dariusz666 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Proste pytanie. Co się lepiej sprawdzi przy przerabianiu materiału video kodekami z rodziny x264. Mam AMD 6000 i okazję zmienić na 7750. Proszę o odpowiedzi potwierdzone jakimiś dowodami ;p Jest gdzieś jakaś tabela porównawcza, która pokazywała by prędkość przerabiania materiału video na obu prockach? 7750 będzie kręcony do około 3.2/3.4 Ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 7750+ będzie wydajniejszy. Ile musisz dopłacić żeby zmienić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz666 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 7750+ będzie wydajniejszy. Ile musisz dopłacić żeby zmienić? W sumie jakieś grosze. Wtyki w sklepie komputerowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Jeżeli za małą dopłatą to bierz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Ja bym się poważnie zastanowił nad PII X3 albo x4 zależnie od funduszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Jeżeli płyta obsłuży :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz666 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Jeżeli płyta obsłuży :P Płyta do wymiany za jakiś czas, zwykła M56S Gigabyte. Poza tym nie ma sensu iść w stare Phenowy, a jak pakować się w nowe PII to i w płyty z DDR3, a to pociąga kolejne fundusze. Póki co zmienię na 7750 i podkręcę trochę. Zobaczę o ile wzrośnie liczba przetwarzanych FPS na sekundę przy kodowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Nie było mowy o starych x3. Jeżeli i tak zmieniasz płytę za jakiś czas to x3 710 byłby dobrym wyborem, ponieważ obsługuje ddr2 i ddr3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz666 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Nie było mowy o starych x3. Jeżeli i tak zmieniasz płytę za jakiś czas to x3 710 byłby dobrym wyborem, ponieważ obsługuje ddr2 i ddr3. Nie było, nie było, ale dodałem od siebie, żeby ktoś tej kwestii nie poruszał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 A to jeszcze ja mam takie pytanie. Wszędzie znajduję testy podkręconego 7750+ kontra standardowy 6000+ Widział ktoś gdzieś porównanie obu podkręconych procesorów? Szukałem w sieci tego ale nie znalazłem żadnego żetelnego testu, owszem jest kilka ale przeważnie na standardowych ustawieniach i są mało żetelne, wiarygodne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 6000 słabo się podkręca. Czasami osiągnięcie 200mhz to już koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 (edytowane) 6000 słabo się podkręca. Czasami osiągnięcie 200mhz to już koniec.Zależy która seria i na jakiej płycie głównej. Na świętej pamięci Abit KN9 miałem 3,8Ghz z mojego 6000+ (1,9V) niestety płyta tego nie wytrzymała za długo. (Kondesatory za słabe i sekcja zasilania) Edytowane 8 Kwietnia 2009 przez stasio1500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Płyta do wymiany za jakiś czas, zwykła M56S Gigabyte. Poza tym nie ma sensu iść w stare Phenowy, a jak pakować się w nowe PII to i w płyty z DDR3, a to pociąga kolejne fundusze. Póki co zmienię na 7750 i podkręcę trochę. Zobaczę o ile wzrośnie liczba przetwarzanych FPS na sekundę przy kodowaniu. Nie ma potrzeby ładowania się w ddr3, ddr2 jest prawie tak samo wydajne przy znacznie niższej cenie. Zależy która seria i na jakiej płycie głównej. Na świętej pamięci Abit KN9 miałem 3,8Ghz z mojego 6000+ (1,9V) niestety płyta tego nie wytrzymała za długo. (Kondesatory za słabe i sekcja zasilania) Przy 3,8 jesteś już blisko rekordu świata więc gratulacje ;) Pogadaj z kimś od OC może wydobył by z twojej sztuki jakiś rekordzik? Ogólnie duża część 6000 ledwo sięga 3200/3400 niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 "Ogólnie duża część 6000 ledwo sięga 3200/3400 niestety." To wszytsko przez kiepskie płyty pod AMD... Obecnie zabieram się za coś na chpisecie AM 790/770 (obecnie zbieranie funduszy-przeszkadzają inne wydatki) może OC znów będę miał na takim poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz666 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Dziś wezmę się za OC na 7750, czym polecacie osobiście "stresować" procka, żeby sprawdzić stabilność pracy kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Dziś wezmę się za OC na 7750, czym polecacie osobiście "stresować" procka, żeby sprawdzić stabilność pracy kompa?Osobiście jak nie mam nic pod ręką używam Everest Stability Test, jak coś jest nie tak przeważnie wywala błąd. Ale lepszy do tego byłby Orthos, Lub prime (akurat gdzieś mi przepadły ale uzywałem ich, nie mam czasu ściągnąć z sieci). 3dMark czasami przeleci a Te programy błąd wywalą, więc nie jest wiarygodny. Stabilnośc testuję też kompresją danych ok 16-20Gb jak przejdzie bez błędów znaczy się jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...