xpektor Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Witam, Mam problem tego typu. Posiadam dwa dyski twarde WD AAKS3200 16mb na SATAII 320gb, zakupione w przeciągu 2 miesięcy. Różnią się minimalnie napisami na etykiecie. Na obu dyskach jest postawiony win xp home. Jeden z tych dysków ulokowany jest w obudowie zew i podłączony jest za pomocą kabla sata/esata do gniazda SATA "0" na płycie głównej, dalej nazywany dyskiem zewnętrznym. Drugi jest zamontowany na stałe wewnątrz obudowy i podlaczony do SATA "3", dalej nazywany dyskiem wewnetrznym. Mają działać tak że gdy dysk zewnętrzny nie jest podłączony, wtedy winda startuje z dysku wewnetrznego, a jeżeli podłącze dysk zewnętrzny to własnie z niego bedzie startowac system. Normalnie zrobilbym to za pomocą zworek, zew dostałby mastera i tyle. Z tego co wyczytałem dyski z interfejsem SATA nie potrzebują tego typu rozwiązań. Po pierwszym uruchomieniu kompa z włączonymi dwoma dyskami, wszytsko poszlo po mojej mysli - czyli system uruchomiul sie z dysku zew. Nastpenie odlaczylem dysk zew i system normalnie sie zaladowal. Podlaczylem jeszcze raz zewnetrzny i wtedy już windows uruchomia tylko sie z dysku wewnetrznego. Zaglądając do biosu, widać że zewnętrzny jest masterem (ustala to chyba wg kolejnosci gniazd sata na płycie głownej), ale windows startuje z wewnetznego. W ustawieniach kolejnosci bootowania mam ustawione tylko na hard disk. Co zrobić, jak to ugryźć, jak to pokonać? Plyta glowna w tym komputerze to: Gigabyte Gigabyte EP31-DS3L /intel P31/ Proszę o szybka pomoc. Do jutra musze miec to zrobione ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Poszukaj opcji Disk Boot Priority i tam zmień który dysk ma być bootujący. W sata nie ma takich rzeczy jak master/slave. Nr portu tez bez znaczenia jesli w w/w opcji ustawisz który ma startować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Poszukaj opcji Disk Boot Priority i tam zmień który dysk ma być bootujący. W sata nie ma takich rzeczy jak master/slave. Nr portu tez bez znaczenia jesli w w/w opcji ustawisz który ma startować.To mu nic nie da. Po odpięciu dysku zewnętrznego BIOS uznał że wewnętrzny jest jedynym i ustawił go domyślnie za startowy. Musiałbyś przed każdym bootowaniem z zewnętrznego ustawiać go w BIOS'ie na główny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Można i tak :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) To ja już bardziej lubilem stare tasiemki z możliwością ustawienia mastera i slave. Jak narazie wylaczam dysk wewnętrzny w biosie i wtedy startuje z zewnetrznego. Jednak wystapil inny, duzo bardziej irytujacy problem. Dysk zewnetrzny raz dzaiala a raz nie. Ostatnio pomogogła... zmiana gniazdka zasilającego. Po 2 dniach eleganckiej pracy, obudowa znów odmówiła posłuszenstwa - dysk nie startuje. Podpinam do innego gniazdka, dalej to samo. Nie mam juz pomyslu co robic. Dysk dziala bez problemow gdy podlacze go do kompa bezposrednio. Mam taka super zdolnosc, ze jak przyloze reke do dysku to czuje kiedy on pracuje. Teraz niestety nic takiego sie nie dzieje ;/ Pomocy. Edytowane 16 Marca 2009 przez xpektor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 A w jaki sposób podłączasz ten dysk zewnętrzny? Masz podpięte jakiegoś śledzia e-Sata,czy wywaliłeś kable poza puszkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Dysk zewnętrzny włożony jest do obudowy Welland Welland ME-740T (3.5 SATA -> USB2.0, 1394, eSATA) i podpięty kablem sata/esata bezpośredni do płyty głownej (trzebało pomóc sobie wiertareczką ;)). Prąd leci z zasilacza podpiętego do listwy zasilającej. W zamyśle wszystko powinno być mega proste, tak aby niektóre osoby po naciśnieciu power'a mogły korzystać z podstawowych funkcji. Teraz porobiło się tak ze nawet ja mam problemy z ogarnieciem tego wszystkiego. Czołganie się pod biurkami również nie należy do najprzyjemniejszych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...