woj84 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Mam spory problem z komputerem. Otóż męczą mnie od wielu miesięcy freezy, zawiechy w grach, ale także w windowsie (90% gry, 10% windows). Trochę trudno je opisać, dlatego zrobiłem filmik (jakość kiepska, z komórki kręciłem): Zwróćcie uwagę na 17-29 s filmu oraz 1:18 - 1:25. Obraz w tym momencie się zatrzymuje, zapętla się dźwięk (dajcie głośniej bo słabo słychać), po czym po około 10s wszystko wraca do normy. Filmik jest krótki, jednak te zwiechy są cały czas, co około minute, albo częściej. Oczywiście nie muszę opisywać jakie to jest uciążliwe, zwłaszcza podczas gry online. Jak już wspomniałem najczęściej się to zdarza jak włączam jakieś 3d. Jednak nie ma w tym reguły, czasem pogram dzień, nawet 2 i wszystko jest ok, jednak najczęściej pojawia się ten problem. Teraz napiszę co zrobiłem już w kompie żeby to rozwiązać: test na 2 płytach głównych (msi na P35 i gigabyte na tym samym chipsecie) test na 5 kartach graficznych (nv 7600gs, nv 8800gt, ati 4850, ati 4870, ati x1300) wymieniłem zasilacz (z seasonica 430w na corsaira 620w) wymieniałem procesory (e2160, celeron, e8400) wymiana pamięci 2 razy w różnych konfiguracjach (kingstony, goodramy) podmieniałem napędy dvd wymieniłem dysk z samsunga na wd wymiana kabli oczywiście reinstalki windowsa (xp), sterowników, wgrywanie biosów itp. wyrzuciłem mnóstwo oprogramowania z kompa podmieniałem/odłączałem nawet takie peryferia jak: karty sieciowe, myszki, klawiatury, głosniki(!), drukarkę oczywiście nic się nie przegrzewa, chłodzenie jest ok UWAGA, takie cyrki występują nawet na nie podkręconym sprzęcie!!! Jakiekolwiek OC nie ma znaczenia dla tych zwiech! Kilka spostrzeżeń. Im słabsza karta graficzna, tym mniejszy problem. na x1300 w zasadzie tego nie odnotowałem, na 7600gs może 1-2 na miesiąc. Na moim radeonie 4850 oczywiście problem cały czas występuje. Na gf 8800 i ati 4870 oczywiście też. Po reinstalce windy miałem ze 2 tygodnie spokoju, ale wtedy rzadziej grałem. Problem występuje we wszystkich grach i ogólnie 3d, nie ma reguły. Możliwe że o czymś zapomniałem napisać, ale pewnie to wyjdzie. Komputer nie zawiesza się całkowicie, on tak jak by działał cały czas. Jak się "odwiesi" przechodzi do momentu gdzie znaleźć się powinien po tym freezie. Widać to na filmiku, niby obraz i dźwięk się zawiesił, jednak po 10 s wszystko jest dalej o te 10s (wiem, dziwnie to brzmi). Zaznaczam że nie jestem początkującym użytkownikiem, komputerami zajmuję się na co dzień, jednak ten problem mnie przerósł. Szukam ogólnie pomocy, wskazówek itp. I nie piszcie proszę mi takich podstaw jak "przesmaruj procesor, zmień chłodzenie". Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Może jakimś cudem dysk? Daj no Benchmark, Health i Full Error Scan z HD Tune. Wiem, niby zmieniałeś - ale wydaje mi się to i tak jedną z bardziej prawdopodobnych potencjalnych przyczyn. Bo nie da się ukryć że sytuacja jest strasznie dziwna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Dysk nie wykazuje żadnych errorów, badów itp., ani ten Samsung, ani WD . <_< Są normalnie wykrywane w biosie, pracują szybko i sprawnie (w zasadzie tylko wd, samsung leży na półce). Jeszcze jedna rzecz. O ile włącze kompa i siedzę cały dzień na necie, muza itp. nic się nie dzieje. Jednak jak mi się zdarzą te zwiechy podczas gry, jak ją wyłączę to już do wyłączenia kompa mam to samo w windowsie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Tryb DMA na 200% włączony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Włączony jest UDMA5. Auto w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 (edytowane) Bios biosem, ale w Windowsie jest aktywny? Bo objawy by nawet nawet pasowały. Ogólnie to nie wiem jak to możliwe, przecież wymieniłeś cały komputer (mobo, cpu, ram, gpu, dysk, psu) Edytowane 7 Maja 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Mialem kiedys podobna przypadlosc i podobnie jak saleen mowi winowajca okazal sie dysk, w moim przypadku w trakcie owych freezow dysk wydawal z siebie cos ala cichy pisk - pofreezowal tak z miesiac, moze dwa - bo troche czasu zajelo mi dojscie o co chodzi az w koncu przywital mnie bad sectorami i poszedl na gwarancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 (edytowane) To właśnie odczyt z HD Tune. Zakładam że większość osób z ta płytką ma ustawienie auto, ale ten problem mam tylko ja (już kiedyś pytałem o to w temacie o MSI). Ta opcja zawsze jest na auto, większość osób tego nie przestawia i nie mają tego problemu. Przypominam że testowałem to też na innej płycie głównej. Naprawdę, dysk bym stawiał gdzieś na końcu jako problem. Prawdopodobieństwo żeby 2 dyski na 2 płytach dawały ten sam problem to chyba jak wygrać w lotka. A dyski sprawują się super o ile nie załączę jakiejś gry. edt: @kuebk Widziałem sporo wadliwych dysków i objawów ich uszkodzeń. Miałem nawet podobną sytuacje u brata, też piszczał i zawieszał (nawest BS się pojawiały). Zapewniam że w moim przypadku jest inaczej. Edytowane 7 Maja 2009 przez woj84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 karta dźwiękowa używasz zintegrowanych >? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 O zapomniałem dopisać o dźwiękówkach. Na obu płytach używałem integry. Dla testu wrzuciłem kiedyś jakiegoś SB. Nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Widziałem sporo wadliwych dysków i objawów ich uszkodzeń. Miałem nawet podobną sytuacje u brata, też piszczał i zawieszał (nawest BS się pojawiały). Zapewniam że w moim przypadku jest inaczej. Ja przez prawie dwa miesiace sie nie kaplem ze to wina dysku a rowniez myslalem ze jak padnie dysk to na pewno nie bede mial tak dziwnych freezow. Jesli masz mozliwosc pozyczenia jakiegos innego dysku to sprawdzic by nie zaszkodzilo. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Ja przez prawie dwa miesiace sie nie kaplem ze to wina dysku a rowniez myslalem ze jak padnie dysk to na pewno nie bede mial tak dziwnych freezow. Jesli masz mozliwosc pozyczenia jakiegos innego dysku to sprawdzic by nie zaszkodzilo. :P W zasadzie to nie, ale na innym kompie mój samsung działał bez zarzutu. A monitor ciągle ten sam? Napisz jaki model,jak podłączony. I jaką masz wersję windy? LG W1952TQ, podłączony na DVI. Ale też nie sadzę żeby to było to. Na poprzednim CRT miałem to samo. Windows Xp SP3 32bit. Ogólnie przetestowałem już dużo rzeczy, bo męczę się z tym już z 8 miesięcy. Mam nawet taką teorię. Że mam sprzętowego wirusa, i część od części się zaraża. Jak grypą. Oczywiście żartuję, ale tak mniej więcej to może wyglądać. Mam już dosyć tego kompa :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 (edytowane) Hmm, z ciekawości się zapytam. Skoro już wszystko wymieniłeś w kompie, a problem dalej występuje to zapytam się o coś z innej beczki. Jak wygląda instalacja elektryczna u Ciebie ? Mieszkasz w domu, bloku (kiedy został postawiony), spróbuj może podłączyć komputer do innego gniazdka. Słyszałem też, że ktoś, kiedyś miał problem z kompem przez brak bolca ochronnego w gniazdku, sprawdź u siebie czy jest podłączony. Tak się zastanawiam, jeśli instalacja jest nadwyrężona, a komputer podczas gier zwiększa sporo swój pobór to może masz wahania napięcia na linii 220V. @EDIT Idąc dalej tym tropem, jakiś sąsiad u Ciebie nie spawa czegoś czasem non-stop chałupniczą spawalnicą ? Kiedyś to zjawisko było nagminne, pamiętam, że w tym czasie w całym domu światła mrugały, a komputer jest dużo bardziej wrażliwszy na tego typu zmiany w sieci. Edytowane 7 Maja 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Hmm, z ciekawości się zapytam. Skoro już wszystko wymieniłeś w kompie, a problem dalej występuje to zapytam się o coś z innej beczki. Jak wygląda instalacja elektryczna u Ciebie ? Mieszkasz w domu, bloku (kiedy został postawiony), spróbuj może podłączyć komputer do innego gniazdka. Słyszałem też, że ktoś, kiedyś miał problem z kompem przez brak bolca ochronnego w gniazdku, sprawdź u siebie czy jest podłączony. Tak się zastanawiam, jeśli instalacja jest nadwyrężona, a komputer podczas gier zwiększa sporo swój pobór to może masz wahania napięcia na linii 220V. @EDIT Idąc dalej tym tropem, jakiś sąsiad u Ciebie nie spawa czegoś czasem non-stop chałupniczą spawalnicą ? Kiedyś to zjawisko było nagminne, pamiętam, że w tym czasie w całym domu światła mrugały, a komputer jest dużo bardziej wrażliwszy na tego typu zmiany w sieci. Mieszkam w bloku, lata 80-te. Instalacje były wtedy robione bez uziemienia, ale pare lat temu przerobiliśmy wszystkie gniazdka na te z bolcem. Testowałem to kilka dni temu. Tzn podłączyłem komputer do innego gniazdka, dalej to samo. Testowałem z tego powodu o którym wspominasz. Też dla mnie jest trochę dziwne że występuje to na mocniejszych kartach grafiki. Aczkolwiek dzisiaj 2 razy te zwiechy wyskoczyły pod samą windą, pomógł restart i odłączenie od prądu na parę minut. Czy jakiś sąsiad coś robi? Możliwe, ale nie kojarzę takiego. Napięcie sprawdzałem miernikiem w czasie zwiech, zawsze około 230V (+/- 1V). Ciekawe jest to że komputer brata w pokoju obok działa bez zarzutu. Nigdy nie miał czegoś takiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 (edytowane) Pisałeś, że wymieniałeś kable, a wymieniłeś kabel od dysku ? Kumpel kiedyś mi mówił, że miał podobne objawy, tyle tylko, że mu się komputer wyłączał, ot tak ni stąd ni zowąd nagle bez wyraźnej przyczyny komputer się wyłączał. Pozmieniał wszystko co się dało, poza jednym, za każdym razem używał tej samej taśmy do podłączenia dysku twardego. Kiedy sprzedał dysk z taśmą to identyczny problem zaczął się pojawiać u na nowym kompie, zmienili taśmę i było ok. @EDIT A jak wygląda Twoja płyta z Windowsem ? Próbowałeś innych wersji ? Może akurat Twoja wersja jest na porysowanej płycie i źle się zgrywa (z błędami) na dysk. Również napę DVD, jeśli jest stary może przekłamywać podczas odczytu no i wreszcie taśma z napędu też może powodować przekłamania. @EDIT2 Ściągnij z neta tego Windowsa 7 w wersji beta bo jest za darmo i spróbuj na nim. Edytowane 8 Maja 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Zacząłem od kabli od dysku, chyba ze 2 komplety. Mam oryginalnego XP, wolałbym nie zmieniać na 7, jestem przyzwyczajony do XP. Płytka w stanie bdb. Najśmieszniejsze że moje części działają normalnie na innych kompach. Powoli oswajam się z myślą że będzie trzeba je sprzedać i złożyć nowego kompa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 (edytowane) Spokojnie, coś musi powodować ten problem. Musisz odnaleźć stałą (stałe) części, które się nie zmieniają, cała reszta jest sprawdzona i wymieniona, więc musi być coś co zawsze tam było, czego nie podejrzewałeś i co powoduje ten problem. Może listwa zasilająca, kabel od zasilacza (może jest złamany), obudowa nie powoduje gdzieś czasem zwarcia ? Próbowałeś wszystko wyciągnąć i na gazecie położyć ? Masz chomika w pokoju ? Może biega sobie w obudowie :D ? Patrzę na swój komputer i próbuje dojść co może być tym stałym elementem u Ciebie. Może po masz mikrofalówkę za ścianą, a ta nie jest izolowana. Coś tam musi być. Albo zrób tak - jak oczywiście możesz - weź całego kompa (tzn. bez monitora, klawiatury, głośników tylko samą budę) i podłącz u kolegi (najlepiej w innym mieszkaniu). Zobacz wtedy czy problem się pojawia. @EDIT Mam oryginalnego XP, wolałbym nie zmieniać na 7, jestem przyzwyczajony do XP. Nie chodzi o to, żebyś zmieniał system, tylko, żebyś wyeliminował jedną z możliwych przyczyn ;) Mówiłeś, że masz w tej chwili dwa dyski :), zainstaluj na jednym Win7 i zobacz co się będzie działo. Problem się powtórzy wywal Win7 (będzie wiadomo, że to nie XP), problemu nie będzie to podejrzany jest XP'ek. Edytowane 8 Maja 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 (edytowane) Może jakieś zwarcie montażowe? Próbowałeś na pająka? Edytowane 8 Maja 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Prawdę mówiąc z obudową nie pamiętam dokładnie. Wydaje mi się że pół roku temu testowałem go bez obudowy, ale kiepsko u mnie teraz pamięcią, już naprawdę dużo w nim grzebałem, czasem mam wrażenie że robię któryś raz to samo. Na pewno go rozkładałem jak wysyłałem płytę na gwarancje (na początku myślałem że to jej sprawka) i zdaje mi się że przy tej okazji nie składałem go kilka dni żeby sprawdzić obudowę (wtedy też testowałem drugą płytę główną). Zajmę się tym w niedzielę. To samo dot. listwy, pamiętam że o tym myślałem, ale też jeszcze w zeszłym roku. Też sprawdzę na wszelki wypadek. Kabel zasilający wymieniony. Zakładam zawsze od nowego zasilacza. Zwarcie montażowe, raczej nie, zawsze wszystko 2 razy sprawdzam. Złożyłem dużo kompów, jeszcze mi się nie zdarzyło coś takiego. Na pająka to nie wiem czy pomoże w tym przypadku, bo on nie ma problemów z uruchamianiem, resetami, itp. To wychodzi dopiero pod windowsem, czyli muszę złożyć całego. Generalnie mało czasu mam na testowanie, niestety do szkoły już nie chodzę i nie mam całych dni wolnych ;) A czasami jak mi komp działa normalnie to korzystam ile się da, póki działa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 A jak instalujesz system to robisz to na calkowicie czystym dysku czy masz jakies rzeczy na innych partycjach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Raz instalowałem na samsungu. Tam były stare partycje. Potem instalka na zupełnie nowym wd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Od kilku dni testuję same bebechy, po kilka godzin dziennie. Jak na razie (odpukać) wszystko ok. Więc możliwe że to jednak sprawka obudowy. Jeszcze z miesiąc testów i nabiorę pewności. Ale żeby nie było za różowo, dostałem dzisiaj z gwarancji mojego 4850, oczywiście wrócił zepsuty ;) Obudowa to NZXT Apollo jak by ktoś pytał. Dzięki za sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...