Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś jest na tyle wiekowy i pamięta brzmienie tych monitorów aktywnych:

http://www.allegro.pl/item597208160_philip...ic_aktywne.html

Zastanawiam się nad ich kupnem i nie wiem czy warto inwestować w takie starocie, czy lepiej kupić jakieś nowe monitory aktywne w podobnej cenie? Jakość i szczegółowość dźwięku przede wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te monitory są na tyle duże że przy bliskim odsłuchu (np. ~1m) może na prawdę nie być odpowiedniej przestrzeni.

500 PLN to trochę taka "głupia" kwota. Z jednej strony chciało by się kupić coś lepszego niż amatorskie Microlab Solo 6c a z drugiej strony brakuje sporo do monitorów bardziej "pół-pro" jak KRK RP5 .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak piszesz, 500zł to "głupia" kwota. Solo6c można wyrwać poniżej 400zł, a jak już chce się lepsze monitory, to trzeba zaczynać gdzieś od 9 stów. Owszem są tańsze np.:

M-AUDIO Studiophile AV20/AV30 - ale dosyć małe nisko/średniotonowce - czy tu zagra dobrze bas?

ALESIS M1 ACTIVE 320 USB - ma swoje przetworniki i inne [ciach!]ły, a ja nie chcę za to niepotrzebnie płacić, no i też mały głośnik nisko/średniotonowy

Behringer MS20/MS40 - ma swój DAC, też nie chcę za to niepotrzebnie płacić

Dlatego zniechęcony tym wszystkim zacząłem grzebać w starociach, tylko nie wiem czy jest sens kupować takie "wiekowce". Znalazłem mniejsze Philipsy Vintage 544:

http://www.allegro.pl/item604059167_monito..._544_super.html - te chyba będą się nadawały do bliższego odsłuchu. Podobno cała seria Philipsów z Motional Feedback była bardzo ceniona.

PS. Co do KRK - klasyk, ale cena zabija :)

Edytowane przez Ashatsae

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi