Skocz do zawartości
saleen

Partycja Zniknęła, Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problem jest tego typu, że miałem na dysku 160GB 4 partycje (kolejność zachowana):

1. ~32GB

2. ~19,5GB

3. ~92GB

4. ~6.5GB

Chciałem zrobić piątą partycję, pomiędzy tą nr. 2 a tą nr. 3

Postanowiłem więc skrócić partycję nr 2 z 19,5GB na 16GB, ażeby uzyskać 3,5GB miejsca nieprzydzielonego. Jak pomyślałem, tak i zrobiłem - po zabawie Partition Managerem udało mi się uzyskać 3.5GB wolnego miejsca. Ale oto problem - ani Partition Manager ani też windowsowy menedżer nie mogły utworzyć tam partycji. Opcja Utwórz była zwyczajnie nieaktywna. Wkurzyłem się, zabootowałem z płytki z XP i tam z wolnego 3.5GB utworzyłem nową partycję o takiej też pojemności, po czym zainstalowałem na niej system tymczasowy.

Ale po uruchomieniu ZONK - znikła mi partycja nr 4, ta 6.5GB!!! :angry:

W jej miejsce pojawił się obszar nieprzydzielony (macie w załączniku jak to wygląda)

W dodatku zauważyłem, że teraz na tym "obszarze nieprzydzielonym" też nie mogę utworzyć partycji - opcja jest nieaktywna, tak jak wtedy przy tym 3.5GB.

A więc dwa pytania.

1) Czy da się odzyskać tą partycję 6.5GB która zniknęła?

2) Czym to jest spowodowane, że tak się stało - wtedy nie mogłem założyć 3.5GB, założyłem na chama Windowsem to 6.5GB zniknęła, a teraz nie mogę założyć na 6.5GB? Coś zrobiłem nie tak??

Pomóżcie proszę

post-162727-1239219728_thumb.png

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek gratulacje za użycie Partition Magic.

Następnie program do przywrócenia oryginalnego stanu partycji:

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

Na koniec dodam tylko, że skopałeś tablicę partycji przy pomocy PM i potem Windows wykorzystał uzyskane przez niego puste miejsce, co jeszcze bardziej skopało tablicę.

Idź do znajomego, przerzuć do niego swoje wszystkie dane, usuń partycje i zrób to jak Bóg przykazał - przez Menedżer dysków w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego, że nie użyłem Partition Magic tylko Paragon Partition Manager, z którego korzystam od jakiegoś 2005 roku.

Tego TestDisk już w międzyczasie znalazłem i odpaliłem. Coś mi nie chce działać (pokazuje że nie ma żadnych danych tabeli partycji do odzyskania czy jakoś tak) - ale generalnie to było na szybko, spróbuję ponownie jutro to ogarnąć.

Generalnie zamierzam zrobić tak jak piszesz (dane na dysk USB 500GB i wszystkie partycje od nowa) - ale póki co spróbuję odzyskać te 6,5GB. Ehhh ale bagno się zrobiło <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałeś czasem czterech partycji podstawowych i żadnej rozszerzonej? Wygląda na to że windows wstawił nową pomiędzy drugą a trzecią, tak jak chciałeś, tylko przy okazji wyciął ostatnią - piątą, która już podstawowa być nie może :). Dość nietypowa sytuacja - może jak usuniesz tą dodatkową, to będziesz mógł przywrócić stan wyjściowy testdiskiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAK!

Grrrr, totalnie zapomniałem że podstawowych moze być max 4. "Na chama" wepchnąłem następną, no i ostatnia się usunęła. Czyli wiemy już co jest powodem :)

Może faktycznie po skasowaniu jednej, TestDisk dałby radę przyrócić tamtą - jednak ja doszedłem do wniosku, że na tej 6GB miałem głównie jakieś śmieci i dam sobie spokój z odzyskiwaniem tego. Niemniej dzięki wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi