GuC!o^ Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Witam, przejdę do konkretów. Oto ideowy schemat domowej sieci: http://img254.imageshack.us/my.php?image=pure.jpg Ostatnio położyłem między piętrami 16 metrów skrętki UTP kat.5 między piętrami domu. (kolor czerwony) Zarobiłem według standardu A obydwie końcówki. Problem polega na tym że, na komputerze nr 3 nie otrzymuję zwrotnych bitów od switch'a. W połączeniach sieciowych zapalają się komputerki sygnalizując że, kabel sieciowy jest podłączony ale karta sieciowa nie może pobrać adresu IP i komputer sam przydziela jej adres z jakiejś dziwnej puli. Kończy się tym że, wyskakuje żółty trójkąt krzyczący że, sieć ma ograniczoną lub brak łączności. Kabel zarobiony prawidłowo. Sprawdzałem kabel testerem do kabli i wszystkie żyły dochodzą. Port w switch'u też jest sprawny bo podpinałem inny kabel na krótko do laptopa i wszystko grało. W protokole TCP/IP ustawione jest automatyczne pobieranie adresu IP. Dlaczego akurat ten kabel nie chce grać? I dlaczego działa tylko w jedną stronę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Obstawiam blokowanie przez firewalla, antywirusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SbstnS Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Jeśli masz DNS, sprawdź czy pula przyznawanych adresów jest na tyle duża, że obsłuży wszystkie maszyny. Szukaj "Maximum Number of DHCP Users:" pod "DHCP Server Setting". Druga sprawa, mógłbyś dopisać na schemacie adresowanie (IPki i maski)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Ustaw na 2 kompach ip na sztywno i zobacz czy sie widzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 (edytowane) "...kabel sieciowy jest podłączony ale karta sieciowa nie może pobrać adresu IP i komputer sam przydziela jej adres z jakiejś dziwnej puli" Najczęściej ten problem, polega na konflikcie adresów IP. może warto sprawdzić z laptopem ten kabel 16 metrów. I o ile będzie cykał, to zacząć szukać konfliktu IP na komputerze który otrzymuje żółtego trójkąta :). Może należy do innej wewnętrznej sieci, gdzie adresy 192.168.... są już wykorzystane Edytowane 3 Kwietnia 2009 przez kubajew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Wylacz na komputerze wszystkie inne karty sieciowe a na uzywanej karcie ustaw pelen duplex 10 mb. Mysle ze to moze rozwiacac twoj problem. Jesli jest kaspersk to go wywal on zesta i gesto blokuje polaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...