Skocz do zawartości
neomagnet

Router Typu All In One

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pisałem już w temacie "Jaki router kupić?" ale tam chyba już nikt nie zagląda a mnie czas goni. Potrzebny mi tani router do podziału neostrady na 2 kompy stacjonarne i laptopa z wi-fi. Znalazłem takie coś:

TP-Link TD-W8901G

ale przeszukując allegro natknąłem się na bliźniaczy model:

TP-Link TD-W8910G

i nie wiem czy to tylko błąd w opisie czy inny model. Jeżeli inny to czym one się różnią??

Jakie inne routery możecie polecić? Nie zależy mi na żadnych zaawansowanych opcjach, byle działał stabilnie i nie padł po miesiącu.

I jeszcze pytanie: Do połączenia router-PC potrzebny jest zwykły kabel czy krosowany? Wiem, że pytanie głupie ale nie znam się na tym kompletnie.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze pytanie: Do połączenia router-PC potrzebny jest zwykły kabel czy krosowany? Wiem, że pytanie głupie ale nie znam się na tym kompletnie.

Na routerach się nie znam, bo sam wziąłem najtańszego Pentagrama, a potrzebny Ci kabel prosty ;) Nowsze urządzenia potrafią same krosować. Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TP-Link TD-W8901G

ale przeszukując allegro natknąłem się na bliźniaczy model:

TP-Link TD-W8910G

i nie wiem czy to tylko błąd w opisie czy inny model. Jeżeli inny to czym one się różnią??

Wersja z końcówką 10 ma chipset wifi atherosa a ta z końcówką 01 ma ralinka. Z tego co wiem to atheros lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zależy mi na żadnych zaawansowanych opcjach, byle działał stabilnie i nie padł po miesiącu.

Mam TD-W8910G i wedlug mnie dosc fajny sprzet - stabilny, wszystko w jednym, moj dziala 2 miesiace i nie wyglada jak by sie mial psuc, latwo go skonfigurowac, nigdy sie nie rozlaczyl/zawiesil itp.

Jedyne co mi w nim przeszkadzalo to krotkie kable (gniazdko>router i ethernet) ale i tak musialem wymienic na dluzsze ;)

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam jak tego sprawdzic ale gdyby nie dzialalo to mozna odciac jedna wtyczke kabla i kupic nowa za kilka groszy ;) A jak nie masz zaciskarki to wez kabel ze soba - jak kupisz wtyczke to mysle ze ci ja zaloza od reki ;)

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TD-W8910G i TD-W8901G to tak naprawdę dwa różne sprzęty, mimo że zostały opakowane w identycznych obudowach. Pierwszy bazuje na chipsecie Broadcom i układzie radiowym Atheros, drugi na chipsecie Trendchip oraz układzie radiowym Ralink. Jak łatwo się domyślić są to tańsze rozwiązania (mniej renomowanych firm). Czy gorsze? Nie wiem. Na razie mój TD-W8901G spisuje się bez zarzutu, wcześniej również miałem router na Trendchipie i też działał OK, nie wieszał się.

Oba sprzęty mają podobne parametry, w tym jakiś prosty QoS, żaden nie posiada funkcji Extended Range.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi