Wolyn Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Witam wszystkich mam pewien problem z płytą główną. Chodzi o to że gdy komp jest uruchamiany po kilku godzinnym odpoczynku przy pierwszym włączeniu nie pokazuje się nic na ekranie a lampka kontrolna na płycie oznajmia o błędzie pamięci, lecz po restarcie na pierwszym screnie pokazuje się komunikat: ,,DQS training failed on previous boot, reverted to slower DRAM speed'' po drugim restarcie wszystko działa jak należy. Testowałem pamięć 2 godziny memtestem zero błędów ( OCZ 2x2GB titanium edition ustawione na 4-4-4-15 2.20V na 5-5-5-18 1.90V też wyskakuje komunikat ) Procesor prime 95 2 godz też OK ( AMD PHENOM 940 ) Grafika też wporzo ( SAPHIRE RADEON 4870 512 mb ) Komunikat mówi że pamięci zostały przywrócone do wolniejszej prędkości lecz cpuz pokazuje że DRAM jest ustawione na 400Mhz czyli ustawienie normalne. Czy mógł by ktoś powiedzieć o co chodzi?? Edytowane 2 Maja 2009 przez Wolyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Kręcone coś? Jaka reszta sprzętu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolyn Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Nic nie kręcone Reszta sprzętu to : zasilacz OCZ Mod X Stream Pro 600W dysk wd5000aacs i hitachi 250Gb dwa na sata X-fi gamer Znalazłem opcje w biosie dotyczącą ignorowania błędów pamięci ram która wyłańcza komunikat wszystko się odpala, ale czy to jest sposób żeby zapomnieć o błędzie?? Edytowane 2 Maja 2009 przez Wolyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Podejrzewam że płyta ma jeszcze niedopracowany Bios i stąd te błedy. Test pamięci za każdym razem jest zbędny więc w zasadzie wszystko jest w pożądku jak jest opcja wyłączająca go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolyn Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Może update biosu pomoże ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eeeee Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Może update i powrót do defaultowych ustawień. Może pamięci szwankują? Sprawdź to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolyn Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Pamięci sprawdzałem memtestem zero błędów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 U mnie problemu brak. Zrób update biosu do tego ze stycznia. Wyłącz kontrole pamięci ewentualnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolyn Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Oki wszystko gra po updacie nawet z włączonym testerem pamięci thx all Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...