Skocz do zawartości
Gość dominoko12

Msi Radeon Rx3870 512 Ddr4 Oc Edition Vs Gigabyte Geforce 8800gts 512mb Ddr3

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dominoko12

Witam ostatnio kupiłem msi radeona rx3870 512mb ddr4 i zrobiliśmy z kolegą test MSI Radeon RX3870 512 DDR4 OC Edition vs Gigabyte GeForce 8800GTS 512MB DDR3 (karta kolegi) przy konfiguracji AMD 4600+, 3gb ram ddr2 800mhz Pierwszą grą był Crysis na DX10 przy rozdzielczości 1280x1024

8800gts 34.04 FPS

rx3870 31.52 FPS

Trochę się zdziwiłem że GF 8800gts ma tylko przewage średnią niecałe 3FPS Potym włączyłem AAx8

8800gts 25.35 FPS

rx3870 19 FPS

Jak widać Geforce lepiej radzi sobie AA niż Radeon

Drugą grą było mirror's edge

A tu się aż zdziwiłem ponieważ przy konfiguracji najwyższych detalach najlepszej jakości textur na rozdzielczości 1280x1024 i przy AAx8Q było tak:

8800gts od 40FPS do 60fps

rx3870 od 45FPS do 56fps

nie wiem jaka była średnia bo mirror's edge nie ma beckmarka mierzyłem frapsem aż się zdziwiłem Ati Radeon mniejszy spadek FPS ale za to o 4 mniej maksymalnie czyli mniej więcej przy tej grze ta sama wydajność nawet nie wiedziałem że mirror's edge tak mało wymaga.

Różnica między tymi kartami jest niewielka a ceny to

Rx3870 354zł w sklepie arche

8600gts 460zł na allegro

RX3870

Dołączona grafika

8800gts

Dołączona grafika

Edytowane przez dominoko12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dominoko12

Za słaby procek żeby różnice były większe.

a jak wymienie procesor to będę miał dużo większą wydajność w grach bo mi odradzali kupować nowy procek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dominoko12

Lepszy procek zawsze się przyda. Zobacz na ile tego da się podkręcić.

mam go podkręconego do 2.99ghz przy napięciu 1.375v chłocenie arctic coll frezer 64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dominoko12

Ograniczony był zbyt słabym procesorem.

to może za parę miesięcy kupie nowego procka i się przekonamy ale w takim a po drugie jak gram w crysisa w w evereście w 8800gts w wykorzystywaniu gpu jest 95% a w rx3870 92% a wykorzystywanie proceora do 85% Edytowane przez dominoko12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fcuk, moja wina. Spałem, gdy to pisałem chyba...

Tylko 88GTS + podkręcenie procesora. 3870 to nieco leciwy układ.

Różnicy dużej pomiędzy kartami nie widać, ponieważ procesor nie nadąża nad "przerobieniem" instrukcji, jakie otrzymuje od GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi