tk888 Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Witam. Staję przed sytuacją kupna komputera- preferowalnie laptopa, choć nie jest to jeszcze ostateczna decyzja. Przeczytałem w "Przeczytaj, Zanim Założysz Nowy Temat ", że laptop nie jest korzystnym rozwiazaniem biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości, ale zależy mi na mobilności, a kupno osobno czegoś stacjonarnego i małego taniego laptopa jednak wiąże się z większymi(wydaje mi się) kosztami. Kończę trzecią klasę liceum i będę się starał o przyjęcie na wydział architeORT: ORT: ktury. Interesuje mnie więc laptop, który będzie w stanie sprostać programom graficznym i używanym do projektowania. Szukając po necie zorientowałem się (nie wiem, czy słusznie), że najistotniejsze parametry w moim przypadku to RAM, matryca i rozdzielczość ekranu. Jedak, cóż, jestem w kwestii sprzętu totalną lamą ;). Więc oprócz wskazania różnych propozycji(byłbym wdzięczny za przykłady z różnych pułapów tych 3000-400zł) chciałem zapytać: na co głównie zwracac uwagę? Jeżeli chodzi o RAM- na czym polega jego rozszerzanie: czy wiąże się z utratą gwarancji, bądź utratą licencji na oprogramowanie(przeczytane na jednym z postów na którymś z forów). Na ile istotna jest karta graficzna(wydawałoby się, że bardzo, natomiast podczas szukania informacji nie zauważyłem takiej opinii)? Czy ekran 15,4 cala wystarcza? I czy lepsza jest matryca matowa, czy błyszcząca(i czy wpływa to na cenę?) Jeżeli o ekran chodzi to najbardziej prosibym o komentarz kogoś, kto używa komputera do podobnych celów. Poza tym zależy mi też na jakości dźwięku- oczywiście nie z wbudowanych głośników, mam raczej na myśli kartę dźwiękową. Jakość dźwięku to taka "kropka nad i", chcę się dowiedzieć, czy karta ma duże znaczenie w przypadku podłączania zewnętrznych głośników. Nie jestem audiofilem, ale zależy mi na tym, żebym się nie musiał męczyć słuchając czegoś z mp3. W gry nie gram ;) Dodam jeszcze, że, co istotne, nie interesuje mnie sprzęt używany, chcę coś z gwarancją. Jeden z przykładów, które znalazłem: http://www.samsung.com/pl/consumer/detail/...=NP-R560-AS02PL Poszukam innych, jeżeli napiszecie, na co konkretnie zwracać uwagę w tym przedziale cenowym. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Jeśli chodzi o kartę graficzną - jest to komponent, którego nie wymienisz, więc jeśli będzie intensywnie wykorzystywana, to warto zadbać o to, żeby była jak najlepsza. Co do RAMu - wymiana jest prosta i raczej nie wiąże się z utratą gwarancji (choć może zdarzają się wyjątki - na wszelki wypadek można zapytać producenta). Coraz częściej jednak oferowany sprzęt ma już maksymalną obsługiwaną ilość pamięci, więc o rozbudowie można zapomnieć. Co do oprogramowania - z licencją może i byłyby problemy, ale jakbyś chciał zainstalować np. system dedykowany dla Della na Toshibie etc. Matryca - nie zawsze jest możliwość wyboru. Szklana mocniej odbija światło, ale daje żywsze kolory. Ja bym brał matową, ale jakby nie było wyboru, to bym brał szklaną. Dźwięk - nie powinno być problemów. Jeśli karta graficzna nie musi być konkretna, warto pomyśleć nad czymś tańszym i dokupić przyzwoity monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 do grafiki ekran 15,4 to nieporozumienie. minimum to 17" Ale jeżeli masz biurko i nie zamierzasz biegać z kompem po mieście to proponuję stacjonarkę + ewentualnie jakiś lapek (tani) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...