Zieger69 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Witam. Zauważyłem następujący problem. Zawsze korzystałem z Coretemp, jednak ściągnąłem dodatkowo program RealTemp. Pojawił się taki o to problem. Realtemp pokazuje temperaturę wyższą o 10 stopni ..w porównaniu z coretemp czy everestem. I nie ma znaczenia taktowanie procka i czy znajduje się w idle czy stressie. Teraz zabardzo nie wiem na jaki odczyt mam patrzeć. Wyciągnąć sobie średnią z tego czy jak ? :D Drugie pytanko. Istnieje jakiś sprawdzony program do odczytu napięć z wszystkich podzespołów ? Głównie chodzi mi o napięcie pamięci. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Drugie pytanko. Istnieje jakiś sprawdzony program do odczytu napięć z wszystkich podzespołów ? Głównie chodzi mi o napięcie pamięci. Pozdrawiam. Dokładnie program Ci nie wskaże bo czujniki na płytach często miewają kiepską kalibracje, ale zdarza się że podają blisko ,,prawdy,, jednak jeśli chcesz być 100% pewny to bierzesz miernik w łapę, szukasz punktów pomiarowych dla twojego mobo dla vRAM, vCPU itd i sprawdzasz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 A wiesz może / domyślasz się skąd takie rozbieżności w pomiarach programowych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Wiem że na 45nm RealTemp lubił zawyżać 10*C czasami ale ty masz 65nm tak samo jak ja a u mnie CoreTemp i RealTemp podają to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Dobra zobaczę co będzie na quadzie. Trzeba zaopatrzyć się wreszcie w ten miernik. Dzięki za odpis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Różnice w odczycie temperatury między tymi dwoma programami biorą się stąd, że realtemp ustawiony jest na najwyższą dopuszczalną temperaturę = 90 *C, natomiast coretemp określa tą temperaturę na 100 *C (everest również). Zdaje się , że bliższy prawdzie (dla procków 45nm) jest odczyt programem coretemp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Różnice w odczycie temperatury między tymi dwoma programami biorą się stąd, że realtemp ustawiony jest na najwyższą dopuszczalną temperaturę = 90 *C, natomiast coretemp określa tą temperaturę na 100 *C (everest również). Zdaje się , że bliższy prawdzie (dla procków 45nm) jest odczyt programem coretemp. Błąd-według specyfikacji Intela maksymalna bezpieczna temperatura pracy dla układów 45nm to 90 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...