dandiii Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 zamierzam w najbliższym czasie zakupić kilka nowych podzespołów do mojej budy i wygląda to następująco. Mam już zasilacz OCZ StealthXStream 500W rev.2 SLI oraz ramy GeIL Dual Black Dragon 2x 2GB DDR2 800 MHz CL5 posiadam również karte dzwiękową Creative Elite Pro + L z5500 napęd i obudowa mało ważna. Zamierzam kupić Proc - Intel Pentium Dual Core E5200 2.5 GHz (S775) BOX oczywiście będę kręcił chłodzenie aktualnie posiadam Asus SILENT SQUARE i póki co nie narzekam ani na wydajnośc ani na hałas Mobo - Asus P5Q Pro to ze względu na słabośc do asusa miałem mam i nie narzekam oraz na raid i crossfire może się kiedyś przydać :) no i brakuje mi jeszcze karta graf. z czym mam największy dylemat ponieważ kupuje również zamiast monitora telewizor Full HD samsung 32" a551 lub b530 (jeszcze nie zdecydowałem co lepsze) myślę pomiędzy Radeon 4870 1GB np. http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,62548/ a GeForce GTX 260 (Core216) 896MB np. http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,60270/ Która byłaby lepsza wydajniesza jeżeli chodzi o Full HD chłodzenie będę zmieniał na ARCTIC COOLING ACCELERO TWIN TURBO więc nie sugeruje się hałasem raczej możliwościami OC Poza tym czy zasilacz pociągnie ?? No i czy proc nawet kręcony nie będzie za bardzo ograniczał karty w przyszłości planuje jakiś duo2core ale to jak będzie przypływ gotówki teraz wole dorzucić do karty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 (edytowane) Ile kasy na wszystko? HD4890 + X3 710 + płyta zależna od pozostałych funduszy. Edytowane 3 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dandiii Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 kasy to około 1800 zł i najprawdopodobniej niestety będą to wydane pieniądze w komputroniku wiem że tam drogo ale niestety z pewnych względów nie mam za wielkiego pola manewru a sam radeon 4890 w komputroniku to prawie 1200 zł więc kicha no i nie wiem czy zasilacz by podołał zadaniu więc dodatkowy wydatek póki co chyba odpada niestety :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zasilacz powinien dać rade. Z komputronikiem może być problem przez te ceny. Tam z 200zł wydasz więcej za to samo co w innym sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dandiii Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 no tak wiem o tym ale naprawde nie mam za bardzo innego wyjścia więc trzymam się budżetu i złożyłem coś takiego jak powyżej i co do tych podzespołów to sprawdzałem na skąpcu na allegro itd i nie ma wielkiej różnicy chodzi o 3 rzeczy i max 100 zł tylko kwestia dogrania modelu i producenta karty dużo czytałem o intelu o s.775 a teraz jakbym miał na szybko przesiadać się na AM3 to masakra więc pozostaje przy swoim i prosiłbym się na tym opierać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 (edytowane) Przejście z am2 na am3 będzie łatwiejsze, niż z lga775 na lga1366. Kup tego 4870 his za 939, jeżeli i tak zmieniasz chłodzenie. e5200 będzie za slaby do tej karty. W komputroniku kup x 710 i GA-MA770-UD3 do tego wyżej podanego 4870 i powinieneś się prawie zmieścić w budżecie. Edytowane 3 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dandiii Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 a jaki najtańszy procek do tego zestawu ocywiście z dobrym OC polecasz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 (edytowane) Na 775? Jeżeli tak to nic lepszego od e5200 nie kupisz, ponieważ reszta procków jest o wiele droższa. Po co ci tak droga płyta? Edytowane 3 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dandiii Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 (edytowane) tak z tego co wiem to 7xxx jest podobnej wydajności jeżeli chodzi np o gry co do 5200 po OC więc nie wiem czy jest sens może kupie lepiej 4850 jeżeli proc mi ma ograniczać karte a różnice wwydam na piwko hehe :) droga płyta hmmm już pisałem patrze przyszłościowo narazie mam ograniczony budżet ale pod koniec roku będę myślał napewno o lepszym procku i może o crossfire nie chce znowu zmieniac całego zestawu za rok np Edytowane 3 Kwietnia 2009 przez dandiii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 (edytowane) Poczytaj troche testów np. ten. Zobacz, że za prawie taka sama cenę masz procek o wiele wydajniejszy. Weź AMD ma lepszy stosunek cena/wydajność niż intel. CF się nie opłaca. Nawet jeżeli zmieniasz proca pod koniec roku to bez różnicy, ponieważ AMD ma podobne wydajnościowo procki w podobnych cenach ( ogólnie trochę niższych). Różnica jest taka ze pod koniec roku tego proca sprzedaż drożej niż e5200 i przez ponad pól roku będziesz miał większą wydajność. Edytowane 3 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dandiii Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 no andrew teraz to mi namieszałeś z tym AMD mam mętlik w głowie musiałbym jeszcze raz wszystko przemyśleć poczytać szczególnie o płytach głównych pod AMD bo jestem zielony skupiłem się na s775 bo od dawna chciałem się przesiąść obecnie mam 939 wiem że intel ma duży potencjał OC i tym się kierowałem a jeżlei phenom to co Ty byś polecał proc 710 a mobo?? wtedy karte spróbuje dograć do budżetu może coś jeszcze uda się uskubać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 (edytowane) GA-MA770-UD3 będzie dobra do tego. Płyta w miarę tania o dobrych możliwościach. Ten proca na karakorum idzie na około 3.5GHz. Edytowane 3 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Dziwne wszyscy teraz coś na AMD namawiją! A czy ktoś testował ramy DDR2 1200mhz i wyżej czy DDR3 2000mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Namawiają, bo płyty są tańsze, a procki są porównywalne. Zestaw na AMD wychodzi taniej, a wydajność jest podobna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Czy kręciłeś ramki na AMD? Niczego nie zarzucam AMD ale delikatnie mówiąć do kręcenia Ddr2 2x2gb np na 1200 się nie nadaje to samo z DDR3 na poziomie 2000 na cl7 Po za tym ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Ale ramy dużo do wydajności nie wnoszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 (edytowane) Jak dla mnie nie ma znaczenia co weźmiesz teraz. Jak będziesz chciał coś nowego to i tak będziesz musiał wszystko wymienić. AM3 to po prostu AM2+ z DDR3, które dają takiego kopa że go nawet nie odczujesz. Czy AM3 się utrzyma? To wie chyba tylko samo AMD (chociaż może sami nie wiedzą....). Jeżeli na AM3 nie wyjdzie nic dobrego (a pewnie nie wyjdzie) to i tak za jakiś czas czeka Cię wymiana na i7. Edytowane 3 Kwietnia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Może i nie wnoszą ale testować na AMD nie radzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dandiii Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 więc jak nie ma co testowac to lepiej się oprzeć na starym i dobrym s775 wiadomo co doo sprzętu komputerowego to się rozwija dość szybko więc co rok trza by zmieniać platforme aby być na czasie ale też wiadomo że nie wszystkich na to stać przeglądałęm bardzo dużo na temat e5200 i wiem że w granicach OC 3400-3700 dorównują procką e7200 a nawet są lepsze i widze również dużo konfiguracji tego proca z 4870 więc myśle że da rade jestem napewno za 1 gb tylko kwestia producenta no i czy ten OCZ 500w podoła?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zasilacz da radę bez problemu. W końcu jest SLI to nawet 2 karty powinien ciągnąć ;) A na serio to dobra zasiłka z mocną linią 12V, więc da radę takiemu zestawowi, da również radę po zmianie na quada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...