Maxi77 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam, mam macierz 2x500 raid 0 i dokupione dwa kolejne dyski 2x1TB i zastanawiam sie czy nie polaczyc je takze w raid 0? Lecz tutaj nachodzi mnie obawa co bedzie za rok?Czy jak pojdzie mi taki dysk czy bedzie latwo do niego dostac sie i naprawic?Bo w przypadku jak padnie dysk zwykly nie raid to latwiej mi go zdiagnozowac czy probowac naprawic czy wyciagnac dane, a w takim dysku raid?Jak padnie jeden to i drugi tez kaput...bo dane rozkladaja sie po 50%. 1. Czy lepiej zostawic ta macierz 2x500GB i dodac te dyski jako osobne dyski podlaczone, mniejsza awaryjnosc, ale za to wydajnosc nie taka duza. 2. Czy podlaczyc jako macierz raid 0 2x1TB i cieszyc sie wydajnoscia wieksza niz 2x500GB i nie przejmowac sie ze cos padnie.... 3. Czy moze zrobic raid 0 z dyskow 2x1TB a tamte 2x500GB rozlaczyc jako dwa oddzielne? Co mam zrobic? Edytowane 8 Kwietnia 2009 przez Maxi77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Nie podałeś w ogóle, z jakich modeli dysków korzystasz. Możliwe, że przesiadka na raid oparty o 2x1TB nie da ci zbyt dużego wzrostu wydajności. W końcu w razie zonka lepiej stracić 1TB, a nie 2TB ;) Pamiętaj też, że nawet gdyby nowy raid miał 30MB/s więcej w średnim odczycie, to już tego tak nie odczujesz, jak po przesiadce z 1 dysku na raid0, który aktualnie masz. Wszystko rozchodzi się o to, jaki wydajny masz aktualnie Raid, a jaki miałbyś na 2x1TB. Prawdopodobieństwo awarii nowego raidu nie będzie ani większe, ani mniejsze od starego. To od ciebie zależy, czy chcesz ryzykować utratą większej ilości danych. Posiadanie 2 raidów wg mnie nie ma większego sensu. Albo robisz nowy i rozwalasz stary, albo zostawiasz jak jest. Nie lepiej mieć 1TB jako jakiś zewnętrzny, podręczny dysk? 1TB dodatkowo w budzie na stuff często używany, a RAID na system/prog/gry/itp ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxi77 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 A wiec mam dwa nowe dyski kupione samsung F1 HD103UJ. Stare dyski dwa co sa podpiete w macierz raid 0 to tez samsungi 2x HD501LJ Otoz zrobilem test dyskow nowym podpietych w macierz raid na mostku ICH7R i jest o wiele wieksza od starej macierzy raid 0. Zastanawiam sie teraz co zrobic. Dobrze mowisz, ze chyba lepiej nie ma sensu miec dwoch macierzy w komputerze. Zostawie 1 macierz raid 0, a ktora ta nowa czy lepiej stara, a te dwa dyski w komputerze? Bo te dwa dyski mam jako internal czyli nie mam budy do tego 3.5 cala dysku. Czy mozna kupic jakas pudelko i wsadzic do niego dysk 3,5? Ostatnia sprawa to jak mam dysk podlaczony do komputera to pisze mi w systemie ze on jest external, czy to oznacza ze dziala z zewnetrznego kanalu sata? Mam taki w swojej plycie Asus P5W DH Deluxe z tylu plyty port esata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 (edytowane) Więc... zostaw sobie raid na tych 1TB, tylko zanim zgrasz dane ze starego, pokatuj go trochę i przeskanuj w MHDD. "Pudełko" - pewnie, że możesz sobie kupić. Ja mam takie: http://www.allegro.pl/item593709685_wellan...aluminiowa.html Ma ESATA, czyli spokojnie mógłbyś wykorzystać sobie to wyjście z tyłu płyty. (strasznie podrożało coś, bo niedawno można było kupić ją za coś koło 80zł - masakra) Możesz poszukać sobie czegoś innego. Dyski działające w trybie AHCI obsługują tzw "hot plug". Pojedyncze dyski widnieją wtedy w systemie jako external i możesz je odpiąć od komputera, gdy jest na chodzie - tak jak pendrive, czy kieszeń na USB. Edytowane 9 Kwietnia 2009 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Maxi77 Ciekawe jak sobie z tym poradziłeś. Ja na razie teoretycznie jestem zwolennikiem macierzy RAID 10 z 4-ch dysków. Realizowanej w ten sposób, że najpierw tworzymy dwie pary dysków w RAID 1 (mirroring) a z tak utworzonych dwóch dysków logicznych tworzymy RAID 0 (stripping). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Maryś: proponowałbym raczej Raid 0+1 - jest szybszy przy zachowaniu tego samego poziomu bezpieczeństwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Maryś: proponowałbym raczej Raid 0+1 - jest szybszy przy zachowaniu tego samego poziomu bezpieczeństwa.... a jakbyś odniósł się do tego artykułu : RAID Level 0+1. Chodzi mi właśnie o poziom bezpieczeństwa. Z przytoczonego artykułu wynika, że większe bezpieczeństwo jest przy realizacji 1+0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) Nie chcę się rozpisywać, bo to nie ten temat, więc w skrócie: różnica jest taka że w 1+0 mogą paść dowolne 2 dyski a w 0+1 do 2 dysków (czyli cała jedna macierz R0). Jednak normalnym postępowaniem jest zaglądanie do SMART i/lub wymiana dysku(ów) przed całkowitym padem całości. Jeśli zaś ktoś chce rozważać przypadki extremalne (w tym niedbalstwo właściciela), to powinien brać również pod uwagę uszkodzenie wszystkich 4 dysków (np. na skutek awarii zasilania, bezpośredniego trafienia piorunem w instalację itp. ) oraz sprawy bardziej realne: wirusy, włamania, młodszy brat... :lol: Rozwiązania typu RAID1, 10, 01, 5, 6 ... chronią tak naprawdę spójność systemu plików a nie dane - te ochrania się przez backup. Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...