Skocz do zawartości
Endurance

Vista, A Recovery

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka lat temu kupiłem komputer z preinstalowanym systemem Windows Vista Home Premium. Płyty z systemem nie dostałem, natomiast na jednym z dysków jest takie coś jak Recovery. Dzięki niemu mogę przeinstalować od nowa Vistę itd. I stąd moje pytanie:

Jeśli nie dostałem płytki z Vistą, to czy jest sposób, by "wyłożyć" system z Recovery i nagrać go na płytkę? Wtedy mógłbym zainstalować ją na innym komputerze, a aktualny serial bym wykorzystał w nowej instalacji.

W końcu płaciłem za system, a nie widzę płytki, tak więc czy jeśli nie byłoby możliwości nagrania systemu z dysku, to czy mógłbym np. u producenta dostać płytkę z systemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapłaciłes za system w wersji OEM, a to znaczy ze nie masz prawa do przenoszenia systemu na inny komputer.

Czyli pozostaje mi tylko kupić nowy system? Troszke denna sprawa, taka Vista Home Premium kosztuje ok. 400 zł, a jeszcze niedługo ma wyjść Win7.

Jakieś porady?

Zaczekać z kupnem komputera, czy kupić i wgrać win7 rc lub linuxa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w sumie podobny problem więc się podepnę.

Zakupiłem niedawno laptopa, oczywiście z Vistą ;/. Jak to zwykle bywa nie dostałem żadnych płytek, za to mogę przywrócić system z partycji recorvery. Nie jestem pewien czy partycja recorvery jest sprawna, bo z tego co wyszukałem w dokumentacji i na forum producenta, to po zmianie rozmiaru partycji systemowej, przywracanie z recorvery może nie działać (ale nie musi).

Vista wgrywana przez producenta jest zawalona śmieciami, a zanim ją wywalę to chciałbym właśnie wiedzieć czy jest możliwość zainstalowania systemu czystego ze zwykłej płytki z vistą wybierając instalację home premium i używając klucza z laptopa?

Szkoda by było stracić system, za który jakby nie patrzeć się zapłaciło.

Oczywiście chodzi mi o instalację z płytki na tym konkretnym laptopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem niedawno laptopa, oczywiście z Vistą ;/. Jak to zwykle bywa nie dostałem żadnych płytek, za to mogę przywrócić system z partycji recorvery. Nie jestem pewien czy partycja recorvery jest sprawna, bo z tego co wyszukałem w dokumentacji i na forum producenta, to po zmianie rozmiaru partycji systemowej, przywracanie z recorvery może nie działać (ale nie musi).

Vista wgrywana przez producenta jest zawalona śmieciami, a zanim ją wywalę to chciałbym właśnie wiedzieć czy jest możliwość zainstalowania systemu czystego ze zwykłej płytki z vistą wybierając instalację home premium i używając klucza z laptopa?

Jeśli przeniesiesz wiste na inny komputer to będzie to równo znaczne z piraceniem z warezów/torrentów.

Gdzieś w necie było pakowanie jakiegoś windowsa na płytę, może nawet z recovery - trzeba poszukać.

No to wydałeś pieniądze w błoto, jak to się mówi w przypadku windowsa.

@radeon6002

Spróbuj pobrać home premmium z jakiegoś wareza ( wirtualny handel piratami :P ) i poprostu wprowadzić oryginalny cd-key, chociarz wątpię aby w tej wiście z wareza nie było cracka... :P

Pozdrawiam, WebNuLL

Edytowane przez WebNuLL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modyfikacja partycji systemowej nie zmienia działania partycji recovery, wręcz jeśli użyjesz recovery partycja systemowa wróci do fabrycznego rozmiaru

Oczywiście że jest możliwość instalowania z płytki bo sam tak zrobiłem, poczekałbym jak SP2 dla Visty pokaże się w finalnej wersji i będzie zintegrowane z instalką, aktualnie siedzę na Win7 jako główny system i sobie go chwalę

Endurance

nie musisz kupować Win7 RC jest on rozpowszechniany za darmo należy tylko uzyskać własny numer seryjny i takiego Windowsa aktywować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi