Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zachecony kilkoma ostatnimi wypowiedziami, postanowilem sprobowac i podkrecic swojego kompa. Nie mam odblokowanego mnoznika, wiec podwyzszylem magistrale ze 133 (266) od razu na 150 (300) :D Nie obylo sie bez podniesienia napiecia na 2,7V. Vcore podnioslem o 0,1V. Sandra pokazuje 1,89V. No wiec mam teraz ath tb 1000@1125(7,5x150). Temperatura przy Titanie TC w idle 48-49 st. Jeszcze procka nie wygrzewalem, zapuscilem tylko raz 3DMark2001SE i 3DMark2000. Wyniki to odpowiednio: przed 3758 - po 3933; przed 7186 - po 7630. Temperatura procesora nie przekroczyla 53 st. Po dodaniu wentyli do obudowy powinno byc lepiej. Jak myslicie, jaka moze byc max. temp. po porzadnym wygrzaniu i czym najlepiej testowac? Doradzcie, co moge zmienic, poprawic, zeby bylo lepiej?

No a teraz pare lamerskich pytan:

- jak oblicza sie czestotliwosci fsb/pci/agp? (w biosie mam dimm/pci clock na auto)

- jak wygladaja artefakty :oops: ?

- jak bardzo moge podkrecic tego gf2gts? (default 200/333)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wygrzewania to np. Cpu stability, Hot Cpu, można też np spróbować pograć ze2-3h w Quake i powinien też się nieźle zagrzać.Jak oblicza sie Obliczyć to można bardzo łatwo. Przy 150 masz dzielniki PCI =1/4 więc 150 :4=37,5

Agp ;2=75

Artefakty to przekłamania ekranu. Zauważysz je gołym okien. PO prostu obraz nie będzie taki jak byc powinien, np. pojawiać się będą piksele nie pasujące do reszty obrazu.

A kartą ja bym tak długo kręcił aż nie będzie rtefaktów, albo zwisów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche dużo jak na PCI 37,5  :?:

Jeszcze w normie. Wg mnie w zasadzie bezpiecznie jest do 38. Ale z tym nie ma reguły. w Mnie krótkotrwale było nawet 41,5 i nie było problemów.

Jak nie musisz to nie idź powyżej 152 magistralą(PCI=38.).

Ja na swoim starym k6-2 450@504 miałem cały czas PCI=37,33 i nie było najmmniejszych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...