Gość Dudasz Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Witam Zakupiłem nowego laptopa z dyskiem z tytułu tematu. Zaniepokoiło mnie dziwne działanie dysku, co parę sekund wydaje się z niego charakterystyczny dźwięk. Na forum podano mi program : Hard Drive Inspector. Odpaliłem go i pojawił się taki niepokojący komunikat: Pomyślałem.. OK, pewnie program się pomylił, ale dla pewności sprawdziłem co ten sam program pokaże na komputerze brata i laptopie taty. No i oto wyniki : Tu gdzie ja mam wszędzie 47% i [uwaga : ostrzeżenie] brat ma 100%, a tata, którego laptop ma już ładnych parę lat : 64%, co oznacza że jest w pełni sprawny. Ponadto dysk taty, także Seagate jest znacznie cichszy od mojego. Laptop jest ze sklepu, kupiony 4 dni temu, czy będe mógł go zwrócić, wymienić na 2gi egzemplarz tego samego lapa czy coś? Czy ten dysk wygląda na uszkodzony? Czy da się go jakoś naprawić? Tutaj jeszcze screen z informacjami SMART, z których 2 są niepokojące, dla porównania żadnych błędów u taty i brata: Dałem za ten laptop sporo kasy, a dysk rzęzi a jego parametry są znacznie gorsze od wiele starszego dysku z laptopu mojego taty, co średnio mi się podoba. Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Jak wydaje takie charakterystyczne klikniecie ( podobne jak przy wyłaczeniu dysków czasai wystepuje ) to niczym sie nie przejmuj... mam Segate 250GB w lapsie i tez se klika.... a nic mu nie dolega.. Tymi programiami co pokazuja % to sobie dupe podcieram... pamietaj ze dysk tez sie "uczy" i na poczatku health wyglada tak a za 2 dni masz 70%... Bez paniki jest ok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dudasz Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Tak tylko klika znacznie głośniej i częsciej niż Seagate mojego taty no i może to właśnie przez te % tak się dzieje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Jesli nie sa to takie same dyski to nic dziwnego ( duzo zalezy jaki to lap i jak ma zamocowany dysk wdedy dzwięk nie przenosi sie na obudowe i nie działa jak głosnik) A te procenty zmieniaja sie bo jak juz mowiłem algorytm dysku ma funkcje "uczenia " sie . A niektore dyski maja wartosci kosmicze w smarcie i programy wtedy bzdury pokazuja.... zwłaszcza Segate wiedzie prym.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Dyski laptopowe mają teraz parkowanie głowic poza talerzami i to jest powodem dodatkowych efektów dźwiękowych. A te programy, to tak jak pisał Kwazor, nadają się do podtarcia tyłeczka po skończonej operacji "zaminowania". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dudasz Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 OK thx za pomoc, % co jakiś czas idą w górę, obecnie z 47% zrobiło się 50% więc jestem dobrej myśli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...