Skocz do zawartości
Zieger69

Problem Z Odczytem Temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zauważyłem następujący problem. Zawsze korzystałem z Coretemp, jednak ściągnąłem dodatkowo program RealTemp. Pojawił się taki o to problem.

Realtemp pokazuje temperaturę wyższą o 10 stopni ..w porównaniu z coretemp czy everestem. I nie ma znaczenia taktowanie procka i czy znajduje się w idle czy stressie. Teraz zabardzo nie wiem na jaki odczyt mam patrzeć. Wyciągnąć sobie średnią z tego czy jak ? :D

Drugie pytanko. Istnieje jakiś sprawdzony program do odczytu napięć z wszystkich podzespołów ? Głównie chodzi mi o napięcie pamięci.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugie pytanko. Istnieje jakiś sprawdzony program do odczytu napięć z wszystkich podzespołów ? Głównie chodzi mi o napięcie pamięci.

Pozdrawiam.

Dokładnie program Ci nie wskaże bo czujniki na płytach często miewają kiepską kalibracje, ale zdarza się że podają blisko ,,prawdy,, jednak jeśli chcesz być 100% pewny to bierzesz miernik w łapę, szukasz punktów pomiarowych dla twojego mobo dla vRAM, vCPU itd i sprawdzasz ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnice w odczycie temperatury między tymi dwoma programami biorą się stąd, że realtemp ustawiony jest na najwyższą dopuszczalną temperaturę = 90 *C, natomiast coretemp określa tą temperaturę na 100 *C (everest również). Zdaje się , że bliższy prawdzie (dla procków 45nm) jest odczyt programem coretemp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnice w odczycie temperatury między tymi dwoma programami biorą się stąd, że realtemp ustawiony jest na najwyższą dopuszczalną temperaturę = 90 *C, natomiast coretemp określa tą temperaturę na 100 *C (everest również). Zdaje się , że bliższy prawdzie (dla procków 45nm) jest odczyt programem coretemp.

Błąd-według specyfikacji Intela maksymalna bezpieczna temperatura pracy dla układów 45nm to 90 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi