Skocz do zawartości
]MarO[

Problem: Radeon 7500 - refresh rate

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam problem i w związku z tym pytanie.

Jaki jest dobry program (w miare prosty i przejżysty - nie żaden kombajn w stylu powerstripe - dobrze też żeby był darmowy), do wymuszania prawidłowej częstotliwości odświeżania na monitorze.

Mój (już dość leciwy) monitor nie obsługuje poprawnie DDC (?), przynajmniej z kartą Radeon 7500 (wcześniej z GF2 nie było problemu).

Jeśli ktoś zna jakiś inny sposób na rozwiązanie tego problemu to chętnie posłucham - a objawia się on tak, że w sterownikach (Catalyst 3.2) są różne częstotliwości odświeżania w zakładce "karta" i "ekrany" (ta w ekrany jest "dobra" w cudzysłowie, bo chciałbym ją zmienić, ale ona nie zmienia się niezależnie od tego jaka jest w zakładce "karta" - jednym słowem zero reakcji).

A więc... POMOCY !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokombinuj z wyborem monitora (i odznacz 'ukryj tryby których monitor nie może wyświetlić'),może pomoże albo spróbuj na cat. 2.5 - na nich wszystko u mnie biega jak sobie tylko chcę.

Cześć

Dzięki za zainteresowanie :)

Gdzie jest ta opcja - 'ukryj tryby których monitor nie może wyświetlić', bo coś nie specjalnie ją widze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Refresh lock, ale on musi działać w systemie, żeby odświerzanie było ok.

Polecam Riva Tuner, uruchamiasz raz, instalujesz wybrane częstotliwości dla każdej z rozdzielczości, i tyle. Nie trzeba nic robić, do póki nie zmienisz driverów/karty/monitora, przynajmniej tak u mnie to działa, nie wiem, jak na ATI.Refresh lock, ale on musi działać w systemie, żeby odświerzanie było ok.

Polecam Riva Tuner, uruchamiasz raz, instalujesz wybrane częstotliwości dla każdej z rozdzielczości, i tyle. Nie trzeba nic robić, do póki nie zmienisz driverów/karty/monitora, przynajmniej tak u mnie to działa, nie wiem, jak na ATI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...