Kvadzio Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 potrzebne nam będą: zszywki do spinacza; zestaw 3cia ręka (obejdzie się bez, ale będzie ciężej) [ewentualnie coś podobnego, jakieś krokodylki czy coś, albo pewna ręka :)] duużo cierpliwości (na początku). 1. jeśli mamy dużo połączonych "spinek" zrywamy/odczepiamy jedną: 2. tu przyda się właśnie trzecia ręka - wyginamy zszywkę na prosto: 3. ponowne wyginanie, tym razem w kształt litery "U", najlepiej będzie jeśli proporcje obu "wyciągaczy" będą równe: 4. nasz "ekstraktor" gotowy! możemy już się zabrać za wyciąganie pinów :) : wkładamy nasz przyrząd między (ale na zewnątrz!) blaszki w naszym pinie (do oporu, ale bez przesady - żeby nie wygiąć "wyciągacza"): teraz ciągniemy - zdecydowanie, ale nie za mocno - można urwać pina! (a wtedy już chyba nic nie pomoże): potem wystarczy już tylko odmierzyć odpowiednia ilosc oplotu, koszulki - nałożyć, zgrzać i gitara gra :) aby pin nie uciekał z kostki, polecam zastosować następujący trik: jak widać, polega on na odgięciu bolcy trzymających go w środku nożem do tapet (zamiennikiem może być cokolwiek płaskiego), ale uważać trzeba, aby ich po prostu nie złamać opleciony przewód we wtyczce: GOTOWE! zaoszczędziliśmy ponad 30 zł na ekstraktorze, który nie dość, że trudno (wcale?) dostępny w Polsce, to jeszcze łatwo można złamać :P powodzenia w oplataniu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 O, przyda się poradnik! Spasiba, tawariszcz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 (edytowane) Dziękować :-) Czasami szpilkami łatwiej ale to rozwiązanie sprawdza się głównie przy wtyczkach typu molex. Edytowane 20 Stycznia 2010 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Dziękować :-) Czasami szpilkami łatwiej ale to rozwiązanie sprawdza się głównie przy moleksah.Jakos strasznie wielka to roznica nie jest... Ja proponuje jeszcze stara antene od radia, taka teleskopowa rozsuwana, ktora delikatnie sie zweza, trzeba ja ladnie uciac na odpowiedniej dlugosci, tak zeby dosc ciasno wchodzila i dalej postepowanie podobne, wsuwamy i wyciagamy pin. Niestety nie zademonstruje, bo swoja uszkodzilem niechcaco i nie za bardzo mam z czego dorobic sobie druga, ale niepawem planuje sie zabrac za wieksze oplatanie wiec pewnie jak juz cos wymysle to pokaze :) Pomysl dosc fajny, lepszze to niz dziubanie pina (do wtyczek 3 pin od wentylatorkow to jeszcze ujdzie) Probowalem jeszcze roznych pincet, ale dobranie odpowiedniej, oprocz ksztaltu koncowki o takze odpowiedniej gietkosci czasem graniczy z cudem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Antena się nada, ale tylko do molexów. Te wtyczki mają kwadratowy przekrój, prosto się je demontuje właśnie spinaczem, i chyba lepiej to wychodzi tymi mniejszymi, po zagięciu mają odpowiednią długość i starczają akurat do zaczepów blokujących. Te większe zszywki są ciut za grube. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 good job. Przyda się niedługo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CUBEGAME Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) znalazlem cos takiego:) "ProOplot" Edytowane 24 Maja 2009 przez CUBEGAME Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plucik Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Gdzie takie "koszulki" dostane ? i te gumeczki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 te koszulki to - oplot na kable (allegro, lub sklep Wojtap - lub inne. Poszukaj na google) a gumeczki - rurki termokurczliwe (dostepne w kazdym wiekszym budowlanym lub sklepie z elektrycznym Jest sporo tematow o oplotach na forum. Znajdziesz to co trzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeq27 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Dzisiaj myslac o oplotach naszlo mi na mysl jedno pytanie... Jak wyciagnac piny z wtyczek 3 i 4 pin wentylatorow ? Ktos juz sie tym zajowal i wie jak to zrobic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Igłą a ponownie wsadzasz podważając nożykiem do tapet [delikatnie !] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Fajne te oploty ale sie zastanawiam jakie maja byc ? Tzn na pojedynczy przewod 3mm czy 4mm ? Bo na allegro nie podaja srednicy tylko szerokosc po rozplaszczeniu a to mi niewiele mowi w sumie jaka srednice ma taki oplot 3mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 na pojedynczy kabel jak najmniejszy oplot. Bazowo 3mm wystarcza w zupełności. Mniejsze ciężko zdobyc o ile w ogóle robią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majk3l Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 znalazlem cos takiego:) "ProOplot" *obrazek* jak takie coś może się Wam podobać ? :-D wink! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Fajne te oploty ale sie zastanawiam jakie maja byc ? Tzn na pojedynczy przewod 3mm czy 4mm ? Bo na allegro nie podaja srednicy tylko szerokosc po rozplaszczeniu a to mi niewiele mowi w sumie jaka srednice ma taki oplot 3mm.Wez 4mm. Bedzie wygladal elegancko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azAZ09z Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) nvm Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez azAZ09z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Dokładnie tak samo robiłem, skuteczniejsze jednak są zszywki od spaxa, 18mm długości i grubsze niż zszywacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozr111 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2016 Trochę chcę odgrzac tego "kotleta" z oplotami. Zabieram sie za zrobieniu oplotow w moim nie modularnym zasilaczu Corsair TX650E EU. Zacznę narazie od tych które widać za pleksi, czyli 24 pin i dwa kable do zasilenia karty graficznej. No i właśnie co do tych ostatnich mam pytanie. Moja karta graficzna zasilana jest wtykiem 8 pinowym (6+2) oraz 6 pinowym. Tylko że te 2 piny to nie "lecą" bezpośrednio z zasilacza tylko z tej wtyczki 6 pinowej, takimi krótkimi przewodami. Nie uśmiecha mi się robić oplot na takim krótkim odcinku. Zatem nie wiem czy przedłużki sobie nie zrobić. Ktoś coś takiego robił i może się podzielić uwagami albo może ktoś ma inne pomysł? Na chwilę obecną chcę sobie taka przedluzke sam zrobić, kupiłem sobie w lokalnym sklepie styki (damskie, męskie) przewód wezmę ze starego zasilacza, tylko brakuje mi wtyczek. Na necie są do kupienia, ale za 4 zapłacę 14zl + 10 zł transport. Zarabiarke też pożyczam od znajomego. Oplot zamówiłem na aliexpressie. Jestem ciekawy czy mi to jakoś wyjdzie. Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...