Skocz do zawartości
DanioS

Sprzęt Do Złożenia Co Jak I Gdzie Proszę O Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam troche nietypowy problem, mianowicie ostatnio zakupiłem sporo nowych części a teraz nie wiem jak to złożyć, głównie chodzi mi o płytę główną + te wszystkie kabelki od zasilania oto nowe części:

Płyta główna : AsRock A780GXH Informacje i Fotka

Zasilacz: Antec EarthWatts 650W Informacje i Fotka

Karta Graficzna: Asus Radeon 4870x2

Procesor: Amd Phenom X3 710 Informacje i Fotka

Went: Pentagram Karakorum

2 Dyski SATA

NAPĘD DVD

najlepiej by było gdyby znalazł się jakiś chętny ,który się zna i by mi na bierzaca mówił co mam robić np. konsultacja za pośrednictwem GG, mogę porobić zdjęcia aparatem wszystkich kabli :D

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

@do sklepu komputerowego nie mogę, otwierają dopiero w poniedzialek a mi zależy na czasie :)

GG: 4094461

Edytowane przez DanioS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o kable od zasilacza to tam ciężko sie pomylić bo wszystko że tak powiem do siebie pasuje, masz duże wtyczki ATX 24 pin od zasilania to przecież na pewno bez problemu znajdziesz na płycie głównej, to samo wtyczka 8 pin od zasilania linii 12v. No a od dysków, napędów no to wiadomo standardowo molex 4 pin, poznasz tę wtyczkę napewno. Musisz uważasz jedynie na wkładanie procesora do Socketu, nic na siłę i powinno gładko lekko pasować. Karta graficzna...no to tutaj musisz dokładnie wycelować w slot PCI-E i użyć troszkę siły aby wskoczyło. Co do chłodzenia to bierz instrukcje obsługi w łapę i tam masz opisane wszystko po kolei co i jak zrobić. Powodzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa 1 - Instrukcje i manuale do sprzętu .

Instalacja CPU - masz to pokazane w instrukcji do procesora .

Instalacja ramu - możesz włożyć go tylko w jeden sposób .

Instalacja vga - gdzie jest gniazdo PCI-E w płycie do masz w instrukcji do niej .

Dyski i napędy - SATA jest bardzo łatwo podpiąć - szukasz na płycie identycznych wyjść co na dyskach i podpinasz kable ; kabel zasilający z zasilacza jest bardzo podobny do tego od danych , chyba tylko szerszy , to samo robisz z napędem DVD jak jest SATA ; jak to stara ATA to do szerokiego wejścia na płycie mającego 80 szpilek podłączasz kabel mający tyle samo gniazd w złączu , drugi koniec łączysz z napędem .

Zaś zasilanie to kabel molex 4 pin , ma grube bolce / wejścia na nie ; w dyskach/napędach gniazdo zasilania jest z reguły umiejscowione tuż przy krawędzi .

Podpięcie zasilacza do płyty - kabel 20/24 pin jest bardzo charakterystyczny , podobnie jak 8-pin ( występuje jako 1x8pin lub 2x4pin ) .

Dodatkowe zasilanie vga - końcówka kabla wygląda podobnie jak 4-pin z tym że to z reguły 1 przewód , 2x4pin do płyty są z reguły łączone oplotem czy czym innym .

Instalacja chłodzenia - to też masz w instrukcji do chłodzenia .

W instrukcji od płyty znajdziesz też jak zainstalować kable do głośniczka systemowego , przycisków power/reset , diod itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi