Skocz do zawartości
Działo

-=Co sądzicie o Athlonie 2500=-

Rekomendowane odpowiedzi

imo, popieram zreszta przedmowce, cena na bartony jest bezsensu... szczegolnie z taktowanie niższe..

chyba najlepsiejszy bedzie athlonxp 2600/2700+ (2600 na 333fsb) jeśli masz pieniażki, 2600+ powinieneś zdobyć chyba za tyle za ile barton2500+ chodzi...a bedziesz miał bartonowe3000+ ;) bez 256keszu który prawie nic nie daje afaik

jeśli nie masz pieniążka to coś do podkręcania w stylu aiuhb1700/2100 ale o tym szukaj, było milion razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz co robisz zazwyczaj na kompie

kejsz powinien dac kopa podczas renderow itp powaznych operacjach w grach ni troche...

Pozdro  8-)

zreszta 100% jak wyzej ..

Mam to coś, i w zupełności się zgadzam.

Dodam, że podobno dobrze się daje kręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Twierdzicie, że BARTON jest kiepski: na jakiej podstawie?

Testowaliście go, a może macie dostęp do testów porównawczych.

Pytam ponieważ mnie też interesuje temat BARTONA.

A jeżeli chodzi o 64 to cena będzie z pewnością tak samo zaporowa jak w przypadku 2800 lub 3000 - tak sądzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zywiec odpowiedz sobie sam. przeciez barton to wciaz to samo tylko keszu wiecej - byc moze w pewnych aplikacjach tak samo taktowany b0 jak i barton - barton bedzie szybszy.

ale w 90% szybszy bedzie ten ktory bedzie mial wiekszy zegar no proste chyba ? a do tego dorzucajac roznice w cenie / taktowanie wychodzi prosto ze barton jest nieoplacalny (co nie znacza ze jest zly) przynajmniej narazie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym sie dwa razy zastanowil zanim jak ta owca beczec tak jak wszystkie inne. Nie dziwilo was kiedys dlaczego P III 500 (Katmai) jest szybszy od P III 550 (Coppermine)? Znajdzie sie duzo zadan w ktorych Barton wyprzedzi T-breda. Nie wiem dlaczego ale dajecie sie nabrac magii 2500+. W koncu Pentium Rating to tylko marketing! Niech ktos wytestuje go kontra T-breda 2200+ - wtedy szanse beda wyrownane i bedzie mozna mowic o porownaniu. A narazie rzucacie sie jak zranione dziki - od PR do ceny i nic konstruktywnego z tego nie wynika... :roll:

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś używał już Bartona z płytką Copper Shim od Thermaltake'a?

Na stronie Tt, w opisie płytki "new revision" jest adnotacja "not for Barton"...

http://www.thermaltake.com/products/access...es/shim1594.htm

Po wstępnym porównaniu zdjęć procesorów nie widzę przyczyn braku kompatybilności płytki z Bartonem...

Czy ktoś wie coś na ten temat?

Może chodzi o wysokość jądra? Czy zmieniła się ona w stosunku do T-breda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym sie dwa razy zastanowil zanim jak ta owca beczec tak jak wszystkie inne. Nie dziwilo was kiedys dlaczego P III 500 (Katmai) jest szybszy od P III 550 (Coppermine)? Znajdzie sie duzo zadan w ktorych Barton wyprzedzi T-breda. Nie wiem dlaczego ale dajecie sie nabrac magii 2500+. W koncu Pentium Rating to tylko marketing! Niech ktos wytestuje go kontra T-breda 2200+ - wtedy szanse beda wyrownane i bedzie mozna mowic o porownaniu. A narazie rzucacie sie jak zranione dziki - od PR do ceny i nic konstruktywnego z tego nie wynika... :roll:

Pozdr...

Zgadza sie to że wiecej keszu pomaga, tyle że nie zawsze :oops: Z tego co czytałem (bo proca nie widziałem) to Barton cierpi ma przerost keszu. Jądro było skonstruowane do obsługi 256k i 512 nie potrafi w pełni wykorzystrać. Z PIII było troche inaczej. Tam konstrukcja od początku umożliwiala wykorzystanie wiekszej ilości keszu.

Jak już przedmówcy pisali, są zastosowania gdzie ten ekstra kesz spowoduje różnice, no ale w codziennym użytkowaniu (ach te gierce) to wydatek na Bartona jest bezsensowny. IMHO lepiej kupić coś tanszego a o wyższym zegarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj kupiłem rzeczone cacko...

Na płycie Epox 8RDA+ z biosem 04/02/2003 odblokowane są mnożniki do 12,5.

W praktyce więc, kupiłem XP 2800+ (2088 MHz), z czego cieszę się niepomiernie!!! :D

Po podkręceniu 11x166@12,5x166 temperatura procesora wzrosła o 1-2 stopnie w idle i o 2-3 stopnie w stress.

Procesor pracujący jako XP 2800+ na standardowym napięciu vcore uzyskuje temperatury o 2-3 stopnie niższe niż XP 2000+ 0,18 przy identycznym chłodzeniu, co pozwala sądzić, że ma potencjał... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj kupiłem rzeczone cacko...

Na płycie Epox 8RDA+ z biosem 04/02/2003 odblokowane są mnożniki do 12,5.

W praktyce więc, kupiłem XP 2800+ (2088 Mhz), z czego cieszę się niepomiernie!!! :D  

Po podkręceniu 11x166@12,5x166 temperatura procesora wzrosła o 1-2 stopnie w idle i o 2-3 stopnie w stress.

Procesor pracujący jako XP 2800+ na standardowym napięciu vcore uzyskuje temperatury o 2-3 stopnie niższe niż XP 2000+ 0,18 przy identycznym chłodzeniu, co pozwala sądzić, że ma potencjał... :D

2083MHz to XP2600+ a nie 2800+, a dokładnie XP2632+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2083MHz to XP2600+ a nie 2800+, a dokładnie XP2632+

Tak, ale mimo podkręcenia to dalej Barton z 512 KB cache'u i 333 MHz'ową szyną oraz wszystkimi zaletami/wadami które z tego wynikają.

A Bartona z real clock 2083 MHz producent i WinCPUid nazywają 2800+!!! :D

Kalkulator nie jest do końca dokładny, bo z tego co wiem real clock 2083 MHz to dokładnie 2600+...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalkulator nie jest do końca dokładny, bo z tego co wiem real clock 2083 MHz  to dokładnie 2600+...

Jak już kiedyś było pisane były dwie wersje Athlona 2600+ - 133x15,5 i 166x12,5. I dlatego te wszystkie kalkulatory są o dupe rozbić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...