chemiczny_ali Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Na przykład jaki?Jeśli można wiedzieć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Witam. Zamówiony Panasonic FZ-38 wraz z całym kompletem dotarł do mnie kilka dni temu. Miałem mało czasu na testy, bo jak już pisałem - siostra wyjeżdża jutro i zabiera aparat. Po wstępnych zabawach jestem jednak bardzo mile zaskoczony. :) Ręczne ustawienia "P/A/S/M" póki co zostawiłem, pstrykałem trochę automatem i trybami. Ogólnie "inteligent auto" działa wyśmienicie i sam dobiera odpowiednie ustawienia praktycznie zawsze. W pomieszczeniach nieoświetlonych, bez lampy - wiadomo - szumy, ale to chyba oczywiste :). Kilka fot zrobionych w tych kilku dniach poniżej. Może nie są jakieś wyśmienite, ale zapoznawałem się dopiero ze sprzętem :). Żadnej edycji w programach graficznych, jedynie ustawienia i edytor w samym Lumixie. Pierwsze zdjęcie trochę się zniekształciło po zmniejszeniu a dwie z fotek straciły informacje o ustawieniach, bo musiałem je wyciąć z panoramy (były sklejane). No ale tak jak mówię - to są tylko takie fotki poglądowe w zmniejszonym rozmiarze. Ogólnie jestem zadowolony i dziękuje Wam bardzo za pomoc w podjęciu decyzji :). Jak na full auto zdjęcia nie są nawet takie złe :). Tutaj akurat ustawiałem dość wysoki kontrast. Foty w dzień robione z filtrem UV Hoya. Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc :) Pozdrawiam Edytowane 28 Czerwca 2010 przez adek755 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Wiem że post stary, ale ... ja też nie zamierzam wymieniać optyki i dla tego kupię jeden dobry obiektyw i lustrzankę. Coś takiego nie istnieje. Możesz kupić jeden dobry szeroki kąt, jeden dobry standardowy zoom itp ale ma obiektywu dobrego w każdym zakresie ogniskowych. A nawet jeśli kiedyś taki wyjdzie to chyba wolał bym kupić 3 inne szkła, a za zaoszczędzoną kasę wybudować willę i do końca życia jeździć co miesiąc na wakacje. Zostają jedynie ciemne zoomy typu 18-105, 18-200 ale to są kity, a nie dobre obiektywy. Edytowane 28 Czerwca 2010 przez skinny500 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2010 Dla powalajacej wiekszosci ludzi zoom typu 18-105 czy 18-200 bedzie wystarczajacy, a jakosc optyczna tego obiektywu nie bedzie przeszkadzac. Ba, ja sam musze sie niemalze zmuszac do niebrania 18-200VR, ten obiektyw straszliwie rozleniwia ;) @adek755 - druga fotka (ta z woda) to jakis wbudowany program do HDR? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2010 dokładnie tak costi - ta fotka to tryb HDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki84 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Witam. Potrzebna jest dobra cyfrówka kompaktowa na wycieczkę do ameryki południowej. Cena z neta do 1200zł + karta pamięci. Raczej dobrej lustrzanki w tej cenie ani kamery nie kupię więc stawiam na porządny kompakt. Wymagania: Nagrywanie bardzo dobrych filmów w min HD@30fps a najlepiej w Full HD (wiem, że to nie kamera, ale dużo kręcę filmów, w sumie więcej niż robię zdjęć). Co najmniej dobre zdjęcia, zoom optyczny ok. x10, najlepiej żeby był na paluszki (łatwo dokupić na wycieczce lub wziąć zapas), długo trzymająca bateria, rozmiar i ciężar mniejszy niż w lustrzance (ale to norma raczej skoro kompakt). Kompromisy: Może robić trochę gorsze zdjęcia jeśli kręci świetne filmy i odwrotnie (może kręcić filmy tylko w HD jeśli ma świetne zdjęcia). Może mieć dedykowany aku, może mieć słabą lampę, nie musi mięć tysiąca różnych trybów i pierdół w stylu GPS itd. Moje typy: Sony HX5, bo: ma zoom x10, nagrywanie filmów (z użyciem zooma) w 1440x1080p @ 30 fps AVI (oraz 1920x1080i w AVCHD), zdjęcia panoramiczne „w locie”. Nie wiem czy ma konkurencję w tej cenie, bo nie znam innych aparatów kręcących w Full hd. Minusy to za mocny algorytm odszumiający i średnia bateria oraz kiepski wyświetlach (200tyś pikseli zaledwie przy 3”). Rozpatruje jeszcze: Pansonica TZ10 (lub starszego TZ7), Panasonic LX3/LX5 (ale to już trochę drożej), Canon SX210 IS. Jakie macie propozycje i alternatywy dla Sony HX5? Edytowane 14 Października 2010 przez majki84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Tak gwoli scislosci: ten Sony tez nie kreci w FullHD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki84 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 ma nagrywanie przy 30fps w 1920x1080i (przy kodeku AVCHD) i 1440x1080p (czyli < niż full hd przy kodeku AVI bodajże). Wystarczy żeby dobrze nagrywał w HD 720p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki84 Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 Nikt nic nie wie i nie używał tych aparatów? Zastanawiam się głównie nad panasem tz10 i sony hx5. Za panasem przemiawia lepszy ekran (choc przeklamuje kolor czerwony na pomarancz), lepszy zoom, szybciej ladujaca sie bateria. Za sonym wiecej bajerow typu panorama, HDR, i zdjecia nocne, 10zdjec w serii w pełnej rozdzielczości. Nie wiem jak obiektywnie z jakością zdjęć i filmów. Co portal to inaczej gadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...