Skocz do zawartości
KOala

Czyżby CDR padła na dobre?

Rekomendowane odpowiedzi

Yamaha 8x8x24x SCSI około 4 lat +- 3000 wypalonych płyt, nagrywa tylko płyty CDRW i to nie wszystkie, CDR pustej nie widzi, nagranych CDR również, czyżby śmierć? Czyszczenie soczewki płytą czyszczącą niewiele pomogło, może jakiś inny sposób?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otworz nagryware (uwazaj zeby za mocno nie patrzasac!) Wez wacik i DELIKATNIE przetrzyj laser - powinno pomoc. Najlepiej jak na wacik dasz kilka kropel wody a potem przetrzesz do sucha i... nastepne 3000 plytek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam :/ standardowy objawaw smierci klinicznej w Yamahach ... objawia sie tym, ze m.in. nie widzi zwyklych CD-R albo wypala na CD-R dane a potem sie okazuje, ze plyta jest czysta ... a RW jeszcze jakos chodzi i nie sprawia wiekszych problemow ...

rozwiazanie:

1. wymiana optyki (tansza wersja, mozna odnalezc kupe takich "zlomow" za grosze na allegro, ale mozna sie naciac na rownie uszkodzone egz [i to bardzo latwo])

2. kupno nowej nagrywary (drozsza opcja ale duuuzo lepsza bo dostajesz gwarancje itd)

czyszczenie lasera mozesz sobie odpuscic, gowno daje ...

ps. tez mialem yamahe stad wiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyszczenie lasera moze pomoc albo i nie warto sprobowac jezeli jednak czyszczenie nie pomoze to gdzies czytalem zemozna ustawic moc lasera ale gdzie to sie robi to mnie nie pytaj bo nie wiem a pozatym zalezy od modelu nagrywarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hihi ... nie wiem jak wy ale mnie sie zawsze smiac chce z odpowiedzi w stylu ".. slyszalem, ze mozna XXX zrobic, ale nie wiem gdzie co i jak to XXX zrobic" ... buhaha

a krec, krec .... jak ukrecisz tak, ze zacznie dzialac to uzyskasz dozgonna wdziecznosc tysiecy uzytkownikow Yamah na calym swiecie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrywarka rozebrana, soczewka przemyta spirytusem, całość przedmuchana delikatnie sprężonym powietrzem i nadal nic. Niestety nie mogłem dobrać się w tym modelu do zwierciadełka znajdującego się pod soczewką :( !

No cóż rzeczywiście chyba się skończyła- ale smutno mi trochę, bo się z nią zżyłem, kosztowała coś około 1000,00- na owe czasy to był pełen wypas!

Cześć Jej pamięci!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrywarka rozebrana, soczewka przemyta spirytusem, całość przedmuchana delikatnie sprężonym powietrzem i nadal nic. Niestety nie mogłem dobrać się w tym modelu do zwierciadełka znajdującego się pod soczewką :( !

No cóż rzeczywiście chyba się skończyła- ale smutno mi trochę, bo się z nią zżyłem, kosztowała coś około 1000,00- na owe czasy to był pełen wypas!

Cześć Jej pamięci!

A wiec nowa nagrywarka hehehe, teraz to taniocha :) Polecam Teaka-a :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hihi ... nie wiem jak wy ale mnie sie zawsze smiac chce z odpowiedzi w stylu ".. slyszalem, ze mozna XXX zrobic, ale nie wiem gdzie co i jak to XXX zrobic" ... buhaha

a krec, krec .... jak ukrecisz tak, ze zacznie dzialac to uzyskasz dozgonna wdziecznosc tysiecy uzytkownikow Yamah na calym swiecie ;)

a ty co zes napisal ciekawego ??, sam wielkie G***** wiesz i tylko wysmiewasz sie z innych ja przynajmniej mu nakreslilem gdzie moze szukac a dzieki twojej wypowiedzi dalej G**** wie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pierd*ole czlowieku !!!!!!!!!!!!!!!

jak gosciu ma pojecie o elektronice to nie musze mu tlumaczyc jak sie optyke wymienia, a jak nei ma pojecia to tego nie zrobi ...

wiec "od<span style="color:red;">[ciach!]</span>l sie bo zawolam policje"*

* - to dla fanow Pasikowskiego ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Jej pamięci!

A wiec nowa nagrywarka hehehe, teraz to taniocha :) Polecam Teaka-a :wink:

Chciałbym coś naprawdę dobrego, aprzede wszystkim wytrzymałego- ma chodzić w pracy jako nagrywarka sieciowa, około 10 użytkowników, może Plextor- ma niezła opinię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyszczenie lasera moze pomoc albo i nie warto sprobowac jezeli jednak czyszczenie nie pomoze to gdzies czytalem zemozna ustawic moc lasera ale gdzie to sie robi to mnie nie pytaj bo nie wiem a pozatym zalezy od modelu nagrywarki

I dobrze słyszałeś, ktoś o tym pisał na Twaku, ale za cholere nie pamiętam w jakim poście i kto to był...pamiętam tylko, że w sprawę zaangażował się Grzybu, którego nawiasem mówiąc dawno na forum nie widziałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz odpowiednia ilosc gotowki to oczywiscie Plex lub Yamaha (F1 na przyklad ;D)

Plexy naleza do najlepszych nagrywarek i sa bardzo trwale (np. moj kumpel wymlucil na swoim 12x4x32x SCSI juz kolo 2500-3000 plytek przez 2 lata i nie narzeka na nia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...