularności, to cóż... Jak więcej osób będzie miało lepszy produkt, to będzie jeszcze lepiej. Jest popularna bo jest dobra, a ten asus jesli nawet jest dobry to nie jest popularny. Uwgledniajac dodatko ze gigabyte jest tez tanszy, na logike to lepszy wybor. Na logike to tez bezpieczniejszy wybor, bo skoro produkt jest tak popularny i nie slyszy sie naegatywnych opini to tym lepiej o nim swiadczy. Popularnosc to nie tylko jakis trend do ktorego probujesz ja przyrownac i zbagatelizowac. Edytowane 8 Marca 2009 przez marioking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Skoro już tak bardzo chcesz bazować na opiniach, to proszę bardzo : http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...Asus%20M3A78-EM http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16813128379 To, że coś jest mniej popularne w Polsce nie znaczy, że tak jest np. w USA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Skoro już tak bardzo chcesz bazować na opiniach, to proszę bardzo : http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...Asus%20M3A78-EM http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16813128379 To, że coś jest mniej popularne w Polsce nie znaczy, że tak jest np. w USA. Moze i znalazles miejsce gdzie plyta jest wmiare popularna, mimo ze musiales siegnac az na druga strone globu, nie sprawisz za to by byla rownie konkurencyjna cenowo :P U mnie dalej prowadzi gigabyte, nawet jesli obie sa popularne i dobre, gigabyte ciagle oferuje lepsza alternatywe z punktu widzenia ekonomicznego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Bo jest tańszy? Imho jak nie będzie OC to Asus będzie lepszy (ma Vcore tylko +150mV, GB chyba większe), poza tym Asus ma na 100% wsparcie dla najbardziej prądożernych CPU, w GB trzeba szukać drugiej rewizji żeby to mieć. Dodatkowo Asus ma ExpressGate, całkiem fajny i nawet przydatny bajer. Asus ma też lepsze chłodzenie. To na GB jest strasznie słabe. Poczytaj topik o niej a się przekonasz. GB też jest OK żeby nie było, ale myślę że jak różnica w cenie nie jest zbyt duża to lepiej dołożyć do Asusa. Edytowane 8 Marca 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek2000 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Ja bym wybrał płytę, która jest tańsza, bo obie są dobre. GA-MA74GM-S2H też powinna wystarczyć do HTPC .Widzę że masz w podpisie Gigabyte GA-MA78GM-S2H. Jak ona spisuje się u Ciebie? Ja nie będę nic podkręcał, gdyż to ma być HTPC i ew. internet. Żadnych gier. Ma być max. oszczędny. Z postów wnioskuję że najlepsza byłaby Asusa M3A78-EM na AMD 780G. Czyli układ taki jak dla Gigabyte GA-MA78GM-S2H. W takim układzie co takiego lepszego jest w Asusie? Jeżeli chodzi o mnie i jakieś sentymenty to jestem bardzo zadowolony z mojej aktualnej płyty z podpisu GA-M57SLI-S4. Komp lekko podkręcony chodzi bardzo stabilnie. Jedyna wada to przekłamania w przypadku odczytu temperatur. Ale podobno jest to spowodowane złą współpracą z Athlonem na rdzeniu Brisbane. Do moje HTPC chcę użyć procesora jedno-rdzeniowego LE-1640. Podobno jest on na rdzeniu Orleans, ale pewności nie mam :(. A tak na marginesie nigdy nie miałem jeszcze nic od Asusa. Poprzednie płyty jakie miałem to ECS, z których byłem bardzo zadowolony mimo że nie zbierały pochlebnych opinii. Były za to taniutkie, a teraz jakby zniknęły. Coś tam znalazłem na stronce ECS, ale albo nie mATX, albo brak potrzebych wyjść :(. Dlatego odpuściłem sobie całkowicie tego producenta do HTPC. Edytowane 8 Marca 2009 przez darek2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Mam ją od maja 2008 i problemów z nią nie miałem. Jak nie grasz to spokojnie wystarczy. Problemów z temperaturą nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek2000 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Po przeczytaniu powyższych postów, jak i kilku na innych forach, wybór padł na Asusa M3N78-EN z GF8300. Jak przesyłka przyjdzie i zmontuję wszystko to opisze jakie są moje wrażenia. Mam nadzieję że nie będę żałował :D . Do tego wziąłem Athlona LE-1640, 2 Gb ram Kingstona i dysk Maxtora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...