Skocz do zawartości
MacOSek

Funkcjonalny, A Zarazem Mobilny Notebook

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio coraz częściej wyjeżdżam na kilka dni, więc doszedłem do genialnego wniosku - potrzebuję laptopa ;) Ciężko podróżuje się z blaszakiem ;)

Pomóżcie mi coś wybrać.

Z początku zastanawiałem się nad jakimś netbookiem, ale będzie on jednak za mały.

Większość czasu przy tym laptopie będzie zajmować mi praca w jakimś IDE (Visual Studio, Eclipse, NetBeans), więc potrzebuje czegoś w miarę wydajnego i wygodnego (nie za mały ekran, wygodna klawiatura), a zarazem mobilnego. Idealnym kompromisem między mobilnością, a funkcjonalnością będzie IMHO ekran 12-14". 12" 1024x768 to minimum, wolałbym większą rozdzielczość. Dużym plusem byłby ekran 14" SXGA+, czy coś podobnego.

Ważniejsza niż wydajność jest dla mnie jakość wykonania. Będę kupował używany sprzęt, więc nie chcę czegoś co z każdej strony jest powycierane, poniszczone, połamane, itp. Poza tym laptop będzie często podróżował, więc będzie narażony na różne wypadki ;)

Cena: ok. 1000zł (w uzasadnionych przypadkach mogę trochę więcej zapłacić)

Wymagania minimum:

- ekran - jak już wspomniałem - 12-14"; nie lubię błyszczących matryc; panorama może być, o ile rozdzielczość będzie wysoka

- wymiary/waga - odpowiednie do matrycy; nie za ciężki i nie za gruby; bardzo nie lubię grubych laptopów ;)

- procek - jakiś Pentium M powinien wystarczyć

- RAM - możliwość łatwej i taniej (DDR2) rozbudowy do co najmniej 2GB; jeśli nie będzie dało się tanio rozbudować to min 1GB musi być; im więcej tym lepiej

- grafika nieważna, grać na tym nie będę, filmów też raczej nie będę puszczał (od czego jest PC), ale miło by było gdyby przy filmikach na youtube HD, itp nie haczyło nic (zaznaczam, że nie jest to priorytetem, w zasadzie jest to ostatnia rzecz jaką biorę pod uwagę)

- hdd - ważniejsza wydajność niż pojemność, wolę szybszy dysk 40GB, niż wolny 120GB; od przechowywania większej ilości danych mam PC; oczywiście bez przesady, prawdopodobnie 2 systemy na tym będą stać (win xp/7 + linux) plus duże pakiety oprogramowania (np. Visual Studio), więc trochę pojemności potrzeba; 40GB minimum chyba

- wifi + lan + opcjonalnie bluetooth

- co najmniej 2x USB 2.0

- napęd CD/DVD nie jest wymagany, o ile będzie możliwość bootowania z USB

- bateria - miło by było gdyby trzymała ok. 1h

Nie ukrywam, że podobają mi się IBM-owskie ThinkPady, więc pierwsze co mi przyszło do głowy to serie T4x i X4x, ale nie jestem jeszcze przekonany (dość drogie, jak na oferowane parametry).

Oczywiście nie ograniczam się tylko do IBM-a, wszelkie sugestie są mile widziane.

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te IBM z serii T to bardzo udane modele, warto celować w egzemplarze z lepszą rozdzielczością.

Znalazłem jeszcze takie aukcje do wzięcia pod uwagę :

-mały : http://allegro.pl/item621617889_dell_d420_..._80gb_wifi.html

-tani : http://allegro.pl/item627180874_dell_inspiron_e1405_xp.html

-mocny : http://allegro.pl/item624960509_super_komp..._dell_d620.html

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może iBook? Jakiś czas temu ktoś napisał minirecenzję na benchmarku i sobie bardzo chwalił, wyniosło go to kilkaset złotych.

Ciekawa propozycja. iBook G4 nawet ładny, ale niestety odpada. Procek PPC go eliminuje, muszę mieć Windowsa na tym laptopie.

dozbieraj do della 3274839[/snapback]

Znalazłem jeszcze takie aukcje do wzięcia pod uwagę :

-mały : 3274839[/snapback]

-tani : 3274839[/snapback]
-mocny : 3274839[/snapback]
Te IBM z serii T to bardzo udane modele, warto celować w egzemplarze z lepszą rozdzielczością.
I chyba tak zrobię.

Pozdrawiam

Ja również :)

Dajcie spokój, tylko Apple, Dell i IBM robią dobre laptopy? Innych marek nikt nie poleci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell, Ibm i Sony uznawane są za "lepsze" laptopy, dlatego też takie Tobie podsuwają forumowicze. Poza tym, jak na faceta jesteś dosyć wybredny jeśli chodzi o gusta (dla mnie mógłby być nawet sraczkowaty, byle tylko funkcjonalny), szczególnie że Dell D420 i D620 to właściwie to samo stylistycznie - tylko rozmiar inny.

Od siebie mogę jeszcze polecić coś z serii Portege Toshiby, bo o swojej w pełni "metalowej" (chyba jakiś stop magnezowy) Toshibie M200 złego słowa nie mogę powiedzieć - kupiona jako używka, ostro już zjechana, a mimo ciężkiego żywota u mnie wciąż dobrze się trzyma :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym, jak na faceta jesteś dosyć wybredny jeśli chodzi o gusta (dla mnie mógłby być nawet sraczkowaty, byle tylko funkcjonalny),

Samochód też kupujesz sraczkowaty, byle był funkcjonalny? :P Ja tam wolę np. niefunkcjonalne Lamborghini niż jakiegoś funkcjonalnego, sraczkowatego vana ;]

szczególnie że Dell D420 i D620 to właściwie to samo stylistycznie - tylko rozmiar inny.

Może trochę przesadziłem z tą brzydotą ;] Od biedy D620 też może być, ale D600 już jest brzydki ;]

A co powiecie na takiego potwora - http://www.allegro.pl/item628547306_ibm_x4..._hdd_tanio.html ? Jak się ma komfort pracy na takich 12-calach w porównaniu do 14-tki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laptop fajny, ale znając życie 1024x768. Ostatnie IDE zajmują coraz więcej przestrzeni ekranowej i o ile przy takim Delphi 7 można było komfortowo popracować przy XGA, tak nowsze Visuale i spółka już męczą. Osobiście jako minimum do względnie wygodnego programowania przy obecnych środowiskach programistycznych uważam rozdzielczość 1280x800.

Inna sprawa, jeśli do pracy 'na serio' masz zewnętrzny monitor :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samochód też kupujesz sraczkowaty, byle był funkcjonalny? :P Ja tam wolę np. niefunkcjonalne Lamborghini niż jakiegoś funkcjonalnego, sraczkowatego vana ;]

Aha...najbliższym samochodem, który spełnia moje oczekiwania aż nad to i do tego jest w zasięgu cenowym jest VW Transporter 2 - kolor dowolny rzecz jasna :)

A co powiecie na takiego potwora - http://www.allegro.pl/item628547306_ibm_x4..._hdd_tanio.html ? Jak się ma komfort pracy na takich 12-calach w porównaniu do 14-tki?

Xsy są fajne, ale siedzi tam tylko 1024x768, co jak napisał Michrz jest troszkę słabą opcją.

W toshibie M200 upchali na 12 calach 1400x1050, i tutaj obszaru roboczego jest na prawdę sporo, więc jeśli nie masz problemów ze wzrokiem komfort pracy jest całkiem niezły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc. Będę się rozglądał za takimi modelami:

- IBM Thinkpad T4x 14.1" SXGA+ (najlepiej T43)

- Dell D610 14.1" SXGA+

- Dell D620 (najlepiej z matrycą WXGA+)

Wyczytałem jeszcze, że HP i Fujitsu-Siemens robiły laptopy z matrycą 14.1" SXGA+, więc takie też biorę pod uwagę. Chyba, że ktoś mocno odradza te marki? :)

edit:

Z FS znalazłem takie coś w zakończonych aukcjach Allegro: http://www.allegro.pl/item622831473_fujits...dr_wifi_bt.html

Parametry ładne, lekki i niebrzydki. Ciekawa opcja imho.

Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten FS z allegro jeszcze obleci, zdecydownie bardziej wytrzymała konstrukcja niż dzisiejsze sztrucle ww. producenta.

Warto zwrócić uwage na dostępność baterii o zwiększonej pojemności, chyba, że będziesz używał lapka głównie w domowym zaciszu.

Pisze o bateriach dlatego, gdyż do starszych maszyn linii biznesowych za małą kase można nabyć od groma fajnych peryferiów właśnie jak powiększone baterie 9-12cell czy stacje dokujące z własnymi grafami itd.

osobiście jednak celowałbym w IBM'a lub Dell'a (choć w tym ostatnim trzeba sie pogodzić z nie najwyższych lotów matrycami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o FS, to najlepiej jeśli miałbyś okazje go zobaczyć na własne oczy przed zakupem. Mem mieszane uczucia co do tej firmy i masz szanse na trafienie czegoś solidnego, ale zdecydowanie polecam obejrzenie na własne oczy. Trochę nie rozumiem czemu Dell miałby mieć słabsze matryce - to jest kwestia bardzo zależna od modelu i znów, najlepiej obejrzeć na własne oczy :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po zakupach ;)

Padło na ThinkPada T42. Dorwałem egzemplarz w świetnym stanie (ten laptop ma ok. 4 lata, a wygląda lepiej niż półroczny acer kumpla :D), z polską klawiaturą, idealną matrycą, nową baterią. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Jedyny minus to matryca XGA, a nie SXGA+ ale jakoś już to przeboleję.

Plany na przyszłość:

- upgrade ramu do 1.5-2GB (strasznie drogie te DDR1 :blink: )

- upgrade HDD na szybszy (i większy)

- dorzucić bluetooth - podobno w środku jest antena czy coś i wystarczy jakiś moduł dorzucić, ale ja się tam nie znam xD, na USB nie chce tego dokładać

Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi