neomagnet Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) Witam, Pisałem już w temacie "Jaki router kupić?" ale tam chyba już nikt nie zagląda a mnie czas goni. Potrzebny mi tani router do podziału neostrady na 2 kompy stacjonarne i laptopa z wi-fi. Znalazłem takie coś: TP-Link TD-W8901G ale przeszukując allegro natknąłem się na bliźniaczy model: TP-Link TD-W8910G i nie wiem czy to tylko błąd w opisie czy inny model. Jeżeli inny to czym one się różnią?? Jakie inne routery możecie polecić? Nie zależy mi na żadnych zaawansowanych opcjach, byle działał stabilnie i nie padł po miesiącu. I jeszcze pytanie: Do połączenia router-PC potrzebny jest zwykły kabel czy krosowany? Wiem, że pytanie głupie ale nie znam się na tym kompletnie. Edytowane 15 Marca 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) I jeszcze pytanie: Do połączenia router-PC potrzebny jest zwykły kabel czy krosowany? Wiem, że pytanie głupie ale nie znam się na tym kompletnie.Na routerach się nie znam, bo sam wziąłem najtańszego Pentagrama, a potrzebny Ci kabel prosty ;) Nowsze urządzenia potrafią same krosować. Edytowane 15 Marca 2009 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Mi osobiście TPLinki działają bez zarzutu. Podobnie jak Planet, Edimax. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 TP-Link TD-W8901G ale przeszukując allegro natknąłem się na bliźniaczy model: TP-Link TD-W8910G i nie wiem czy to tylko błąd w opisie czy inny model. Jeżeli inny to czym one się różnią?? Wersja z końcówką 10 ma chipset wifi atherosa a ta z końcówką 01 ma ralinka. Z tego co wiem to atheros lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) Nie zależy mi na żadnych zaawansowanych opcjach, byle działał stabilnie i nie padł po miesiącu.Mam TD-W8910G i wedlug mnie dosc fajny sprzet - stabilny, wszystko w jednym, moj dziala 2 miesiace i nie wyglada jak by sie mial psuc, latwo go skonfigurowac, nigdy sie nie rozlaczyl/zawiesil itp. Jedyne co mi w nim przeszkadzalo to krotkie kable (gniazdko>router i ethernet) ale i tak musialem wymienic na dluzsze ;) Edytowane 15 Marca 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Ok, więc kupię tego z końcówką 10. A jeszcze tak do tych kabli. Mam w domu jeden krosowany i nie wiem czy może być czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Nie mam jak tego sprawdzic ale gdyby nie dzialalo to mozna odciac jedna wtyczke kabla i kupic nowa za kilka groszy ;) A jak nie masz zaciskarki to wez kabel ze soba - jak kupisz wtyczke to mysle ze ci ja zaloza od reki ;) Edytowane 16 Marca 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Może być skrosowany. Oryginalny kabel do routera też jest skrosowany ale króciutki. Edytowane 17 Marca 2009 przez kurczak80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Oryginalny kabel do routera też jest skrosowanyJa dostalem prosty ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 W 99% dają prosty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impact Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Ten z koncowka 10 ma slabsza antene... A co do chipsetow to kazde zrodlo podaje inne :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Heh, właśnie chciałem zamówić tego z końcówką 10. Więc co brać? 01 czy 10?? Ten 10 jest droższy, co by sugerowało, że ma coś lepszego w środku, no ale jak ma gorszą antenę.... Co w takim razie brać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soloviev Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 TD-W8910G i TD-W8901G to tak naprawdę dwa różne sprzęty, mimo że zostały opakowane w identycznych obudowach. Pierwszy bazuje na chipsecie Broadcom i układzie radiowym Atheros, drugi na chipsecie Trendchip oraz układzie radiowym Ralink. Jak łatwo się domyślić są to tańsze rozwiązania (mniej renomowanych firm). Czy gorsze? Nie wiem. Na razie mój TD-W8901G spisuje się bez zarzutu, wcześniej również miałem router na Trendchipie i też działał OK, nie wieszał się. Oba sprzęty mają podobne parametry, w tym jakiś prosty QoS, żaden nie posiada funkcji Extended Range. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...