Skocz do zawartości
silvermax

Gigabyte Ga-ep35-ds3l - Problem Z Kilkukrotnym Uruchamianiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z moim komputerem a właściwie z płytą główną - kiedy komputer jest "zimny" (był odłączony od zasilania na około 8 godzin - być może problem występuje również w przypadku krótszego czasu) jego uruchomienie przebiega nieprawidłowo. Następuje uruchomienie (cały czas czarny ekran) a zaraz potem komputer automatycznie się resetuje. Cała procedura powtarza się czasem nawet 5-10 razy, dopiero wtedy komputer uruchamia się normalnie. Cała jego dalsza praca jest jak najbardziej stabilna (CPU testowany ORTHOS-em i Prime 95, pamięć RAM MemTest, natomiast karta graficzna 3DMark i Video Card Stability - po około 12 godzin - wszystkie testy zaliczone pozytywnie.

• Oczywiście wszystkie komponenty sprawdziłem na innej płycie głównej - oczywiście w pełni sprawne.
  • Temperatury wszystkich elementów prawidłowe, cyrkulacja powietrza wewnątrz obudowy zachowana.
  • Bios zaktualizowany do najnowszej wersji - przywrócone ustawienia fabryczne

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich Userów !

Mam ten sam problem co kolega wyżej opisał.

Zasilacz ten sam, płyta główna taka sama ?

Co o tym myślicie ?

Aaaaa

ja poszedłem trochę dalej. Podmieniłem HD na nówkę, pozmieniałem kable SATa oraz posprawdzałem zasilanie. Posprawdzałem kondensatory elektrolityczne na płycie i wszystkie możliwe miejsca połączeń wtyczek pinów ect. No i niestety dalej jest tak samo.

Pomóżcie kochani bo to komputer do pracy jest :(

Postoi 8-12 godzin i problem z uruchamianiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm przypadek jakby płyta dawała za małe napięcia. Spróbujcie podbić napięcie na mostek południowy no i koniecznie na ram.

U siebie mam tak, że jak mam za niskie napięcie po OC na mostku to komp nie wstaje aż się właśnie nie zagrzeje więc może to tu tkwi problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie drogą dedukcji doszedłem do tego, że musi to być przyczyna jakiegoś czujnika temperatury który w stanie ostygnięcia sprzętu jakieś fałszywe dane przy starcie do biosu podaje. Sprzęt stygnie po 8-10 godzinach i czujnik coś knoci. Tylko jaki to czujnik, gdzie jest i jak go wyłączyć albo wymienić.

Edytowane przez robin102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest pewne. Nie powinno tak być! Na Twoim miejscu udał bym się do serwisu. Tydzień, dwa i będziesz miał płytę naprawioną i sprawną :) Po co się męczyć?

Zostaw serwis - wpierw ta usterke bedzie musial potwierdzic sklep , a z tym to nie jest tak latwo. Odpala na pajaku i moze byc " u nas dziala / nie stwierdzono problemu".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź jest banalnie prosta. Nie odłączajcie kompa od prądu (bo i po co?) nie będzie problemów. Ja mam GA-P35-DS3L i delte DPS-400MB-1 i jest dokładnie to samo - jak jest cały czas pod prądem, to wstaje od razu, jak odłącze zasilanie, to wstaje dopiero za którymś razem, najpierws się trochę poresetuja, ale jak już wstanie, to chodzi dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...