elh Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Witam, póki co mam jednego Caviara z 8MB cache, chodzi sobie na 8RDA+, z tego co wiem w architekturze plyty kontroler IDE korzysta z oddzielnej magistrali, Czy jesli podepnę 2x Caviar pod Raida na PCI to nie zapcham niepotrzebnie szyny PCI a wydajnosc zamiast wzrosnac nie spadnie, szczegolnie meczy mnie to gdybym mial np zrzucac nieskompresowane wideo, wtedy 133MB/s to malutko tak mi sie zdaje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Witam, póki co mam jednego Caviara z 8MB cache, chodzi sobie na 8RDA+, z tego co wiem w architekturze plyty kontroler IDE korzysta z oddzielnej magistrali, Czy jesli podepnę 2x Caviar pod Raida na PCI to nie zapcham niepotrzebnie szyny PCI a wydajnosc zamiast wzrosnac nie spadnie, szczegolnie meczy mnie to gdybym mial np zrzucac nieskompresowane wideo, wtedy 133MB/s to malutko tak mi sie zdaje.Co masz na myśli pisząc nieskompresowane video? Chcesz zrzucać na dysk z szybkością ~30MB/sek? Tego przeciez żaden dysk nie wyrobi. Użyj kodeka MJPEG - gwarantuję, że na jakości dużo nie stracisz, a strumień zmiejszy się do około 3-4MB/s. Z kamery DV masz strumień 3,6MB/s (DV to domiana MJPEG) i jeszcze nie słyszałem aby ktoś narzekał na zbyt silną kompresię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwa Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 tylko wez poprawke na to ze to 133MB transferu dsyku to jest pic na wode bo dyski w rzeczywistosci wiecej jak bodajze 30 MB na sek nie leca. NAwet te najszybsze a co do zapchania PCI to na pewno jej nie zapchasz zakladajac raida Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 wiec tak: jeden caviar mak ok 30-40MB transfer, czyli dwa maja powiedzmy 70MB/s, to juz pol przepustowosci w tym momencie 30MB/s strumienia wideo da rade :D Jesli nie zapcha sie PCI. I dalej nie wiem czy warto tego RAIDa, czy ljelsi sobie go zainstluje to bede mogl to video zrzucac.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 A jaką masz kartę video? Robiłem próby ze zwykłym VIVO na GF4Ti4200 i na A1700+@2400+ podczas zgrywania z kompresją MJPEG (około 4MB/s, kodek Morgan Multimedia MJPEG v3) w rozdzielczości 720x576 (czyli pełny PAL) miałem obciążenie procesora około 50% i zero zgubionych klatek. A jeśli chodzi o dysk, była to pojedyńcza Barracuda 80GB na której jednocześnie był postawiony system. Weź pod uwagę również taki aspekt, że bez kompresji 30 min klip zajmie bagatela 50GB! Ogólnie jestem negatywnie nastawiony do tanich urządzeń video takich jak tunery TV i VIVO, gdyż mają naprawdę bardzo kiepską jakość w porównaniu do urządzeń takich jak chociażby Pinnacle DC10+. Aby odczuć różnicę w jakości najlepiej porównać sobie na sygnale pochodządzym z dobrego źródła, np. cyfrowego tunera TVsat podłączonego przez S-Video. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Promise miało zdaje się taki fajny kontroler, że jak masz na płycie magistralę PCI 2.2 i wszystkie urządzenia są w standarcie PCI 2.2 to chodził na 66Mhz; z tego co pamiętam, to wydajność w trybie RAID 0 była w okolicach 133MB/s wtedy...ale drogie to było cholernie, tyle co przyzwoite mobo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Znakomicie, ale wydajność RAID 0 jest bezposrednio zwiazana z wydajnoscia dysku nawet dwa szybkie Caviary nie osiagna wiecej niz 80MB/s wiec jakim cudem ten kontroler mogl miec 133MB ? Poza tym nadal nie wiem czy jesli kupie tani kontroler RAID poprawi mi to wydoajnosc czy nie... :) Promise miało zdaje się taki fajny kontroler, że jak masz na płycie magistralę PCI 2.2 i wszystkie urządzenia są w standarcie PCI 2.2 to chodził na 66Mhz; z tego co pamiętam, to wydajność w trybie RAID 0 była w okolicach 133MB/s wtedy...ale drogie to było cholernie, tyle co przyzwoite mobo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek_p Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Połowa ludzi myli: XXX MB od XXX Mb!!!! To są megabity (Mb) i megabajty (MB)!!!! Transfer nieskompresowanego wideo to ~30MegaBajtów/s, a dysk ma prędkość (IDE) 133Megabity!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Połowa ludzi myli: XXX MB od XXX Mb!!!! To są megabity (Mb) i megabajty (MB)!!!! Transfer nieskompresowanego wideo to ~30MegaBajtów/s, a dysk ma prędkość (IDE) 133Megabity!!!! W takim razie Tobie też się pomyliło, ATA133 ma transfer max. 133MBajty/s. Licząc w/g Twojego rozumowania: 133Mb/8 = 16,6MB/s. Chyba trochę za mało, nie sądzisz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...