kiepura Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Witam. Stałem się posiadaczem platformy AMD. Mój procesor to AMD Phenom II 940 3Ghz Pł.gł : As Rock 790GX 128M Ram 2x2gb Gskill cl4 chłodzenie: pentagram karakorum. Pierwsze pytanie to na ile moge sobie pozwolić podkrecac mojego procka? Nastepnie jezeli juz to o czym powinienem pamietac i gdzie to zrobić? Z góry dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Na około 3.8GHz powinien pójść. Zwiększ mnożnik o 1 i protestuj orthosem. Jeżeli nie będzie błędów to zwiększaj dalej. Jeżeli już będą błędy to podnoś napięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiepura Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) fabrycznie mam 15x200mhz, aktualnie mam 15x 220 co daje 3,3ghz, nic innego nie zmieniałem i śmiga. jak zmienić ten mnożnik? ( troche ze mnei laik :P) i jeszcze co z ramami? fsb dram mam 1:2, 2x440mhz czyli 880mhz. Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez kiepura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zmieniaj tylko mnożnik w biosie i zobacz na ile proc pójdzie. Ramu nie ruszaj na razie. Poszukaj w biosie Multiplier lub coś takiego i daj na 17. Daj 200 x 17. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Mój bez problemu robi 3,8GHz przy 1,45V albo 1,475V, już nie pamiętam jak testowałem ale męczyłem wtedy samego procka na nie swojej płycie. Obecnego zestawu jeszcze nie sprawdzałem ale jak będę miał trochę czasu w tygodniu to wrzucę jakieś screeny. Na dzień dzisiejszy procesor robi 3,2GHz przy napięciu obniżonym do 1,3V, może da się wydusić więcej ale nie miałem czasu na to. Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiepura Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 17x200 = 3,4 działa u mnie przy nap 1,385 V. ALe w ogole sa nieruszone ramy i w tescie procka uzyskałem mniejszy wynik niz z taktami 3,3 ghz + ram z 800 na 880mhz. Aktualny wynik znacznie słabszy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Jaki test? SuperPI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiepura Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Jaki test? SuperPI? MCS CPU Benchmark 2008 była mowa, że moje ramy tez sie fajnie kreca. aby podkrecic ramy oprocz mnoznika trza zmienic fsb z 200 na 200+. dobrze zrozumiałem? bo wczesniej miałem 15x220mhz i ramy automatycznie pracowaly na 880mhz 18x200 = 3,6 ghz pozytywnie. zaraz bede probował 3,8. jak ruszyc te ramy ? :) i co to jest w BIOSIE NB Multiplier? Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez kiepura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) i co to jest w BIOSIE NB Multiplier? CPU Multiplier - mnoznik procesora NB Multiplier - mnożnik [dzielnik?] mostka północnego Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Jeżeli zmieniasz HTT to zmieniasz tez prędkość ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiepura Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Jeżeli zmieniasz HTT to zmieniasz tez prędkość ramu. aktualnie mam 16x220 = 3520Mhz + 880 na ramach. Testy wysżły pozytywnie napiecie 1,450v tym mostkiem połnocny w ogole sie nie bawić? Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez kiepura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Witam. Stałem się posiadaczem platformy AMD. Mój procesor to AMD Phenom II 940 3Ghz Pł.gł : As Rock 790GX 128M Ram 2x2gb Gskill cl4 chłodzenie: pentagram karakorum. Pierwsze pytanie to na ile moge sobie pozwolić podkrecac mojego procka? Nastepnie jezeli juz to o czym powinienem pamietac i gdzie to zrobić? Z góry dzieki. sory ze tak glupio zapytam.... ale po co krecic proca do zintegrowanej grafiki? I jeszcze jedno stosunkowo wazne.. jaki zasilacz masz? Jezeli nie masz nic sensownego to na starcie odpusc bo sie zdziwisz jak Ci w kompie zasmierdzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiepura Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) masz w sygnaturze... http://img7.imageshack.us/my.php?image=beztytuuwkc.jpg Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez kiepura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Eee.. nie bardzo rozumiem... co mam? I wciaz nie wiem po co to podkrecac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Neo, coś Ci się pomieszało. Po pierwsze, kiepura nie ma zintegrowanej grafiki tylko HD4890. Po drugie mówiąc, że ma w sygnaturze miał na myśli zasilacz EarthWatts 650W o który pytałeś. Za mało kawy? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiepura Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 dokładnie tak. Pomoze mi ktos i wytłumaczy jak moge podkrecic moje RAMY oraz na co zważac przy podkrecaniu proca? dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...