JuLeK Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Czy ktoś z was tego próbował? Albo miał z tym jakąś styczność? Ostatnio coś słyszałem od berkuta, ze kombinuje nad tym.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 no o ile dobrze pamietam to widzialem tego typu pochodne zestawy do extremalnego chlodzenia (freonem) na oveclockers.com i gdzies jeszcze :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincente Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Looknij na to : http://www.icrontic.com/index.php?page=pub...&hardwareId=364 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 ano kombinuje, dzisiaj zaliczylem matme i niemiecki, przedtem prace szly bardzoooooo ale to bardzooooooooooooooooo powoli, jednak tera beda szly jak burza na ten week'end zrobie pierwszego mod'a, z lodowki wymontuje kompresor, skraplacz i parownik, parownik zanurze w roztworze glikolu i wody w akwarium a skraplacz jesli zajdzie potrzeba bedzie owiewany przez wentylator 120mm (w zaleznosci od potrzeb przez 1 albo i 4), planuje usunac termostat tak ze bedzie pracowalo to nonstop (bedzie to wymagalo dobrego chlodzenia kompresora gdyz nie jest on zaprojektowany do pracy nonstop) glikol bedzie chlodzil chwilowo celerona 333 (zjaral mi sie epox 8k7a+ i 2 zapasowe plyty) @ cale 416mhz =P do tego chlodzenia zrobie dzis (juz zaczolem) robic blok wodny 3x3cm, bedzie mial 6mm wloty/wyloty, bedzie mial budowe pudelka, podstawa bedzie nawiercona 1mm wiertlem (dziiesiatki malych otworkow, nie na wylot) i w otwory zostana przylutowane miedziane druciki o dlugosci 5-6mm wkrutce przedstawie nastepne projekty (za 1-2tyg) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Acha... rozumiem. Więc chcesz zrobić chłodzenie freonem za pośrodnictwem wody... Też nie głupi pomysł. Jaką lodówkę będzie modyfikował? I czemu nie zastosujesz bezpośredniego chłodzenia freonem..? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 bezposrednio freonem, jest dosyc troodno, ale mam na to cale wakacje, lodoowke juz mam...................... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Chyba największy problem jest z parownikiem... Jaką masz lodówe? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Chyba największy problem jest z parownikiem... Jaką masz lodówe?Dlaczego ma byc problem z parownikiem??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 parownik bezposrednio na procu to trudna do wykonania sprawa moja lodowka jest na r12, jutro sie przekonam jak chlodzi, dzisiaj blok robie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 ja mam jakiegos minska, jakies 170 cm wysokosci :) qmpel mi zalatwil :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 z ktorej czesci wawy jestes? ja sadyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 A jakiej mocy te wasze lodówki? P.S. Ja jestm z Jelonek, gdyby ktoś pytał :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 julek, moc zalezy od kompresora i od temp. bo np. przy -20C kompresor moze przepompowac 10W ciepla, przy -10C juz powiedzmy 100W a przy 0C np. 200W (liczby sa zupelnie przypadkowe) lodowka ktora bede uzywal ma ponad 10 lat, przekonam sie jak dziala (pierwsza ofiara bedzie jutro ten celek) a zeby sprawdzic jej wydolnosc pomecze ja peltierami 120W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Moim skromnym zdaniem kompletnie nie opłaca sie pakować w chłodzenie freonowe. Za tą cene można mieć wydajniejsze chłodzenie woda+peltier 2*peltier 170W =400 duza chłodnica około 250 pompka Enhaim 1200l= 350 blok zamówić np. Danger Den 3 około 250 preparat dio fozforyzowania około 50 rurki i zbiornik wyrównawczy około 100 2*Arctic Silver3 = 60 to jest razem około 1250 to jest gdzieś 300 doców za te 190 różnicy można sobie kupić obudowe Chiefteca Dragon albo Thermaltake i jeszcze zostanie na PIWO :)))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Jeśli już to chłodzenie ciekłym azotem. Koszt większy ale za to można spokojnie do -200 :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 nie mam cennika itd. pod reka ale jestem na 100% pewien ze za 1500zl mozna zbudowac chlodzenie freonem ktore jest w stanie przy 100W obciazeniu utrzymac temperature rzedu -30C na coldplate Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Julek Jelonki? znam goscia z Jelonek :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Moim skromnym zdaniem kompletnie nie opłaca sie pakować w chłodzenie freonowe. Za tą cene można mieć wydajniejsze chłodzenie woda+peltier 2*peltier 170W =400 duza chłodnica około 250 pompka Enhaim 1200l= 350 blok zamówić np. Danger Den 3 około 250 preparat dio fozforyzowania około 50 rurki i zbiornik wyrównawczy około 100 2*Arctic Silver3 = 60 to jest razem około 1250 to jest gdzieś 300 doców za te 190 różnicy można sobie kupić obudowe Chiefteca Dragon albo Thermaltake i jeszcze zostanie na PIWO :)))) Tak przy okazji, to razem to jest - 1460zł, z tym, że ta pompka kosztuje 300zł (taką mam), duża chłodnica z wiatrakami (2 w moim przypadku) to koszt ok 200zł (mniej jak sie kupuje używane). Inna sprawa, że lodówkę używaną można bardzo tanio kupić, więc koszt zestawu jest zmniejszony o 2 peltiery i chłodnicę - czyli według twoich cen o 650zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 A jakiej mocy te wasze lodówki? P.S. Ja jestm z Jelonek, gdyby ktoś pytał :wink: Fenomen endefis Yelonki Polnocno Zachodnie.:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 wczoraj skonczylem robic blok wodny, tera izoluje akwarium jednak przy polowie akwarium skonczyl sie styropian i silikon : (( styropian ma 2cm grubosci wiec dosc porzadnie izoluje, jednak jezeli to nie bedzie starczac dorzuce jeszcze 2cm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczy Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 A jakiej mocy te wasze lodówki? P.S. Ja jestm z Jelonek, gdyby ktoś pytał :wink: A z której części jelonek?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 berkut stary nie lepiej olejem to polac wszystko i do jednego pojemnika wcisnac?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 nie bede sie bawil olejem, moze w przyszlosci wlasnie skonczylem izolowac akwarium. uzylem 2cm plyt styropianowych do scianek i 8cm plyt jako podstawa i wieczko (wieczko jeszcze nie jest przyklejone itd. wpierw musze wadzic do srodka parownik =D jutro kupuje jeszcze kilka plyt 2cm grubosci i pogrubie boczne scianki, bo nie wierze w power'a 2cm styropianu calosc kleje silikonem szklarskim (dosc tanie cholerstwo, 11zl za tube) i spisuje sie znakomicie robie takze sporo zdjec z postepow prac : D wiec bedzie fajny artykol na tweak.pl =) dostawa lodowki troszke sie opuznila ze wzgledu na mecz polska-usa wiec dalsze postepy prac beda dopiero jutro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 A jakiej mocy te wasze lodówki? P.S. Ja jestm z Jelonek, gdyby ktoś pytał :wink: A z której części jelonek?? Nie z północno zachodnich :wink: Aczkolwiek ten kawałek jast jak mój chymn :P Jestem bardziej z połódniowo zachonich, wiesz gdzie jest TESCO :?: Ja mam 10min. do TESCO 8) :wink: Ale powiem wam że Fenomen nie jest wcale z północno zachodnich tylko z wschodnich :lol: :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Ale wracając do tematu: Może ktoś podać jakiś link do jakiegoś sklepu chłodniczego, w którym mogą byc jakieś żeczy przedatne do FC (FreonCooling 8) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 juz prwie wysechl silikon, porobilem mnustwo zdjec tego zaizolowanego akwarium, bloku wodnego (blok ma 3x3cm, 9mm wysokosci), podstawa bloku jest nawiercona 1mm wierlem i w otworki przylutowane sa druciki 1mm (jest ich ponad 30), zlutowanie boku lacznie z przygotowaniem materialow zajelo 2-3h narazie wyglada BOSKO ;PP zara zaczne budowac podstawe z sklejki dla tego akwarium i kompresora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 No ciekawe ja mam zniszczona lodowe. dzwi sie urwaly :P i jakos dziala Ale bekrut tk jak ty zmienilem emblemat;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 juz prwie wysechl silikon, porobilem mnustwo zdjec tego zaizolowanego akwarium, bloku wodnego (blok ma 3x3cm, 9mm wysokosci), podstawa bloku jest nawiercona 1mm wierlem i w otworki przylutowane sa druciki 1mm (jest ich ponad 30), zlutowanie boku lacznie z przygotowaniem materialow zajelo 2-3h narazie wyglada BOSKO ;PP zara zaczne budowac podstawe z sklejki dla tego akwarium i kompresora Ehm, a po co te druciki w bloku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zagadka Stulecia :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 druciki sa poto zeby zwiekszyc powierzchnie kontakty bloku z woda =PPPPPPPPPP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...