Skocz do zawartości
kamusial

Jeden Spinpoint F1 320gb W Macierzy Się Posypał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

1. Mam RAID0 postawiony na 2x Samsung Spinpoint F1 HD322HJ. Niestety jeden z dysków ma przedziwny problem- potrafi się nie "zabootować"- kontroler nie widzi go od razu jako dysk macierzy, dopiero po kilku restartach/ odświeżeniach w menu kontrolera jest widoczny. Czasem zdarza się komputerowi restart bez powodu (zasilacz Antec EW 380), więc przyczyną może również być dysk.

Myślę, że takie problemy mogą nie przejść na gwarancji, a z resztą nie mogę pozwolić sobie na to, żeby komputer stał bezczynnie.

2. Jaki wybrać dysk, który by dobrze latał z drugim Spinpointem F1?

Na innym komputerze mam 2 x 7200.11 320gb i nie ma problemów, choć mam wrażenie że RAT mógłby być szybszy. Zaryzykować WD, a jeżeli tak, to który model, aby miał podobne parametry w odczycie jak F1?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, tylko z tego co wiem, to AAKSy były też 2 talerzowe (przynajmniej tak stoi w opisie w komputroniku), więc trzeba by celować w jedno talerzowy- z tego co wyczytałem, to mają one oznaczenie 00B3A0- dobrze mówię?

Zapewne jutro przejdę się do komputronika (wyjdzie mnie tyle samo ile z agito z przesyłką) i od ręki go wezmę, żeby mieć pewność, że to właściwy model...

Edytowane przez kamusial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi