piokaka Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Witam :) Chciałbym abyście w miarę możliwości ocenili mój sprzęt czy jest sens coś wymieniać i czy podane podzespoły nadal są wydajną platformą... Otóż sprzęt kupiłem około 1,5 roku temu... Procesor - Intel Core 2 Duo E4400 Płyta Główna - MSI P35 NEO2 Dysk Twardy - Western Digital 250 GB SATA Pamięć Ram - GOODRAM DDR2 2GB Karta Graficzna - LEADTEK WinFast PX8800 GTS 320 MB System Operacyjny - Windows XP Profesional + Service Pack 3 Ostatnio robiłem kilka testów wydajnościowych mojego sprzętu, poniżej podaję wyniki: - 3D Mark06 - 7866 Wydajność procesora mierzona za pomocą programu Sandra Lite: - Wynik -> 15,58 GIPS, 12,60 GFLOPS Dysk Twardy -> Także za pomocą programu Sandra Lite: - Wynik -> 61,10 MB/S ( Test dysku ustala szybkość odczytu danych z dysku ) Pamięć Ram: - Wynik -> 4,40 GB/S Tak więc do sprzętu już zamówiłem drugi Dysk Twardy o pojemności 320 GB ( Seagate Barracuda 7200.11 320GB 16MBcache - 200pln ), zazwyczaj pobieram dużo gier i filmów więc duża ilość GB na dysku jest mi niezbędna... Jak oceniacie mój sprzęcik w dzisiejszych grach, i ogólnie czy jest sens coś wymieniać ? Proszę o rady ekspertów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 320GB chyba bardziej oplaca sie juz dorzucic te kilka dyszek do 500 to raz Dwa zalezy w jakie gierki chcesz pogrywac i w jakiej rozdzialce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 ... zazwyczaj pobieram dużo gier i filmów więc duża ilość GB na dysku jest mi niezbędna...Nie chwaliłbym się tym zbytnio ;) A co do sprzętu dokupić kolejną kość 2GB. Jeśli procek nie podkręcony, podkręcić. A grafa, jak wspomniał jonathan, zależy jakie rozdziałki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piokaka Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Interesuje mnie gra w rozdzielczości 1280x1024... Na większą rozdzielczość nie liczę, ponieważ mój monitor to 17 cali... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trovao Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 8800 jeszcze daje rade , zeby go zmienic w tym momencie na coś sensownego to troche kasy by poszlo ... nie wiem czy jest sens , lepiej poczekac na kolejnego dx albo coś Dorzucił bym może kolenje 2Gb Ram, wszystko zalezy w jakie gierki grasz, ale Ramu nigdy za wiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Kup RAM ażeby było 4GB i zainwestuj w dobre chłodzenie na proca np HP120 Karakorum (teraz masz pewnie BOXa?) i pobaw się w krecenie proca... będziesz miał ciszej i wydajniej jednocześnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piokaka Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Ok dzięki za pomoc... To teraz pytanko jaki Ram dokupić oraz Dysk Twardy... W miarę możliwości prosiłbym o linki do podzespołów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Dysk to 500GB Ecogreen jako magazyn, bardzo cichy ale zarazem i szybki :) http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=17260 Ram skoro masz już Goodramki 800 to weź takie same CL5 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=11384 Chłodzenie może być HP120 to solidnie pokręcisz http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=11412 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piokaka Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Ok dzięki :) Bo słyszałem, że ten Procesor co aktualnie posiadam dobrze się kręci więc można spróbować :) Mam jeszcze pytanko, bo dziś grałem w nowszą grę i po około 30 minutach gry Temperatura CPU wyniosła 69 stopni natomiast temperatura systemu, aż 49 i zaczęło pykać na monitorze LCD na obudowie, że temperatura za dużo... Da rade jakoś temu zapobiec ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1309 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 mozna zmienic chclodzenie na procesorze na karakorum + jakas dobra paste(AS5,AC MX-2) http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=11412 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...