buby18 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Witam wszystkich jestem nowy i mam pytanie. Mam nadzieję że mi pomożecie. Chciałbym wymienić w moim lapku HP 6720s wersja(gb899EA) wymienić procesor. Nie wiem w ogóle czy to jest możliwe. Konfiguracja laptopa wygląda tak: Producent HP Procesor Intel Celeron-M Model procesora Celeron M 530 (1,73 GHz, 1 MB cache) Przekątna ekranu LCD 15,4 in Nominalna rozdzielczość LCD 1280 x 800 px Wielkość pamięci RAM 1024 MB Wolne gniazda pamięci 1 Dysk twardy - pojemność 120 GB Dysk twardy - rodzaj Serial ATA, 5400 RPM Napęd optyczny DVD±RW DL (Light Scribe) Zewnętrzny układ graficzny Nie Karta graficzna Intel Graphics Media Accelerator X3100 Karta graficzna - złącza Wyjście D-Sub Pamięć karty graficznej 384 MB Karta dźwiękowa Wejście mikrofonu, wejście liniowe Czytnik kart pamięci SD Komunikacja WiFi IEEE 802.11b/g, modem analogowy, LAN 100 Mbps Interfejsy 3x USB, ExpressCard Zainstalowany system operacyjny DOS Szerokość 358 mm Głębokość 267 mm Wysokość 35,8 mm Waga 2,5 kg Byłem w sklepie komputerowym i pani powiedziała że pierwszy raz w ogóle słyszy że w laptopie wymienia się procesor i ostro upierała się że się nie da.....po czym zadzwoniła do jakiegoś gościa i nagle zmieniła zdanie i powiedziała że może i się da zmienić proca tylko że to jest nieopłacalne bo sam proc będzie kosztował połowę wartości mojego laptopa. Moje pytanie do was to czy w ogóle da się wymienić procka, a jeśli tak to na jakiego. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam Rafał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Da się, tylko pytanie czy płyta go obsłuży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buby18 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Da się, tylko pytanie czy płyta go obsłuży.A jak sprawdzić jaka płyta?? W evereście bedzie pisało jak tak to gdzie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 sprawdz z jakimi procesorami laptop byl sprzedawany i takiego tez szukaj. Z ta cena to pani w sklepie chyba lekko przesadzila, jakiegos dual core powiniees znalezc w okolicach 100zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buby18 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Na allegro są dostępne z dual core: Intel Pentium Dual-Core T2390 (1,86 GHz, 1 MB) Intel Dual Core T2370 / 2 x 1,73 GHz T5670 1,8GHz A ceny są różne zależy czy nowy czy używka. Więc moge iść do pani do sklepu i powiedzieć żeby lepiej kiełbase sprzedawała jak się nie zna na komputerach.:P:P:P:P:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 (edytowane) w tym modelu zmiana procesora wiąże się praktycznie z zrozkreceniem calego laptopa bo do procesora nie masz dostępu ani po zdjęciu dolnych zaslepek ani po zdjęciu klawiatury szukaj procesorów na socket P, może być T2370, T2390 to czy procesor jest nowy czy używany to nie ma znaczenia, wazne żeby rdzen nie był ukruszony. http://static.compusa.com/pdf/HP_Compaq_67...mputer-MnSG.pdf (wcześniejszy link był zły, nie ten plik zlinkowalem, teraz juz jest prawidłowy tu masz instrukcje serwisową do tego laptopa, krok po kroku opisana rozbirka laptopa Edytowane 2 Maja 2009 przez romek-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Przypuszczam, że wciśniesz tam tylko coś z serii T2xxx. Czyli np. taki T2390. Osobiście mam T2370 (1.73) czyli Merom na Socket P i naprawdę jest niezły. Co do Serii T5xxx, to wszystko zależy od tego jaki masz tam chipset. Meromy T2xxx mają FSB 533, natomiast T5xxx już FSB 800 i kwestia czy twój chipset je obsłuży. Z tego co pamiętam, to seria T2xxx, to takie T5xxx tyle, że z ma 1MB L2 zamiast 2MB. Czyli to samo: Merom 65nm z okrojonym cache. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buby18 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Dzięki panowie za odpowiedzi. Bardzo mi pomogliście. A do kolegi co podał link do instrukcji to jest to instrukcja do routera.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Do laptopa jest. W tej instrukcji są wypisane procki na stronie 73. Ale jak kolega wcześniej wspomniał dla pewności sprawdziłbym chipset. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 na tym lapie pójdą wszystkie c2d i core duo na socket P w technologii 65nm (na szynie zarówno 533, 667 jak i 800 Mhz) podjerzewam że procki w 45nm tez pójdą ale tylko te na szynie 800 MHz (ale tu głowy nie dam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 (edytowane) Dla pewności sprawdź chipset. To rozwieje wszelkie wątpliwości. Zwykłym CPU-Z to sprawdzisz. Z tego co poczytałem, to masz FSB 800 więc luzik. Edytowane 3 Maja 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...