yetiwk Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Cześć,przymierzam się do kupna laptopa,który nie będzie służył do niczego więcej,niż - przeglądanie internetu,ściąganie drobnych plików,pisanie (word),oglądanie filmów,odtwarzanie pdfów,używanie programów typu voip...Czyli same podstawowe funkcje dla dorosłego użytkownika - zero gier i tego typu pierdół :) Na laptopa mam 2000 zł. Znalazłem coś takiego : http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/...2g25n-vhp.bhtml. Wszystkie parametry są wystarczające,jedyna rzecz,która mnie tutaj "dręczy" to karta graficzna-GMA X4500.To nie jest karta działająca całkowicie oddzielnie,prawda?Będzie pobierać pamięć z kostki RAM?Wydaje mi się,że RAMu jest wystarczająco dużo i sprzęt nie będzie mi się ciął (tak jak pisałem,najbardziej 'ciężka' dla komputera funkcja to będą filmy)...Co sądzicie o tym sprzęcie?Może macie inne propozycje?Bardzo proszę o pomoc w doborze sprzętu :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Acer to Acer, kijem bym tego nie ruszal... Ja jakis miesiac temu wyrwalem w Saturnie Samsunga R510 o bardzo dobrych parametrach (T5750 2Ghz, 3GB Ramu, HDMI...) za 1900zl, ale to byla jakas spora wyprzedaz sprzetu wtedy. Teraz moge Ci polecic R509 http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/490078 , niewiele gorszy, tez go tam widzialem i bardzo przyjemny sprzecik. Szkoda tylko ze HDMI nie ma, bo to fajna sprawa, jak chcesz sobie film na TV wrzucic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Do tego co piszesz,to byle wynalazek wystarczy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABI-FOX Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Acer jest bardzo dobry, sam mam Acerka już od 4 latch i działa do dzisiaj, przeżył kilka upadków, zalania pepsi i działa, więc dziwią mnie opinie typu" Acer to Acer, kijem bym tego nie ruszal... " jak nie miało się styczności z tą marką, to od razu takie opinie ?. Sam myślę już o wymianie na nowszy model i też od Acer bo mam zaufanie do tej marki. Czytam też różne tematy i częściej widzę jak ludzie mają problemy z Asusem, HP czy Thosiba, a o Acerze mało kto pisze, że ma problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodolev Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Wszystkie parametry są wystarczające,jedyna rzecz,która mnie tutaj "dręczy" to karta graficzna-GMA X4500.To nie jest karta działająca całkowicie oddzielnie,prawda?Będzie pobierać pamięć z kostki RAM?Wydaje mi się,że RAMu jest wystarczająco dużo i sprzęt nie będzie mi się ciął (tak jak pisałem,najbardziej 'ciężka' dla komputera funkcja to będą filmy)...Co sądzicie o tym sprzęcie?Może macie inne propozycje?Bardzo proszę o pomoc w doborze sprzętu :) Pozdrawiam. Do opisanych funkcji taka karta będzie nawet zbyt dobra;-) osobiście mogę polecić HP'ka z serii 6730 sam takiego używam i jak na razie bez problemów; Acera również miałem przed ponad 3 lata - nie było się na co uskarżać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 (edytowane) Acer jest bardzo dobry, sam mam Acerka już od 4 latch i działa do dzisiaj, przeżył kilka upadków, zalania pepsi i działa, więc dziwią mnie opinie typu" Acer to Acer, kijem bym tego nie ruszal... " jak nie miało się styczności z tą marką, to od razu takie opinie ?. Sam myślę już o wymianie na nowszy model i też od Acer bo mam zaufanie do tej marki. Czytam też różne tematy i częściej widzę jak ludzie mają problemy z Asusem, HP czy Thosiba, a o Acerze mało kto pisze, że ma problem. Tak juz mam, ze jesli nie widzialem na wlasne oczy, to cicho siedze. Wiadomo ze zdazaja sie maszyny co beda chodzic dlugo i szczesliwie, ale akurat w przypadku tej marki jest to spotykane zadziej niz w przypadku innych. Myslisz, ze skad nizsza cena Acerow ? Poza tym, to fajnie jak wszystko chodzi, ale gorzej jak sie zje... bo Acer nie ma serwisu w PL i wszystkie sa wysylane do Czech, gdzie robia ludziom same problemy, a i nie spiesza sie z naprawa. Tansze lapy HP i Toshiba to tez zadna rewelacja, ale i tak sa lepsze niz Acery, co do Asusa to zlego slowa powiedziec nie moge, to bardzo dobra firma, a i lapy ma swietne. Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 @DziubekR1 Muszę się z Tobą niezgodzić :) W przeciągu ostatnich 2 lat mialem do czynienia z laptopami 4 firm - Acer, F-S, HP i Asus. Wszystkie były raczej z dolnej półki - Acer z mojego siga, F-S Amilo Pi2540, HP 550 i Asus F5N na Turionie. I o zgrozo, choć na poczatku sam w to nie wierzyłem najlepszy okazał się Acer! F-S był oddawany 5 razy do serwisu, po czym poszedł na allegro, miałem go dość - w przeciągu roku poszła sieciówka, zrobił się pasek na matrycy, DVD przestało czytać CD, klawisz ESC przestał działać... Ogolnie tylko obudowa była fajna i nie skrzypiała. HP :) Wgłebienie w klawiaturze, które mnie po prostu dobijało! W miejscu gdzie są klawisze "u,i,o,j,k,l" klawisze były niżej od pozostałych - masakra! Mój przypadek nie jest jakiś odrębny - na 5 lapków HP, 3 mialo to samo :) Dodam, że nie podlega to gwarancji. Oprócz tego bardzo głośny, wentyl pracował niemal bez przerwy. Inne irytujące sprawy, jak brak diody HDD, górna pokrywa, która po miesiącu wygladała jak ta po roku w Acerze... Asus - głośny! Nawet bardzo... Choć może była to wina platformy - AMD. Ogólnie bardzo dobra obudowa, nie skrzypi. Ale lapek duży, ciężki i klawiatura z dziwnym skokiem. Bateria wytrzymywała 1h - ale j.w. AMD. Po 3 miechach musiał jechać na serwis z powodu uszkodzenia portów USB, po kolejnych 3 wysiadł lewy przycisk touchpada, podobnie jak w EEE... Acer? Hmmm... Obudowa solidna - lapek ładnie się starzeje - nie wyciera się żadna farba, plastiki nie skrzypią. Jedynym problemem było słabo czytające DVD po około roku używania - wymienione na nowe. Laptop zdecydowanie najcichszy z wymienionych, przy korzystaniu z internetu wentyl nie załącza się wcale (wymienialem CPU z Celerona 550 na T2310, na celeronie wentyl działał częściej, ale i tak jest cichy)! Bardzo wygodny touchpad - duży i chropowaty - zdecydowanie lepszy niż w innych. Może akurat tak trafiłem, ale naprawdę, jeśli nie wiedziałbym jaka jest renoma poszczególnych marek, stwierdziłbym, że na pewno Acer przoduje... Czekam na lincz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yetiwk Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 (edytowane) Jak już gadamy poza tematem,to powiem,że miałem do czynienia z Asusem przez dobrych parę lat,nie wiem jak jest z tą firmą teraz,ale zdaje się,że nikt i nic mnie nie przekona już do niej - po roku użytkowania asusa zaczęły się SAME problemy... A co do dziubka - raczej nie przekonam się do laptopa firmy,która produkuje WSZYSTKO co w domu działa na elektryczność,wydaje mi się,na chłopski rozum,że jednak laptop firmy typowo komputerowej będzie do moich potrzeb wystarczający... Czekam na dalsze SENSOWNE komentarze,najlepiej tych,którzy mieli do czynienia z Acerem ;] ;] Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez yetiwk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Nowe Acery - ok, ale sprzęt, którego używam od 4 lat to porażka. Jak ktoś szuka sprzętu bez chłodzenia, to polecam. Bez podstawki, można zapomnieć o uruchamianiu czegoś bardziej wymagającego. Już na samym początku widać było problemy z chłodzeniem, choć jeszcze sobie nie zdawałem z tego sprawy. Procek osiągał 84st.C, potem następował spadek mnożnika. Po jakimś czasie znalazłem programik, który można sobie obniżyć napięcie i zablokować mnożnik - niby dobre - w końcu niższa temperatura, no i stała wydajność. Nie zmienia to jednak faktu, że to i tak zbytnio nie pomaga - sprzęt dalej się grzeje - zablokowany mnożnik, trochę nieuwagi i mamy 90 stopni. W ciepłe dni, dysk potrafi wyciągnąć 60st. - bardzo to miłe dla lewego nadgarstka. Obudowa wytarta, małe pęknięcia w pobliżu zawiasów, klawisze nabierają połysku z powodu wytarcia (choć literki jak nowe), na ekranie widać miejscami odbitą klawiaturę (warto pomyśleć o jakiejś gąbce w trakcie transportu) - tyle, jeśli chodzi o zużycie sprzętu, ale do tego można przywyknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 (edytowane) Asus wygral niedawny plebiscyt na najbardziej niezawodna marke na swiecie. I to ogromna iloscia punktow nad druga firma, chyba MSI. W kazdej firmie trafi sie cos gorszego i lepszego, ale poprostu o Acerze i czytalem i widzialem na wlasne oczy, zdecydowanie wiecej zlych opini niz przy innych markach. No i juz przemilcze brak serwisu w polsce... Co do Samsunga, to wzialem na probe. Jeszcze pare lat temu to byla slaba firma, sam ich nie lubilem, ale od tych kilku lat w ich produktach nastapil ogromny postep, mam Plazme Samsunga, stary ma LCD Samsunga, to doskonale sprzety w dobrej cenie i podobne opinie maja ludzie na necie. Pamieci w kartach graficznych Samsunga, sa jednymi z najlepszych, to juz nie te czasy, ze sie smiano z tej firmy mowiac "Szajsung". Co do lapa, to zobaczymy jak to bedzie wygladac po roku, ale narazie jestem bardzo zadowolony, cichy, wydajny, bateria trzyma bardzo ladnie i bardzo dobrze wykonany. W Saturnie widzialem tego R509 i rowniez zlego slowa o nim nie moglem powiedziec. Ale koniec OT, jak wolisz Acera, to niech sie wypowie ktos kto ma ten model, ja zmykam. A co do dziubka - raczej nie przekonam się do laptopa firmy,która produkuje WSZYSTKO co w domu działa na elektryczność,wydaje mi się,na chłopski rozum,że jednak laptop firmy typowo komputerowej będzie do moich potrzeb wystarczający... Poza tym, to jesli tak do tego podchodzisz, to odpadaja Ci wlasciwie wszystkie koreanskie i japonskie firmy ;) Nie wezmiesz sprzetu Toshiby, bo jej inny dzial projektuje reaktory atomowe ? Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...