Skocz do zawartości
bturbo

Karty Graficzne Nvidia A Producenci

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Przymierzam się do wymiany sprzętu na wiosnę i mam parę pytań odnośnie kart graficznych marki nVidia.

Zastanawiam się jakie są realne różnice wśród kart tego samego modelu ale produkowanych przez różnych producentów bo widzę że w niektórych wypadkach występują dość duże różnice cenowe.Ciekawi mnie też dlaczego karty posiadające więcej pamięci np.1024mb są niejednokrotnie tańsze od tych 512mb.Na jakich producentów zwracać uwagę przy zakupie a jakich omijać szerszym łukiem, czy zdecydować się na chłodzenie pasywne czy może tradycyjne (nie zależy mi na podkręcaniu).Co tak naprawdę liczy się najbardziej w przypadku kart graficznych jeśli chodzi o ich wydajność kompromis pomiędzy dużą pojemnością pamięci a mniejszymi taktowaniami czy może na odwrót?.Noi ostatnie pytanie, czy zauważę dużą różnicę po przesiadce z GeForce'a 7900GTO 512MB na 9500/9600/8800/9800 (w zależnosci od budżetu, jeszcze nie wiem na którą sie zdecyduję).Komputer który będzię współpracował z tą kartą to :

Pentium Dual Core E5200

Asus P5QL PRO

KINGMAX 2GB 1066Mhz

PS:Komputera używam głównie do prac graficznych ale od czasu do czasu używam też do gier, ciekawi mnie czy w takiej konfiguracji udźwignie on najnowsze produkcje np.GTAIV (na najniższych detalach)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Często 1gb karty są na ddr2 a 512mb na ddr3 / 4 ;)

*z GeForce'a 7900GTO 512MB na 9500/9600/8800/9800 *

na 9500 nie bo to jest... do filmów karta :lol2:

8800 640mb też mega turbo kopa nie da... ale zawsze znacznie!

9800 to 8800 tak naprawdę tylko dali inną sekcje zasilania i podbili takty.

Jak masz dobrze wentylowaną budę to z NV 8800gt passive ( tak zwane s1 dołożyć ), GTS to w sumie nie duży skok wydajności a duże nakłady więc Ja bym nie przepłacał.

PS GTA4 pójdzie nawet mid w niższej rozdziałce ale tego swojego e52 musisz sporo prze taktować ;)

Moje propozycje :

8800gt 512mb albo 1GB jak przerabiasz duże projekty + accelero s1 założyć.

9600 gt fabrycznie pasywną. I z ilością pamięci tak samo bym dobierał.

Ważne żeby ddr3 było na pokładzie.

A na procesor z racji przydatności oc w tym wypadku przydał by się schładzacz pokroju ninji ^^

na marginesie jaki zasilacz (marka model )

Edyta w kolorze

Edytowane przez wilczurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze jaki zasilacz posiadasz?

Po drugie przydałoby sie procesor podkręcić tym bardziej że twoja płyta oraz pamięci mają do tego predyspozycje i myśle że 3,2ghz byłoby w zasięgu ręki a to sporo polepszy wydajność.

Co do samej karty to proponuje szukać 8800GT 512mb lub 9600GT 512mb a przy odrobinie większej ilości funduszy bardzo polecam HD4830 i podkręcić go. W ramach chłodzenia to Accelero S1+cichy wentyl 120mm i będzie OK. Zyskasz ciszę i dużą wydajność w stosunku do swojej starej karty ;)

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to ToPower 480W - wystarczy do tej konfiguracji?

Co do kart to najbardziej cenowo leży mi seria 9600GT którą zaproponowaliście.Wyodrębniłem parę modeli ze sklepów internetowych pod względem najwyższej częstotliwości taktowania (wszystkie 512MB DDR3, jak rozumiem są bardziej wydajne niż 1GB DDR2?).

Można by coś ciekawego spośród tych wybrać: ?

Gigabyte GeForce 9600GT SilentPipe 512MB DDRIII

Gainward GeForce 9600 GT 512MB DDRIII

MSI GeForce 9600GT OC 512MB DDRIII

A może jakieś inne propozycje?

Edytowane przez bturbo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, jeszcze jakby tylko ktoś mógł mi wytłumaczyć czy jest jakaś różnica między kartami np. gainwarda a galaxy, o tej drugiej słyszałem raczej niepochlebne opinie, tyle że bez żadnego uzasadnienia dlatego pytam bo chce mieć pewność przed zakupem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeważnie różni je chłodzenie, dodatki do pudełka noi wiadomo cena, ale jest ona w przypadku Gainwardów i galaxy podobna. Jeśli chcesz prawdziwej ciszy to i tak musisz zainwestować w dobre chłodzenie więc na standardowe nie patrz zbytnio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi