krzysiektender Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Sluchajcie mam dylemat jak 90% uzytkownikow tego forum Chce kupic monitor do skladow graficznych ale nie musi byc to nie wiadomo jak profesjonalny bo to koszty oby matryca byla PVA co sadzicie o NEC 191M lub NEc 1990FX szczegolnie ten 191 jest nie za drogi ale nie wiem jak o odwzorowuje kolory prosze o pomoc , byc moze jesczze jakas inna firma wchodzi w gre ? jesli tak to prosze o sugestie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) Sluchajcie mam dylemat jak 90% uzytkownikow tego forum Chce kupic monitor do skladow graficznych ale nie musi byc to nie wiadomo jak profesjonalny bo to koszty oby matryca byla PVA co sadzicie o NEC 191M lub NEc 1990FX szczegolnie ten 191 jest nie za drogi ale nie wiem jak o odwzorowuje kolory prosze o pomoc , byc moze jesczze jakas inna firma wchodzi w gre ? jesli tak to prosze o sugestie Tych akurat nie widziałem (mają pewnie 8 bit zapis barw więc byłbym bardzo ostrożny) ... widziałem za to NEC 1990SX (kosztował w ten czas 1500 PLN) i mogę polecić (obecnie cena 5 stów wyższa :blink: ). Ma 12 bit zapis barw ... bardzo równomierny (już nawet pomijam równość luminacji i sprzętową kompensację nierównomierności ... ale temp. barw w każdym punkcie praktycznie stała). Do pracy ze stałym obrazem monitor świetny ... ale wąskogamutowy. Jest jeszcze EIZO S2231W i EIZO S2232 (podobno to samo) ... ale cena obecnie trochę wysoka (2,5 tys.) .... 10 bit zapis barw, szeroki gamut . No i oczywiście jeszcze warto rozważyć EIZO S1932 (też cena obecnie 2 tys. x-P ). Konkurent NEC 1990SX. Z innych NEC ciekawy jest model P221W ale trzeba się z nim na dzień dobry trochę pomęczyć (kalibracja sprzętowa obowiązkowa). Monitory które wymieniłem mają 10-12 bit zapis barw i są przeznaczone/dostatecznie dobre do zabawy z kolorem. Edytowane 21 Maja 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...